Sinut on haastettu – muotoilulla kohti pito- ja vetovoimaista Vaasan seutua

TEKSTI | Meri Lammi ja Tommi Siljamäki
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202402167578

Vaasan ammattikorkeakoulun Muotoilukeskus MUOVA yhdessä kumppaneiden kanssa jatkaa IMPACT-muutoskampanjaa, jossa keskitytään tulevaisuuden tekijöihin. Muutoskampanjan tarkoituksena on luoda veto- ja pitovoimaisempaa Vaasan seutua nuorille. Kampanjaan liittyviä tapahtumia järjestettiin Muovan 35-vuotisjuhlavuotena yhteensä neljä kappaletta: Design Buffet, Design Think Tank, Design Lounge ja Vaasa Hack. Tapahtumiin kutsuttiin vaasalaisia nuoria, päättäjiä sekä organisaatioiden edustajia, joista jokainen loi ainakin yhden lupauksen, jonka avulla pystyy vaikuttamaan Vaasan seudun kehittymiseen. Nyt käännämme katseen lupauksien lunastamiseen.

Yritykset ja päättäjät sitoutuneita Vaasan seudun kehitykseen

IMPACT-muutoskampanjaan on osallistunut useita Vaasan seudun merkittäviä toimijoita. Mukana kehitystyössä on ollut yrityksiä, kuten Merinova, Fellowmind, Vasek, KPO, Wärtsilä, ABB ja Danfoss. Myös julkisen puolen toimijat, kuten Vaasan kaupunki, Pohjanmaan liitto ja Pohjanmaan hyvinvointialue ovat lähteneet mukaan yhteistyöhön. Lupauksia luotiin yhteensä 31 kappaletta. Vaasan ammattikorkeakoulun Muotoilukeskus MUOVA seuraa konkreettisia tekoja, joilla lunastetaan lupaukset.

  • Tuomme esille tekoja arjessa sekä uusia projekteja alueen pitovoiman ja hyvinvoinnin eteen, kehittämispäällikkö Miia Lammi toteaa.

IMPACT-muutoskampanjan osallistujat lupasivat suunnitella ja toteuttaa kohtaamispaikkoja, tapaamisia ja tapahtumia, jopa festivaalin. He lupasivat jakaa kokemuksia hyvistä käytännöistä ja monipuolisista työmahdollisuuksista, viedä viestiä eteenpäin päättäjille ja hankesuunnitteluun sekä luoda positiivista mielikuvaa Vaasasta. Esimerkiksi Osuuskauppa KPO:n toimialajohtaja Riku Asukas lupasi luoda Vaasaan uudenlaisen tapahtuman, jonka kohderyhmänä ovat nuoret lukiolaiset ja Vaasassa opiskelevat.

  • Suunnittelut ovat käynnissä ja tapahtuma tullaan näkemään vuonna 2025, Asukas kertoo tyytyväisenä.

Wärtsilä on edistänyt rajat ylittävää yhteistyötä Partner Campuksella tarjoamalla puitteet VaasaHackille, johon osallistui noin 90 VAMKin opiskelijaa, Demola-tapahtumille ja lukuisille yritysvierailuille. Tammikuussa Wärtsilä jatkoi kurssiyhteistyötä VAMKin kanssa ja yliopiston Vaasa Spouse Programmin kanssa järjestettiin yhteinen workshop.

  • Vielä voi kuitenkin parantaa ja toisena tavoitteena on järjestää vuoden aikana tapahtuma, jossa myös opiskelijat ovat olleet mukana tapahtuman suunnittelussa, kertaa Community Manager Kasper Kalpamaa Wärtsilästä.

Uusien tapahtumien toteuttamista tuki myös Vaasan kaupunginhallituksen jäsen Lotta Alhonnoro, joka lupasi edistää ja kehittää kaupungin suunnalta yhden luukun periaatetta.

  • Aion käydä keskusteluja kaupungin viranhaltijoiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa ja tarpeen vaatiessa edistää asiaa valtuustoaloitteella, Alhonnoro toteaa. 

Korkeakouluyhteistyö ampaisi lupausten keskiöön. ABB:n jatkuvan kehityksen johtaja Henna Sjöholm lupasi edistää yrityksen yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. ABB:n digitaalisten palveluiden johtaja Kaj Andtbacka taas lupasi kertoa opiskelijoille energiaklusterin työnantajien tarjoavan muitakin kuin tekniikan alan työ- ja uramahdollisuuksista.

  • ABB on tiivistämässä vuoden 2024 aikana yhteistyötä alueen korkeakoulujen kanssa. Tavoitteena on yrityksen, korkeakoulujen ja opiskelijoiden tiiviimpi yhteistyö, yhteinen kehittyminen ja tulevaisuuden kasvu, ABB:n Työnantajabrändäyksen asiantuntija Emilia Mäkitalo kertoo.

Fellowmindin projektipäällikkö Joonas Kevari lupasi edistää digitalisaation mahdollisuuksia, kertoa niistä erityisesti korkeakouluille ja tukea digitalisaatiosta opettamista seudun korkeakouluissa. Lupauksen toteutuminen edistyykin hyvää vauhtia.

  • Fellowmindilla olemme nostaneet yhteistyön määrää erityisesti Vaasassa toimivien korkeakoulujen kanssa. Olemme nyt tämän vuoden puolelle sopineet useita erilaisia tapaamisia korkeakouluihin, joissa kerromme Fellowmindin näkökulmasta digitalisaatioon liittyvistä trendeistä ja samalla myös siitä, mitä digitalisaatio on työelämässä ja miten se näkyy, Kevari kertoo.

Nuoret muutoksen keskiöön

IMPACT-muutoskampanjan keskiössä ovat nuoret, joiden ääni haluttiin nostaa kuuluviin jokaisessa tapahtumassa. Design Think Tankiin kutsuttiin Vaasan korkeakoulujen opiskelijoita. Ronja Juola, Erik Kesti ja Otto Mäkiniemi nostivat esiin näkemyksiä Vaasan seudun nykytilasta ja tulevaisuudesta.

  • Toivon ehdottomasti, että kaikki lupaukset täyttyvät, mutta erityisellä mielenkiinnolla seuraan erityisesti opiskelijoiden harjoittelumahdollisuuksiin ja kielipolitiikkaan liittyviä lupauksia, Ronja Juola kertoo.

Nuoret saivat myös luoda omia lupauksiaan.

  • Opiskelijakunta VAMOK lupasi auttaa kielimuurien laskemisessa ja yhteisöllisyyden lisäämisessä sekä vaikuttaa Vaasan kaupunkiin, tuoden opiskelijoiden äänen rohkeasti kuuluviin. Lupauksemme ovat osa päivittäistä toimintaamme. Yhteisöllisyyden lisääminen ja kielimuurien laskeminen meillä tapahtuu esimerkiksi yhteistyössä muiden Vaasan ylioppilas- ja opiskelijakuntien kanssa, VAMOKin puheenjohtaja Otto Mäkiniemi kuvailee.

Lupausten toteuttamisen edelläkävijänä

Muotoilukeskus MUOVAn työntekijät loivat omia lupauksiaan IMPACT-muutoskampanjan aikana, joita lähdettiin viemään eteenpäin jo viime vuoden puolella. Lammi nosti esiin kansainvälisten nuorten tarpeet ja lupasi ”kartoittaa yhteistyötä kehittää opiskelijoille kohtauspaikka”. Mukaan kehitystyöhön Lammi haastoi Vaasan opiskelija-asuntosäätiön, VOASin. Yhteistyö onkin jo lähtenyt mukavasti käyntiin.

  • Löysimme heti yhteisen tavoitteen ja olimme oikeaan aikaan liikkeellä. Yhdessä haluamme luoda kansainvälisille opiskelijoille yhteistyötiloja, jossa on näyteikkuna alueeseen. Muotoilun harjoittelija Naroa Chaves Fernandez alkaa kehittää tilakonsepteja käyttäjälähtöisesti. Yhdessä VOASin kanssa saamme vaikuttavampia tuloksia aikaiseksi, Lammi summaa.

IMPACT-muutoskampanjaa tulevaisuuden tekijöille mukana luomassa:

DJ Seben, Vaasan kaupunki, Hanken, Merinova, Fellowmind, Vasek, Vamok, Åbo Akademi, Vaasan ammattikorkeakoulu, Vaasan kaupungin museot, VES, KPO, Vaasan yliopisto, Pohjanmaan liitto, Wärtsilä, Pohjanmaan hyvinvointialue, West Coast Start Up, EPV, Danfoss ja ABB.

Aiheeseen liittyvää