Ohjelmistokehitysyhtiöön töihin jo opiskeluaikana

Vaasan ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn opiskelijan Justus Sydänmaan opiskelijatarinassa näkyvät työelämälähtöisyys ja oman aktiivisuuden merkitys urapolun löytymisessä. Sydänmaa on onnistunut sovittamaan teoreettisen oppimisen käytännön työhön jo toisen opiskeluvuotensa aikana ja työllistynyt ohjelmistokehitysyhtiö Trineriaan osa-aikaiseksi ohjelmistokehittäjäksi. Työllistyminen opintojen aikana ei hänen tapauksessaan hidasta valmistumista. Sydänmaa toteuttaa opinnäytetyötään suoraan työelämän tarpeisiin.

TEKSTI | Eeva Välikangas
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023060953920
VAMKin opiskelija Justus Sydänmaa työpaikassaan Trineria Oy:ssä

Justus Sydänmaa, 23-vuotias Keski-Suomesta Petäjävedeltä kotoisin oleva VAMK:n opiskelija, kertoo löytäneensä kiinnostuksen tietotekniikkaan harrastuksensa kautta. ”Olen aina pitänyt koneiden parissa toimimisesta ja pelaamisesta. Nuorempana ajattelin, että olisi mukava saada harrastuksesta ammatti”, hän kertoo. Vaasan ammattikorkeakouluun Sydänmaan tie päätyi käytännön syistä. ”Olin Libanonissa rauhanturvaajana, ja hain Vaasaan opiskelemaan merkonomitodistuksella. Pysyin hakemaan VAMKin opiskelijaksi vaivattomasti, kun minun ei tarvinnut käydä Suomessa pääsykokeissa”, Sydänmaa kertoo.

Opintojen myötä koodaaminen ja uramahdollisuudet ohjelmistokehityksen parissa alkoivat avautua uudella tavalla ja Sydänmaa alkoi hankkia osaamista aktiivisesti myös vapaa-aikanaan. ”Ensimmäisen lukuvuoden jälkeen innostuin opiskelemaan kesän aikana avoimia verkkokursseja ja JavaScriptiä, ja tein erilaisia omia projekteja. Nämä lisäsivät hyvin ymmärrystäni ohjelmistokehityksestä”, Sydänmaa kertoo.

Opintojen edetessä Sydänmaa alkoi aktiivisesti etsiä työharjoittelupaikkaa IT-alalta. Sydänmaa kertoo työharjoittelupaikan hakemisen olleen pitkä prosessi, joka on vaatinut sinnikkyyttä. ”Lähetin useita kymmeniä työharjoitteluhakemuksia, joista useimpiin ei saapunut mitään vastausta”. Hän vinkkaakin opiskelijoita olemaan ajoissa ja aktiivinen työharjoittelupaikan saamisen suhteen, ja kokee oman vaivannäön olevan keskeisessä roolissa omien toiveiden mukaisen harjoittelupaikan saamisessa. ”Olisi ollut mahdollista luovuttaa, ja ottaa vastaan esimerkiksi Service Desk -tyyppinen harjoittelupaikka, mutta tällainen työnkuva ei olisi vastannut omia toiveitani. Jatkoin aktiivista hakemista, ja räätälöin hakemukset uniikeiksi ja henkilökohtaiseksi”, Sydänmaa kertoo. ”Trineria Oy:n löysin IteWikistä, jonka jälkeen perehdyin yritykseen tarkemmin ja lähetin hakemuksen”.

Trineria Oy on teollisen internetin ratkaisuihin erikoistunut ohjelmistotalo, jonka ratkaisut soveltuvat erityisesti teollisuusyrityksille ja teknisen tukkukaupan yrityksille. Justus Sydänmaa on työllistynyt Trineriaan ohjelmistokehittäjäksi, ja on ollut tyytyväinen työyhteisöönsä. ”Minut on otettu lämpimästi vastaan. On hienoa, että työyhteisössä on ihmisiä eri ikäluokista ja kokemustaustoista”, Sydänmaa kertoo. Trineria Oy:n päätoimipiste sijaitsee Helsingissä. Sydänmaa työskentelee Vaasan toimipisteessä, Kauppakeskus Espenin yläkerrassa. ”On hyvä, kun etätyön lisäksi on konttori paikkakunnalla. Meillä on Vaasan konttorilla hyvä pieni porukka”, Sydänmaa kiittelee.

Muistellessaan Justus Sydänmaan rekrytointia Trineria Oy:n toimitusjohtaja Leif-Johan Setälän mieleen on jäänyt aktiivisuus ja positiivinen asenne. ”Sydänmaa perehtyi yritykseemme etukäteen ja haki meille töihin rohkealla asenteella, ja toi esille myös sen, että on halukas kehittymään ja oppimaan uutta. Oppilaitoksessa saadaan edellytykset sille oppimiselle, joka työelämässä tapahtuu”, Setälä pohtii. Hän kertoo, että työnantajana on hienoa, kun saa nähdä opiskelijalla oikeaa tiedonnälkäistä asennetta. ”Avoimuus ja aktiivisuus ovat hyvä kivijalka työarjessa onnistumiselle, ja myös opiskelijoiden työllistymiselle jo opiskeluiden aikana”, Setälä toteaa.

Työllistyminen edistää myös Sydänmaan opintoja ja valmistumista, ja hän aikoo toteuttaa opinnäytetyönsä toimeksiantona yritykselle. Otsikkona on Keskitetyn tietovaraston prototyyppi PostgreSQL ja Airbyte-teknologioilla. ”Aihe valikoitui työnantajan ehdotuksesta”, Sydänmaa kertoo. ”Keskustelimme ja pallottelimme erilaisia aiheita, joista opinnäytetyö voisi olla mahdollista ja yrityksen kannalta hyödyllistä tehdä. Opinnäytetyön aiheet ovat tulleet tutuiksi osittain opinnoista ja työstä, mutta tarjoavat myös paljon mahdollisuuksia uuden oppimiselle”, Sydänmaa kertoo. Ajankohtainen ja henkilökohtaisen kehittymisen mahdollistava opinnäytetyön aihe on motivoiva ja kiinnostava. ”Odotan innolla opinnäytetyön toteutusta”.

Aiheeseen liittyvää