Jatko-opiskelupaikan voi saada myös helposti

TEKSTI | Kati Komulainen
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023030229169

On taas se aika vuodesta, jolloin nuoret hakevat jatko-opiskelupaikkoja. Moni abiturientti ahertaa kirjoitusten parissa ja pohtii miten edetä sen jälkeen. Nuorten hyvinvoinnista ja stressaantuneisuudesta saamme lukea lehdistä joka viikko. Yhdeksi syyksi hyvinvoinnin laskemiseen ja stressaantuneisuuden lisääntymiseen on esitetty lisääntyneitä paineita jatko-opiskelupaikan saamiseen liittyen.

Onko kaiken pakko olla vaikeata?

Ei ole. Ammattikorkeakouluilla ja yliopistoilla on valtava määrä erilaisia vaihtoehtoja hakeutua tutkinto-opiskelijaksi, jolloin välttää pääsykokeet ja toisaalta paineisen lukioajan, jolloin osaoptimoi tulevia kirjoituksia tullakseen valituksi todistusvalinnassa.

Näitä erilaisia vaihtoehtoja tunnetaan vielä varsin heikosti, mutta viime aikoina keskustelu on yhä enemmän lisääntynyt. On totta, että meidän korkeakoulujen on itse kerrottava enemmän erilaisista vaihtoehdoista saada jatko-opiskelupaikka.

Meillä Vaasan ammattikorkeakoulussa on esimerkiksi Vaasan lyseon lukion kanssa olemassa yhteistyömalli, jossa abiturientit voivat hakea tutkinnon suoritusoikeutta meiltä erillishaussa. Valinta perustuu lukio-opintojen aikana suoritettujen tiettyjen opintojen arvosanoihin. Meille voi hakea tätä polkua pitkin tekniikan, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan opintoihin. Tuloksen julkaistaan jo maaliskuun lopussa. Mikä ihana kesä edessä, kun opiskelupaikka on tiedossa jo pääsiäiseen mennessä!

Toinen mallimme on Vamian, ammatillisen toisen asteen oppilaitoksen kanssa rakennettu väyläopintojen malli, jossa opiskelija tekee osana ammatillisia opintojaan opintoja meillä ammattikorkeakoulussa. Valmistuttuaan ammatilliselta toiselta asteelta hän voi hakeutua meille opintoihin ja meillä jo suoritetut 30 op hyväksiluetaan tutkintoon. Kaikki voittavat. Opiskeluaika lyhenee, läpäisy nopeutuu ja opiskelijalla on suora väylä ammattikorkeakoulututkintoon ilman lukio-opintoja.

Tämän lisäksi on olemassa polkuopinnot, joissa opiskelija opiskelee tutkinto-opiskelijoiden mukana avoimen ammattikorkeakoulun statuksella ja tietyn opintopistemäärän suoritettuaan, voi hän hakea tutkinnon suoritusoikeutta ilman valintakokeita. Mahdollisuuksia on. Käännetään julkinen keskustelu näihin mahdollisuuksiin. Kerrotaan niitä hakijoille, vanhemmille ja opintojen ohjaajille.

Jokaiselle on oma polku. Ja se polku voi myös olla stressitön.

Aiheeseen liittyvää