Johdon arkea – jakso 7

Mitä se johto oikein tekee? Johdon arkea Podcastin seitsemännessä jaksossa arjen johtamisesta on keskustelemassa VAMKin muotoilukeskus MUOVAn johtaja Annika Hissa. Tervetuloa kurkistamaan johdon arkeen!

Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231201150748

KATI 

Mitä se johto oikein tekee? Tässä podcast jaksossa me tarkastellaan ammattikorkeakoulun johtamismaisemaa Muotoilukeskus Muovan johtajan Annika Hissan silmin. Mun vieraana tänään keskustelemassa arjen johtamisesta on Vaasan ammattikorkeakoulun muotoilukeskus Muovan johtaja Annika Hissa. Mun nimi on Kati Komulainen.  

Tervetuloa johdon arkeen Annika! 

ANNIKA 

Kiitos. Mahtavaa olla täällä! 

KATI 

Tosi kiva! Mitä sä Annika ajattelet, kun puhutaan johdon arjesta? Jos sä katsot, vaikka sun tätä viikkoa, millaisten asioiden kanssa teet töitä tällä viikolla? 

ANNIKA 

Nythän meillä on tekeillä tietysti talousarvio ensi vuodelle ja toimintasuunnitelma elikkä mietitään vähän, että mihin suuntaan ollaan menossa ja mitkä on meidän tärkeimmät toimenpiteet ens vuonna ja miten me päästään sinne tavoitteisiin, millä keinoin, ja tän tyyppistä laskentaa tehdään. Sitten mä oon ollut, mulla on erilaisia seminaareja ja esimerkiksi sidosryhmien kanssa ja olin tuossa Business Finlandin yhdessä seminaarissa viime perjantaina. Sitten meillä on nyt, no huomenna on tietysti tää strategiamatka johdon kanssa, siitä tulee erittäin mielenkiintoinen myöskin. Keskiviikkona meillä on Muova workshop, elikkä yhdessä kaikki muovalaiset, myös monipaikkatyöläiset ja etätyöläiset, kokoontuu tänne ja mietitään jonkun yhteisen teeman ympärillä asioita. Nyt meillä on esimerkiksi teemana uusien hankeideoiden työstäminen, suunnittelu, miettiminen ja ideoiminen. Loppuviikosta taas aletaan tekemään esimerkiksi näitä, mikäs nimi se on, tää kehityskeskustelu osaamisenkehittämiskeskustelu ja henkilöstön kanssa niitä aion taas lähteä tekemään. Sitten on näitä sidosryhmähaastatteluja VAMKin sidosryhmien kanssa. Tämmöistä ihan monipuolista arkea, toki myöskin jatkuvasti oon yhteydessä kollegoihin ja soitellaan ja on Teams palavereita ja kaikenlaista on meneillään. Ihan mukavaa. 

KATI 

Tosi monipuolista kun ajattelee, että on omien ihmisten kanssa, on sidosryhmät, on tulevaisuutta, on uuden ideointia ja innovointia monenlaisissa yhteyksissä ja monenlaisin välinein. Onko tää jotain sellaista työtä, mistä sä niinku nautit, kun se on moniulotteista? Ja mikä itse asiassa sai sinut ryhtymään johtajaksi? Miten sinusta tuli sinä? 

ANNIKA 

Toi on mielenkiintoinen kysymys ja ehdottomasti nautin siis nimenomaan tästä tekemisen meiningistä mitä meillä on täällä ja tästä monipuolisesta työstä ja tässä oppii koko ajan. Syy miksi musta tuli johtaja, liittyy oikeastaan mun historiaan. Mä oon ollut siis yrityselämässä noin 15 vuotta, oon ollut kaapelikoneteollisuudessa, Telecom bisneksessä ja mediauutisbisneksessä, silloin jotenkin konkretisoitui se, että mä kaipasin mun työrooliin, kun mä olin ehkä päällikkötason rooleissa, sitä että mulla on valtuudet tehdä asioille jotain. Jos joku prosessi ei toimi tai ihmiset ei ole tyytyväisiä tai ei päästä tuloksiin niin multa puuttuu ne valtuudet puuttua siihen asiaan. Tottakai pystyin keskustelemaan asioista mutta mulla ei ollut valtuuksia tehdä asioille mitään. No sitten mun äiti tosiaan lähetti jostain Vasabladetista jonkun ilmoituksen, että täällä on nyt joku muotoilukeskuksen johtaja, että hae nyt tänne koska asuin silloin Helsingissä olin opiskelemassa, asuin 20 vuotta Helsingissä ja päätin sitten hakea sitä paikkaa. Kävin surffaamassa Muovan nettisivuilla ja näin siellä luovan labran, jotain upeita designtuoleja ja joku upea vihreä matto ja ajattelin, että apua tää on ihan paratiisi, aion todellakin hakea vaikka sitä ennen ei ollut tullut mieleenkään että hakeutuisin Vaasan takaisin. Sitten tosiaan tulin tänne ja nythän se asia on niin että mun tehtävä on ikään kuin hoitaa hommat ja jos joku asia ei toimi niin mä katson itseäni peiliin ja sanon että nyt hommat pitää hoitaa. Siinä mielessä se on hyvin palkitsevaa että tiedän että mulla on periaatteessa työkalut tehdä prosessit toimiviksi. Ja totta kai mulla on myös tärkeätä se, että ihmiset viihtyy, on innostuneita työstään ja viihtyy työssään että mulla on se semmoisiin asioihin nyt keinot ja valtuudet. 

KATI 

Ja pystyy vaikuttamaan. 

ANNIKA 

Kyllä. 

KATI  

Just näin. Musta jotenkin ihana kun sä kerroit siitä, että löysi Vasabladetista sen ilmoituksen, niin mä kuulen edelleen sun äänessä sen innostuksen,– 

ANNIKA 

Joo kyllä! 

KATI 

— kun siellä on Muovan nettisivuilla oli se vihreä matto ja ne design tuolit. 

ANNIKA 

Joo se vihree matto! Mä katoin niitä ja mä ajattelin, että härregyyd et tää on paratiisi että onko tämmöistä olemassakaan. Sitten mä näin niiden muovalaisten kuvia ja ne oli semmoisia iloisia ja innokkaita ja mä ajattelin että ei herranjestas täähän on aivan paratiisi että kyllä se oli. Olin viihtynyt toki yrityselämässäkin ja siellä oli tosi semmoista hektistä ja samanlaista semmoista nopeatempoista työtä kuin mitä mun nykyinenkin työ. Mutta ehkä siinä oli just se, että jollain lailla halusin saada sen tavan vaikuttaa niihin asioihin ja saada ne ihmiset innostumaan vielä enemmän ja myöskin totta kai päästä niihin tavoitteisiin ja hioin niitä prosesseja niin että kaikki sujuu. 

KATI 

Totta, niinpä. Vastuu ei sua pelota? 

ANNIKA 

Ei kyllä ollenkaan, että jotenkin mä toivon ja uskon, että mä oon pystynyt Muovaankin.. Mä oon nyt täällä tosiaan ollut 15 vuotta, niin meillä on ollut toki vaikeitakin aikoja, meillä on ollut paljon muutoksia. Me oltiin ensin Taideteollisen korkeakoulun yksikkö ja sitten me oltiin Aalto yliopiston yksikkö, nyt me ollaan Vaasan ammattikorkeakoulun yhteydessä oltu lähes 10 vuotta. On ollut paljon muutoksia niin jotenkin mä uskon ja toivon, että mä oon kuitenkin pyrkinyt pitämään semmoisen luottamuksen ihmisissä, että hei, kyllä me selvitään— 

KATI 

Joo. 

ANNIKA 

–ja me ollaan niin huippuporukka että me pärjätään kyllä aina— 

KATI  

Just näin. 

ANNIKA 

— että se on hyvä semmoinen avoin kommunikaatio ja ihmisten luotsaaminen siihen, että hei kyllä me selvitään että nokka vaan kohti uusia haasteita että nyt mennään taas. 

KATI 

Just näin. Onko täällä ihmisiä vielä töissä, ketkä on kulkenut koko matkan mukana? 

ANNIKA 

Kyllä on. Siis täällä on kolme semmoista ihmistä, jolla tulee tänä vuonna tosiaan 20 vuotta täyteen Muovassa ja muutamalla muulla tulee ensi vuonna elikkä täällä on ihan niin kun huikeita tyyppejä, jotka on siis olleet sen sen parikymmentä vuotta, se on ihan uskomatonta. Tänä vuonna tosiaan Muova täyttää kolkytviis vuotta, elikkä me ollaan kolmekymmentäviisi vuotta oltu Vaasassa niin. 

KATI 

Parhaassa iässä– 

ANNIKA 

Kyllä! 

KATI 

— ei edes ei edes keski-iässä. 

ANNIKA  

Ehdottomasti! 

KATI 

Joo, aika ihana ajatella, että jonkun ihmisen työelämästä 20 vuotta ja kulkenut tätä matkaa täällä ja nähnyt nää vaiheet. Mutta että kuitenkin se perusta on tietyllä tavalla säilynyt siellä ja se innostus ja se haluaa kokeilla ja tehdä– 

ANNIKA 

Kyllä ehdottomasti, just näin 

KATI 

–uusia juttuja. 

(taustamusiikkia) 

KATI 

Kuka Annika suunnittelee sun kalenterin? 

ANNIKA 

No kyllähän niitä kalenterikutsuja toki sinne kalenteriin tupsahtaa, mutta kyllähän sitä täytyy sanoa, että kyllähän se minä itse oon. Totta kai voi käydä keskusteluja, että onko mun panos nyt ihan ihan– 

KATI 

Joo. 

ANNIKA 

–tuiki tarpeellinen tässä ja tässä kokouksessa tai ryhmässä tai kokoonpanossa. Se on ihan selvää, että mulle akuuteimmat asiat on tietenkin ne, mitä mä priorisoin, mitkä liittyy Muovan johonkin kiireisiin asioihin mitä pitää ratkaista saman tien, ne on ykkösprioriteettina. Mutta totta kai sitten VAMKin johtoryhmässä on monia asioita myöskin mihin otetaan kantaa aika nopeallakin aikataululla ja sekin on ihan OK. Kyllä mä itse sitä niin kun hallinnoin. Mutta kyllähän sitä itse pitää olla vastuussa siitä omasta ajankäytöstä ja katsoa että se ei sitten valuu kuitenkaan hirveästi se vapaa-ajalle.  

KATI 

Just näin, just näin. 

ANNIKA 

Mutta jotenkin musta tuntuu, että mä oon aika hyvä kyllä organisoimaan sitä ajankäyttöä ja niin kun sitä omaa kalenteriani, että ei se ole tuottanut mulle ongelmia. 

KATI 

Just näin. Joskus ajatellaan, että johtajat on ikään kuin muiden vietävissä tietyllä tavalla, että muut määrittelee niitä asioita mutta ehkä pitääkin olla jotenkin aika tietoinen siitä, että mitä valitsen ja mitkä priorisoin.  

ANNIKA 

Kyllä. 

KATI 

Ja niin kuin sanoit, että sitten jos esimerkiksi Muovalla joku akuutti asia tai missä tarvitaan sparrausta niin se ehkä menee ohi sitten vaikka jonkun sidosryhmätilaisuuden siinä kohtaa. 

ANNIKA 

Kyllä, juuri näin. Mutta sitten toki muovalaisten arjessa haluan olla myös mukana ja haluan, että muhun voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä. Mulla on esimerkiksi maanantai iltapäivisin pari-kolme tuntia semmoista aikaa milloin mä yritän välttää muita kokouksia, jolloin muovalaiset tietää, että mun kanssa voi varata kokouksia tai soittaa Teams puhelun tai tavallisen puhelun, pyrin olemaan sillä lailla kuitenkin että muovalaisilla on semmoinen tunne että he voi olla muhun yhteydessä koko ajan. 

KATI 

Joo just näin ja tietävät että saavat kiinni sitten. 

ANNIKA 

Joo.  

KATI 

No mites, sä hyvin kuvasit tuota Taideyliopiston aikaa ja sitten on ollut yliopiston aika ja nyt on ammattikorkeakouluaika ja tässä on eletty tätä duaalimallin aikaa Suomessa, jossa tietyllä tavalla on uniikkikin tapa tää meidän duaalimalli. Osaaks sä ehkä jotain ammattikorkeakoulun erityispiirteitä nostaa? 

ANNIKA 

No tietysti se yksi syy minkä takia mekin niin kun tultiin tähän Vaasan ammattikorkeakoulun kylkeen oli se, että me nähtiin kuitenkin että meidän toimintatapa sopii hyvin ammattikorkeakoulun maailmaan, koska me tehdään kuitenkin enimmäkseen soveltavaa tutkimusta ja yliopistot taas haluaa enimmäkseen keskittyä siihen niin kun akateemisempaan tutkimukseen. Sen takia, koska muotoilun tutkimus on lähtökohtaisesti aika nuori ala ja se on lähtökohtaisesti soveltavaa, niin tää ammattikorkeakoulu maailma on sopinut meille hyvin. Me tehdään paljon yritysyhteistyötä ja ollaan jatkuvasti sidosryhmien kanssa ja työelämän kanssa tekemisissä, niin meille tää oli oikeastaan aika luonnollinen polku, että en näe sinänsä siinä hirveästi eroa. Totta kai se on kiva, että kun me nyt ollaan Vaasassa, kun aiemmin meidän isännät oli tuolla pääkaupunkiseudulla, niin me saadaan olla enemmän opiskelijoiden kanssa tekemisissä. Tosiaan meillä on tätä startup toimintaa, hackathoneja niin saadaan sinne opiskelijoita mukaan ja muovalaiset vetää jotain kursseja siellä myöskin. Sitten voidaan ottaa opiskelijoita harjoitteluun esimerkiksi Muovaan. Sillä lailla opiskelijat on ehkä nyt lähempänä täällä ja ollaan toki fyysisestikin lähempänä opiskelijoita. 

KATI 

Niimpä, kyllä. Näin se varmaan ehkä on. Ammattikorkeakouluja pidetään hyvin dynaamisia ja ketterinä kehittämään ja muuttamaan toimintatapaansa. Sä mainitsit noi pienet ja keskisuuret yritykset, etenkin ammattikorkeakoulut kun on alueellisia korkeakouluja tietyllä tavalla ja meillä on tää aluekehityksen tehtävä, niin se jollain tavalla tuntuu että se natsaa tähän Muovan ideologiaan, se alue kehitystehtävä. 

ANNIKA 

Kyllä ehdottomasti. Jo silloin Aallon aikoina niin meillä oli ikään kuin tää tämmöinen vaikuttavuus aspekti myöskin mitä me oikeastaan vähän hoidettiin sitten myöskin. Ehdottomasti halutaan olla mukana kehittämässä alueen strategioita, keskustellaan jatkuvasti yritysten kanssa ja ollaan mukana esimerkiksi Vasekin kanssa, Pohjanmaan liiton kanssa ja TE-keskuksen kanssa kehittämässä yhdessä. Meillä on tosi tärkeätä, että me tehdään nimenomaan tätä työtä yritysten ja tän alueen hyväksi. Sen takia me tehdään tätä TKI-työtä me halutaan että ne tutkimusten ja kehittämistoiminnan tulokset tulee heti kaikkien alueen toimijoiden käyttöön, toki myös kansallisesti ja miksei kansainvälisestikin, mutta kyllä me halutaan täällä Vaasassa olla ja täällä toimia ja meille nää paikalliset yritykset on tosi tärkeitä.  

KATI 

Niinpä kyllä. 

ANNIKA 

Ja tosiaan sen voi vielä mainita, että kun meidät perustettiin kolkytviis vuotta sitten, niin samaan aikaanhan Kuopioon ja Lappiin perustettiin myös tämmöiset muotoilukeskukset, mutta ne ei montaa vuotta selvinneet eli Muova on vielä still going strong kolmenkymmenen viiden vuoden päästä. Mä uskon että se liittyy nimenomaan siihen, että täällä on niin paljon niitä PK-yrityksiä ja jotenkin nää pohjanmaalaiset yritykset, täällä on vähän semmoinen niin kun tekemisen meininki ja ne on valmiita ottamaan riskejä, käyttää muotoilua, kuuntelemaan meitä, kokeilemaan ja niillä on myöskin ehkä se fokus on ollut sinne kansainvälisille markkinoille, joilla meidät on otettu aika hyvin vastaan. Tää on ollut aika semmoista hedelmällistä maaperää kyllä tämmöiselle muotoilukeskukselle kyllä. 

KATI 

Niinpä, kyllä. Mites tota noin niin onko sun johtamisessa joku ideologia? Sä äsken sanoit, että sä haluat olla aina saatavilla tai käytettävissä jos sun ihmiset tarvittee. Haluatko sä kertoa siitä jotain lisää? 

ANNIKA 

Joo no mä haluaisin kokea olevani semmoinen palveleva johtaja eli mulle se tarkoittaa just sitä, että mä haluan, mulla on niin huippu asiantuntijaporukka täällä, että mä haluaisin luoda ne edellytykset että nää ihmiset onnistuisi ja saa niitä onnistumisen kokemuksia ja niillä on vapaa mieli ideoida ja luoda sitä uutta ja tehdä näitä hankkeita. Mä ikään kuin luon ne edellytykset siihen ja ehkä omalta osaltani innostan ja kannustan siihen. Totta kai se mikä on tosi tärkeätä on myös semmoisen ilmapiirin luominen että ihmiset luottaa siihen ja ihmiset kaikki ymmärtää että niillä on tosi tärkeä rooli tässä kokonaisuudessa, että meillä on hyvä semmoinen yhteisöllisyys täällä Muovassa ja me ajatellaan että me onnistutaan yhdessä ja epäonnistumisetkaan ei ole muuta kuin oppimisprosessia ja ne jatkossa sitten kuitenkin johtaa johonkin uusiin onnistumisiin. Mulla on ehkä just tärkeätä luoda semmoinen ilmapiiri, että ihmiset tuntee että ne voi hyvin, ne tekee merkityksellistä työtä ja on innostuneita yhdessä, se on ehkä se tärkein totta kai. Nyt just meillä on tää johtamisenvalmennus, ja tää kolmesataakuuskyt mittauksen mukaan niin olen helposti lähestyttävä ja ehkä semmoinen, energinen ja positiivinen ja annan tilaa, mutta myös vastuuta. Totta kai loppu viimein se vastuu on tietenkin mulla, ihmiset on vapautunut siitä. Mä kannan sen viimeisen vastuun, mutta mä annan paljon tilaa, koska ihmiset ei niitä tarvitse mikromanageerata tai ohjailla vaan täällä on niin huippuporukkaa että ne kyllä tietää mitä ne tekee. 

KATI 

Just näin. Tämmöinen asiantuntijajoukko ja tietyllä tavalla erityisasiantuntijajoukko vielä kyseessä. Joo, no mitä sä sanoisit jos joku unelmoi nyt, joku ehkä sun tiimin nuoremmista juniori kollegoista tai joku muu johtamista tai esihenkilö tehtävästä, niin mitä sä haluaisit sellaiselle sanoa jos ne näkee Vasabladetissa vaikka nyt jonkun ilmoituksen?  

ANNIKA 

Joo, no siis rohkeasti vaan tarttukaa tilaisuuteen. Ihmisiähän me kaikki vaan ollaan ja täälläkin yhdessä tehdään töitä, että ei se ei se johtajana oleminen ole sen monimutkaisempaa. Toisaalta totta kai siinä on ehkä enemmän vastuuta ja enemmän sitä kokonaiskuvan hallitsemista, mutta kyllä se on mulle ainakin antanut niin paljon. Just se yhdessä onnistumisen ilo ja sitten se semmoinen jatkuva kehittyminen ja kun me kuitenkin tehdään semmoista luovaa innovaatiotoimintaa, niin meidän täytyy koko ajan ”trägätä”, että mitä tapahtuu maailmalla ja mitkä on niiden yritysten huomisen haasteet ja me yritetään olla mukana kaikessa tämmöisessä uudessa, niin siinä oppii ihan hurjasti. Onhan se tosi palkitsevaa sitten nähdä, että ne ihmiset on tyytyväisiä ja iloisia ja kun saadaan vaikka joku iso hankehakemus läpi niin kaikki siitä iloitsee. Kyllä kannattaa. 

Ja sitten tietenkin siinä tulee se onnistumisen ilo siitä, että hei, me saavutettiin ne tavoitteet ja ei niin, että se olisi mun asioita, mutta ehkä niin, että mä oon kuitenkin jollain lailla ehkä luonut ne edellytykset sille ihmisten onnistumiselle ja näen, että kyllä se on ollut mulle ainakin tosi palkitsevaa. 

KATI 

Just näin, just näin. Ehkä näin niin kuin loppuun tulee sellaista niin kuin kaksi sanaa jotenkin semmoinen leikkisä ja utelias Muova tietyllä tavalla. Kuka tietää millä tavalla nää meidän siinä uudessa strategiassa näkyy tai tulee mahdollisesti tässä prosessi aikana esille, että kyllä mä kuulen paljon semmoista innostusta ja leikkisyyttä tässä sun puheessa. 

ANNIKA 

Joo kyllä ehdottomasti ja myöskin tää luovuus, kun täällähän on niin hurjan luovia nää ihmiset että, se on jotain aivan uskomatonta kun joskus niitä ideoita satelee siihen malliin että mä saan vähän jarrutella et… et nää on niin uskomattoman upeita kyllä nää ihmiset, että taivas on vaan rajana. Sitten tietenkin se että me mennään koko ajan uusille toimialoille ja me ollaan avaruus-taloudessa ja AI-taloudessa ja varsinkin tää muotoilun alue kun on niin laaja että sitä voi koko ajan laajentaa ja miettiä että hei missä meillä on uniikkia annettavaa. Totta kai se työn merkityksellisyys on meille kaikille tosi tärkeätä, että me oikeasti tunnetaan, että me tehdään tärkeitä asioita yhteiskunnalle, yrityksille, koko Suomelle. Me ollaan mukana ratkaisemassa näitä vakavia viheliäisiä ongelmia, se on meille se joka tuo sitä merkityksellisyyttä, tuntee me tehdään oikeasti tärkeää työtä. Me halutaan kaikki olla mukana siinä vielä huomennakin. 

(Taustamusiikkia) 

KATI 

Tähän on aika hyvä päättää, halutaan olla mukana siinä vielä huomennakin ja olla nimenomaan rakentamassa sitä huomisen tulevaisuutta.  

ANNIKA 

Kyllä. 

KATI 

Lämmin kiitos Annika! 

ANNIKA 

Kiitos! 

KATI 

Oli tosi kiva keskustella. Millä tavalla sä näet Muovan yksikön johtajana johtamisen arkee ja millaisia aspekteja siihen kuuluu.  

Leikkikää kaikki ihmiset. Kiitos. 

Aiheeseen liittyvää