Johdon arkea – jakso 5

Mitä se johto oikein tekee? Johdon arkea Podcastin viidennessä jaksossa arjen johtamisesta on keskustelemassa VAMKin viestintä- ja markkinointipäällikkö Sirpa Rutanen. Tervetuloa kurkistamaan johdon arkeen!

Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231201150747

(Taustamusiikkia) 

KATI 

Mitä se johto oikein tekee? Tässä podcast jaksossa tarkastellaan ammattikorkeakoulun johtamismaisemaa markkinointi- ja viestintäpäällikön silmin. 

Mun vieraana tänään arjen johtamisesta on keskustelemassa Vaasan ammattikorkeakoulun markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sirpa Rutanen. Mun nimi on Kati Komulainen. Tervetuloa johdon arkeen Sirpa! 

SIRPA 

Kiitos ja hyvää huomenta! 

KATI 

Niin oikein hyvää huomenta! Vaasassa tuulee aina ja tänä aamuna etenkin taas muistin sen, että Vaasassa tuulee.  

Puhutaan Sirpa vähän esihenkilötyöstä, johtamistyöstä, niistä teemoista mitkä on sut sun matkalla ikään kuin saatellut tähän nykytilanteeseen ja minkälaisten asioiden kanssa teet töitä. Jos ajattelet vaikka sun tätä viikkoo, mitä juttuja sun työpöydällä on tällä viikolla? 

SIRPA 

Tällä viikolla on aika ihanan innostavia juttuja, paljon on tämmöistä talousjohtamista, on budjetin viimeistelyä ja toimintasuunnitelman viimeistelyä ja kirkastamista ehkä vielä. Se on periaatteessa valmis, mutta haluan vielä siihen palata ja reflektoida, tykkään aina palata vielä asioihin ja katsoa vähän kun on saanut asiaan etäisyyttä niin uudemman kerran. Ja sitten on innostava asia tää meidän uusi strategiamatka, eilen oli siitä johtoryhmän kickoff ja se on mulle semmoinen tosi innostava steppi nyt ja aivan ennakkoluulottomin, rohkein mielin haluan lähteä tälle matkalle ja odotan innolla tulevaa, päästään tekemään uutta ja visioimaan uutta. Isoja asioita, mutta ennakkoluulottomasti eteenpäin. 

KATI 

Niinpä niinpä. Mä kuulen ihan sun innostuksen äänestäkin, siis kun puhuit tuosta strategiamatkasta. No joku sut on johtanut tähän hetkeen, kerro kuka on Sirpa Rutanen ja miten Sirpasta tuli meidän markkinointi- ja viestintäpäällikkö. 

SIRPA 

Kiitos kysymästä. Joo, tie on ollut moninainen, on ollut noin ammattikorkeakoulukentällä kyllä aikaisemminkin, oon ollut toisessa ammattikorkeakoulussa lähes 11 vuotta ja sillä tavalla tää ammattikorkeakoulukenttä ja siihen liittyvät niin kun ominaispiirteet on tuttuja mulle. Pitkään olin siellä vaativissa asiantuntijatehtävissä ja laaja-alaisesti päässyt tekemään, oon tavallaan siitä tosi kiitollinen. Hain sitten haasteellisempia tehtäviä ja kun tää paikka tuli auki ja sitten mä oon täältä Vaasasta itse kotoisin niin tää oli tavallaan semmoinen luonnollinen jatkumo nyt sitten siihen mun omaan urakehitykseen. 

KATI 

Niinpä, vähän niinku paluu kotiin. 

SIRPA 

Kyllä. 

KATI 

Vaikka sun koti kyllä taitaa olla maailmalla, jos mä oon oikein ymmärtänyt. Sä puhut useita eri kieliä ja kansainvälisyys, monikulttuurisuus, moninaisuus, diversiteetti kaikessaan on sulle tärkeä asia. 

SIRPA 

On, se on lähellä mun sydäntä. Mutta toisaalta mä en oikein tiedä parempaa paikkaa kuin Vaasa, joka on älyttömän monikulttuurinen. Usein ihmiset takertuu siihen kaupungin kokoon, mutta se ei välttämättä ole se juttu vaan mun mielestä tää on älyttömän niin kun kansainvälinen kaupunki ja se näkyy kaikessa toiminnassa täällä, että ei vain korkeakouluyhteisössä, vaan alueen yrityksissä ja koko tässä niinku dynamiikasta mitä tällä alueella on. Täällähän on aivan mielettömät potentiaalit tavallaan viedä tätä kansainvälisyys teemakin eteenpäin, että se on myös yks vahva ”driveri” siihen, että miksi olen täällä tänään. 

KATI 

Just näin just näin. Itse kun aloitin työskentelyn Vaasassa niin ihastuin näihin kahviloihin ja polkupyöriin ja mä oonkin kutsunut tätä pikku-Belgiaksi. Täällä on paljon opiskelijoita ja ikään kuin nuoria näkyy. 

SIRPA 

Kuin myös, mä itse oon positiivisesti yllättynyt, että mä rakastan kanssa näitä kahviloita täällä, niihin on kiva mennä ja mun mielestä se tuo tänne niin kuin sitä lisäväriä. 

KATI 

Just näin, just näin. Millä tavalla toi kansainvälisyys ja monikulttuurisuus näkyy sun työssä, jos sä ajattelet niinku markkinointi- ja viestintäpäällikön roolia? 

SIRPA 

Näkyy kyllä arjessa ja tosiaan tää kansainvälisyyden ja kansainvälisen opiskelijan rekrytoinnin kehittäminen on vahvasti mun tontilla niin arjessa näkyy kyllä joka päivä. Paljon tehdään tiivistä agentti yhteistyötä, kehitän sitä toimintaa eteenpäin ja käydään semmoisia feedback keskusteluja. Sitten meidän hakijapalveluiden päällikön tai opiskelijapalveluiden päällikön kanssa tehdään paljon tiivistä yhteistyötä asioiden parantamiseksi ja kehittämiseksi. Sitten toimin ihan kansallisella tasolla myöskin, oon tuossa HERENET-verkostossa varapuheenjohtajana ja sitä kautta haluan viedä meidän toiveita ja näkökulmia eteenpäin ja kehittää sitä ihan kansallisella tasolla oikeaan suuntaan. 

KATI 

Sanoit että oikeaan suuntaan. Haluatko nostaa jotain, mikä olisi se oikea suunta? 

SIRPA 

Toivoisin, että siellä muistettaisiin aina se, että nimenomaan kaikille, mä haluaisin, että Suomi tarjoaa mahdollisuuden koulutukseen. Se että ei keksitä semmoisia esteitä millä ne ihmiset jotka oikeasti on motivoituneita ja haluaa parempaa tulevaisuutta ja elämää, niin me pystyttäisiin tarjoamaan heille se mahdollisuus siihen koulutukseen eikä mitään muureja laiteta siihen esteeksi. 

KATI 

Just näin, just näin. Tietyllä tavalla, ite oon aina käyttänyt sellaista slogania, että koulutus rakentaa parempaa huomista, niin kuulen jotenkin vähän samaa ajatusta siitä, että maailma on yhteinen ja jos meillä on mahdollisuus ja meillä on Suomessa osaamista niin ei niin kuin lähtökohtaisesti keneltäkään estetä — 

SIRPA  

Juuri näin, kyllä. 

KATI 

— sitä mahdollisuutta. 

SIRPA 

Mä ymmärrän että tähän liittyy/tää on tosi kompleksinen kenttä tää opiskelija rekrytointi esimerkiksi. Siellä on tosi paljon haasteita mitä on taklattava, tää identiteetin tunnistaminen ja muu mutta sitten se, että me ei sillä keinolla sitten kuitenkaan blokata ihmisiä jostain tietystä maasta kokonaan, että he ei pääsisi hakemaan niin mulle se on hirveän semmoinen haaste. Mä painin sitten itseni kanssa siitä, onko tää oikein, että mä pidän sitä eettisesti tärkeänä että kaikilla on mahdollisuus hakea jos he hakee parempaa tulevaisuutta ja tulla valituksi jos he ovat/täyttävät ne kriteerit. 

KATI 

Kriteerit, ovat motivoituneita— 

SIRPA 

Kyllä. 

KATI 

–ja päteviä, kyllä. Meillä ehkä välillä sitten se yksilö hukkuu siihen— 

SIRPA 

Niin. 

KATI 

–massaan tietyllä tavalla tai me aletaan määrittää yksilöä sen niinku massan kautta– 

SIRPA 

Kyllä. 

KATI 

— ja siinä on varmasti riskinsä. 

SIRPA 

Kyllä ja jos on jotain todettu, vaikka jotain haasteita, väärinkäytöksiä tai muuta, niin sitä ei koskaan saisi yleistää, että täytyisi nähdä se yksilö kuitenkin aina sieltä massan takaa. 

KATI 

Just näin. Ja jotenkin demokraattisiin länsimaihin kuuluu ikään kuin se, että jokaisella on tasavertaiset oikeudet— 

SIRPA 

Nimenomaan. 

KATI 

— ja oikeus tulla kohdelluksi että asia tutkitaan ilman että leimataan. 

(Taustamusiikkia) 

KATI 

Mä tiedän, että sä oot ollut aikaisemmin bisnesmaailmassa töissä ja hyvin kansainvälisissä tehtävissä. Nyt sä oot Vaasassa ja suomalaisessa ammattikorkeakoulussa. Tunnistatko sä ammattikorkeakoulun johtamisesta jotain erityispiirteitä? Jos sä vertaat tällaiseen kovaan bisnesmaailmaan vaikka. 

SIRPA 

Joo kyllä mä tunnistan. Tavallaan ehkä bisnesmaailma on vielä…,toki ammattikorkeakoulut enemmän ja enemmän koko ajan se liiketoiminta ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan luonne myöskin on semmoista enemmän ja enemmän myöskin johtaa siihen liiketoimintaan ja että kyllä siellä paljon on näitä businessmaisia elementtejä, mutta kyllä tää on jotenkin sanotaanko eettisempää ja merkityksellisempää. Me tehdään tän koulutuksen parissa, mä koen itse että tää on merkityksellistä työtä että se ei ole ihan puhtaasti vaan sitä bisneksen tekemistä ja eurot mittarissa– 

KATI 

Just näin. 

SIRPA 

— vaan me kuitenkin tehdään ihmisten parissa ja ihmisille tätä ja Suomen hyväksi sekä kansainvälisesti koko maailman hyväksi asioita. Niin ehkä se tuo siihen sitä semmoista inhimillisempää perspektiiviä. 

KATI 

Joo just näin. 

SIRPA 

Ja sitten käytännönläheistä. Ammattikorkeakoulu johtaminen on mun mielestä kuitenkin se on lähellä sitä käytäntöä ja tutkimus on soveltavampaa– 

KATI 

Just näin. 

SIRPA 

— ja näin poispäin, että kyllä nää mun mielestä on semmoisia asioita mitkä itselle resonoi tässä toiminnassa. 

KATI 

Mainitsit, että tehdään myös kansainvälisesti, niin ite havahduin tässä yhtenä päivänä, kun Vaasan ammattikorkeakoulu sai taas valtavan ryntäyksen kansainvälisiä hakijoita Energy Technology insinööri ohjelmaan niin, mulle jotenkin tosi merkityksellinen havainto oli se, että jos mä ajattelin, että täällä on intialainen opiskelija joka palaa Intiaan valmistuttuaan ja hän kehittää siellä paikallisia energiajärjestelmiä, niin mehän ollaan ratkaisemassa globaalia ilmastonmuutosta. 

SIRPA 

No se on juuri näin, että siinä on se kaksi aspektia tässä opiskelijan rekrytoinnissa, että totta kai me halutaan tänne— 

KATI 

Ilman muuta. 

SIRPA 

— osaavaa työvoimaa alueelle ja koko Suomeen, että se on meidän yhteinen haaste. Mutta myös siinä on tää toinen aspekti, että myös se, että se osaamisen vieminen sinne kohdemaihin niihin lähtömaihin mistä nää opiskelijat on kotoisin, niin se on myös tosi tärkeä aspekti. Että he menee sinne parantamaan myöskin sitä maailmaa eikä vaan täällä Suomessa,– 

KATI 

Nii nii. 

SIRPA 

— mitenkään vähättelemättä vaan että siinä tulee se dimensio syvemmäksi mun mielestä. 

KATI 

Kyllä joo ja ilmasto ei katso maiden rajoja. 

SIRPA 

Se on näin, se on meidän yhteinen asia. 

KATI 

Niin on, niin on. Onko sulla Sirpa joku johtamislause tai joku johtamisideologia tai ajatus tai joku siinä omassa johtamisessa ja esihenkilötyössä. 

SIRPA 

No varsinaista lausetta ei oikein ole, mutta kyllä mä uskon siihen vahvaan asiantuntijuuden johtamiseen. Johdetaan sitä asiantuntijan työtä ja pyritään kannustamaan ja motivoimaan ja tavallaan tekemään vähän itsensä tarpeettomaksi, että silloin kun kaikki asiat sujuu ja prosessit on kunnossa, niin tavallaan siellä ei näy hirveästi niitä semmoisia hikkoja matkalla. Silloin mä itse koen että on onnistunut tehtävässään, että oon tehnyt itseni tarpeettomaksi. 

KATI 

Just näin mahdollistaa sitä asiantuntijoiden työtä ja – 

SIRPA 

Kyllä, juuri niin on siellä sparraamassa ja tukemassa totta kai. 

KATI 

Tottakai ja sitten kun se yhteinen suunta ja tavoite on jotenkin selkeä, niin sittenhän asiantuntija valitsee keinot millä mennä– 

SIRPA 

Kyllä. 

KATI 

— siihen suuntaan. Mitä sä ajattelet mitä tää johtamis- ja esihenkilötyö antaa sulle? 

SIRPA 

No kyllä se antaa uudenlaista perspektiiviä tähän koko niin kun toimiala kenttään ja mahdollisuuksia vaikuttaa aivan eri tavalla kuitenkin. Se on ehkä just se yksi draiveri, että mä halusin kehittää ja vaikuttaa tätä ammattikorkeakoulun viestintää ja vetovoima-asioita ja tätä opiskelijan rekrytointia sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tässähän niitä mahdollisuuksia nyt syntyy. Sitten musta on ihanaa että oman tiimin kanssakin pääsee sparrailemaan ja pohtimaan näitä asioita ja kehittämään prosesseja koko ajan eteenpäin. Ja johtoryhmässä taas myös niin siellä taas eri dimensiossa päästään nyt tän uuden strategiatyön myötä oikeasti ihan aidosti visioimaan tulevaa— 

KATI 

Just näin. 

SIRPA 

— ja näkemään ja kehittämään sitä uutta kuvaa tai isompaa kuvaa ja vähän uutta suuntaa. Tai sitten se voi olla hyvinkin, että kaikkea vanhaahan ei tarvitse jättää. Mutta kuitenkin aina löytää sitä ennakkoluulottomasti sitä rohkeutta nähdä myös uusia asioita ja kokeilla kyllä. 

KATI 

Ja katsoa tulevaa. 

SIRPA 

Kyllä. 

KATI 

Just näin. Mitä sä sanoisit jollekin joka kuuntelee vaikka tätä ja haaveilee esihenkilö-/johtamistehtävistä niin mitä sä haluaisit sellaiselle sanoa? 

SIRPA 

Uskaltaa lähteä rohkeasti kokeilemaan, siinä ei koskaan häviä mitään. Tavallaan jos jää, mitä tahansa elämässä mun mielestä, että jos sä jäät miettimään sitä ja ikäs haaveilet niin sua voi jossain kohtaa kaduttaa. Koska sitten jos se toteaakin, että tää ei ole mun juttu niin mä uskon vahvasti kokeilukulttuurin tekemisessä ja uran ratkaisuissa ja muissa että kaikkea pitää mun mielestä rohkeasti uskaltaa kokeilla ja se ei ole mikään häpeä sitten vaikka päätyisi siihen että toteaakin että hei mä haluankin tehdä ihan jotain muuta. Siis sitähän tää on, meillähän on opiskelijoissakin paljon uranvaihtajia— 

KATI 

Kyllä. 

SIRPA 

— ja muuta niin mun mielestä ne on aivan ihailtavaa ihmisiä, että he on rohkeesti vaikka päätyneetkin sairaanhoitajasta yhtäkkiä, että he lähtee insinööriopintoihin niin tää on mun mielestä nimenomaan sitten tätä päivää ja kannustaisin kaikkia rohkeasti toteuttamaan unelmiaan. 

KATI 

Just näin, just näin. Ja se on ehkä ollut meidän suomalaisen koulutuspolitiikan ydin se että sulla on oikeus myös vaihtaa, kasvaa, kehittyä ja vaihtaa suuntaa. 

SIRPA 

Ja se on mun mielestä tosi tärkeä elementti ja siitä pitää ehkä enemmänkin vielä puhua. 

KATI 

Sehän on arvovalinta ollut Pohjoismaille ja Suomelle, hyvin selkeesti. 

Joo,oli ilo jutella Sirpa sun kanssa näistä asioista esihenkilö-/johtamistateemoista. Kiitos tosi paljon keskustelusta.  

SIRPA 

Kiitos itsellesi oli ilo olla mukana! 

KATI 

Kiitos, tää on jotenkin kivasti tähän kansainvälisyyteen vähän kiertyy ja toivottavasti kuuntelijat saa tästä inspiraatiota ja ajatuksia omaan esihenkilö- ja johtamisstyöhön, kiitos! 

Aiheeseen liittyvää