Johdon arkea – jakso 4 

Mitä se johto oikein tekee? Johdon arkea Podcastin neljännessä jaksossa Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori, toimitusjohtaja Kati Komulainen keskustelee arjen johtamisesta VAMKin liiketalouden yksikön johtaja Elina Martinin kanssa. Tervetuloa kurkistamaan johdon arkeen!

Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231201150746

(Taustamusiikki) 

KATI 

Mitä se johto oikein tekee? Tässä podcastin jaksossa me tarkastellaan ammattikorkeakoulun johtamismaisemaa liiketalouden yksikön johtajan silmin. Mun vieraana tänään arjen johtamisesta keskustelemassa on Vaasan ammattikorkeakoulun liiketalouden yksikön johtaja Elina Martin. Mun nimi on Kati Komulainen. Tervetuloa Elina johdon arkeen! 

ELINA 

Kiitos.  

KATI 

Miten se Elina, sä oot liiketalouden yksikönjohtaja ja taisin eilen kuulla, että viitisentoista vuotta, kun olet jo ollut Vaasan ammattikorkeakoulussa, oot nähnyt ammattikorkeakoulun monia vaiheita ja monia kehitysaskel. Mitä sun arkeen kuuluu johtajana, jos sä ajattelet vaikka tätä viikkoa, millaisten asioiden kanssa olet tekemisissä? 

ELINA 

Joo, se on aika monipuolinen se arki, että voisi sanoa että se perussetti sielä viikon ohjelmassa on erilaiset kokoukset. On aika paljon semmoisia kokouksia, jotka koskee koko meitä johtoryhmää ja ne liittyy näihin meidän tärkeisiin mittarittavoitteisiin muun muassa. Tällä hetkellä strategiatyö vie sitten sitä aikaa sieltä kalenterista. Kalenterissa on myöskin mun omia kalenteroituja kokouksia mun omille porukoille ja henkilöille, jotka ovat niin kun mun arjessa ja mun yksikön tekemisten kannalta tärkeitä. Ja sitten siellä on semmoisia kuukausia, jotka liittyy eri lukuvuoden aikoina eri asioihin. Tällä hetkellä on agendalla toimintasuunnitelman teko. Se on aika lailla valmis ja budjetti on sitten pahasti kesken, mutta kyllä se perjantaina on siellä. 

KATI 

Ihana! Sä mainitsit, että liittyy tietyllä tavalla vuoden kiertoon kun sullakin on noin pitkä kokemus niin varmaan asiat alkaa toistaa sitten vuodesta toiseen, niin kun tietyt asiat tiettynä vuoden aikana tapahtuu. 

ELINA 

Joo se on ihan totta ja siihen osaa jollain lailla varautuakin, mutta täytyy sanoa, että on tullut vuosien mittaan uusia asioita myöskin elikkä, esimerkiksi nää meidän mittaritavoitteet on semmoinen uusi asia, joka on pitänyt miettiä ihan uudella tavalla, että miten niitä vie eteenpäin ja kenenkä kanssa ja millä kokoonpanoilla. 

KATI 

Kyllä. 

ELINA 

Tämmöisiä ja tietysti sinne kalenteriin pitää jäädä sitten aikaa myöskin sille, että suunnittelee sitä tulevaa, ettei vaan voi juosta kokouksesta toiseen. Mutta täytyy sekin hyväksyä, että joskus se on ihan tupaten täynnä semmoista kokousta ja muuta tällaista, mutta sitten pitää vastapainona olla joku viikko jossa on enemmän sitten niitä aukkoja ajattelemiselle. 

KATI 

Just näin, just näin. Mitä sä ajattelet, aika paljon puhuit tästä sisäisestä maailmasta. Mä tiedän, että sä tapaat myös paljon sidosryhmiä ja ulkopuolisia kumppaneita? 

ELINA 

Joo kyllä se on, se on myöskin tosi tärkeätä, että tavataan heitä, koska me ollaan työelämän korkeakoulu. Me emme voi täällä talon sisällä vaan suunnitella että mitä me opetamme ja teemme vaan me tarvitaan koko ajan sitä syötettä sieltä erityisesti yrityksistä, mutta myöskin muista sidosryhmistä. 

KATI 

Just näin, just näin. Palataan Elina sinne viidentoista vuoden taakse, mikähän vuosi se on ollut ysikasi? 

ELINA 

Kakstuhattakahdeksan (2008) oon aloittanut tässä tehtävässä— 

KATI 

Eiku kakstuhatta kahdeksan. 

ELINA 

— mutta totta kai yhdeksänkymmentäluvulla mä oon tullut tal.. tai yhdeksänkymmentäluvun lopussa mä oon tullut taloon. 

KATI 

Sä oot tullut ammattikorkeaan silloin. 

ELINA 

Joo. Niin mä oon tullut opettajaksi silloin ja jos ajatellaan sitten, että miten mä miten mun polku eteni siitä tähän— 

KATI 

Joo! 

ELINA 

— päivään, niin se eteni sillä tavalla, että mä olin vuoden ollut ollut opettajana talossa ja olin niin kun pyyhkimässä hikeä otsalta oli ollut rankka vuosi, oli paljon erilaista — 

KATI 

Joo joo. 

ELINA 

–opetusta ja tekemistä. Silloin ei kauheasti tehty TKI työtä, mutta tuli sellainen mahdollisuus/tarjoutui, tuuraus yhden koulutuspäällikkö ja vastaavan osaston johtajan, silloin, viransijaisuus. Hän lähti yritysmaailmaan yhdeksi vuodeksi ja sitten kävi niin, että hän ei tullut takaisin. Sellaisissa tilanteissa mun mielestä, kun tällainen mahdollisuus tarjoutuu, niin kyllä niihin kannattaa tarttua, ettei sitten myöhemmin kaduta, että miksei tullut kokeiltua? 

KATI 

Just näin. Aika samanlainen tilanne kuin minulla, itse asiassa mä oon ollut itse 7 vuotta hoitotyön lehtorina— 

ELINA 

Joo. 

KATI 

— ja sitten siellä ammattikorkeakoulussa missä itse olin niin oli kehittämispäälliköt niin tuli tarve kehittämispäällikölle ja sitten mua pyydettiin siihen hakemaan ja muistan vielä kun mietin että mä oon ihan kauhean tyytyväinen tässä lehtorin tehtävässä että mitä. Kyllähän sattumat ohjaa meidän elämään 

ELINA 

Se on juuri näin sattumat ohjaa ja itsekin tosiaan niin kuin sanoin niin pyyhin hikeä otsalta ja ajattelin, että kesä tulossa jes. Mutta sitten piti ruveta ensimmäistä kertaa katsomaan työaikasuunnitelmia. 

KATI 

Nimenomaan, ettimään opettajia seuraavaksi syksyksi.  

ELINA 

Kyllä. 

KATI 

Juuri näin, juuri näin. 

(musiikkia) 

KATI 

Puhuit myös kokouksista ja tollasesta rullaavasta arjesta. Mitä sä itse ajattelet tota? Kuka sitä sun kalenteria tekee? 

ELINA 

No tota kyllä siinä varmasti on… Sä teet sitä jonkin verran. Sä oot mun esihenkilö, tunnusta vaan. 

KATI 

Tunnustan. 

ELINA 

Mutta on siinä myöskin sitä, että johtajana täytyy itse nähdä mitä tarvitsee, että pääsee niihin tuloksiin ja asiat etenee siihen suuntaan kun niiden pitää edetä. 

KATI 

Just näin, just näin. Kerron assistentille terveisiä, että täytämme johtoryhmäläisten kalentereita, ehkä just tän vuodenkierron mukaan itse asiassa nekin menee.  

ELINA 

Joo totta. 

KATI 

Tää oli aika hyvä havainto tää vuoden kierto, se on meillä ehkä ammattikorkeakoulussa strukturoidumpi vuoden kierto, kun ehkä yritysmaailmassa. 

ELINA 

Joo varmaan. 

KATI & ELINA 

Osittain. 

ELINA 

Joo 

KATI 

Kyllähän heilläkin taloussuunnittelu menee ja nää totta kai kiertää, mutta meillä ehkä rytmittää opiskelijoiden tulemiset kuitenkin ja valmistumiset. 

ELINA 

Joo, se on ihan totta. Vielä tuossa muutama viikko sitten elettiin siinä tilanteessa että meille tulvi opiskelijoita uusia ja talo sai elämää taas— 

KATI 

Just näin. 

ELINA 

–kesätauon jälkeen ja siinä on omat juttunsa siinä lukuvuoden aloituksessa kyllä. 

KATI 

Yksikönjohtajan näkökulmasta ehdottomasti. 

Aika usein tulee tämmöisiä päällekkäisiä kutsuja monenlaisiin tilaisuuksiin, niin miten sä valitset sitten missä sä oot?  

ELINA 

No pitää vaan osata priorisoida ja aina se on itsellä tärkeintä että semmoiset tulipalot pitää sammuttaa ensiksi ja jos jonkun muun tekeminen joku tärkeä tekeminen on kiinni siitä että mä päätän jotain tai mä teen jonkun asian niin kyllä mä aina koitan sen sitten hoitaa ensiks. 

KATI 

Just näin, että muut pääsee eteenpäin, ettei jää susta kiinni. 

ELINA 

Joo joo ja kyllähän sen jokainen meistä tietää sen, että mikä on se tärkeintä ja mikä sitten ehtii vähän myöhemmin. 

KATI 

Niin just tai voi jopa jättää menemättä. 

ELINA 

Niin tai siirtää. 

KATI 

Niin tai joku toinen menee. Just näin, just näin. 

Mitä sä ajattelet, on puhuttu ehkä tästä tietyllä tavalla tästä vuoden kierrosta ja siihen liittyvistä asioista, jos sä ajattelet, että mitä ammattikorkeakoulun johtamisessa on ehkä jotain ominaispiirteitä verrattuna ehkä muihin. 

ELINA 

No kyllä se ehdottomasti on tää meidän rahoitusmalli. Se on semmoinen asia että mä muistan, kun se ensimmäinen rahoitusmalli tuli, niin se oli valtavan suuri juttu ja se ”mindset” piti miettiä ihan uudelleen. Ruvetaan saamaan rahaa esimerkiksi niistä valmistuvista opiskelijoista, kun siihen asti oltiin saatu raha niistä jotka käveli sisään siitä ovesta. 

KATI 

Tuli ovesta, just näin. 

ELINA 

Joo. Se on semmoinen ja sitten kun meidät pidetään pienessä semmoisessa liikkeessä koko ajan, että kun ei tiedä, että mikä se seuraava rahoitusmalli taas on, niin ei päästä tottumaan liiaksi tähän nykyseen. 

KATI 

Joo, se on varmasti ammattikorkeakoulun tietyllä tavalla just erityispiirre, kun me ollaan kuitenkin osakeyhtiö, mutta sitten meidän toimintaa säätelee ammattikorkeakoululaki osakeyhtiölain ohella ja sitten meidän perusrahoitus tulee kuitenkin valtiolta. 

ELINA 

Se on juuri näin. 

KATI 

Tää on ehkä semmoinen jännite. 

ELINA 

Se on jännite, mutta onhan sinne nyt ruvettu avaamaan sitä palveluliiketoiminnan mahdollisuutta, TKI:tä eli me voidaan myöskin sitten toimia osakeyhtiömäisesti siellä. 

KATI 

Juuri näin, juuri näin, kyllä. Joo oli tosiaan aika, jolloin kun opiskelija astui ovesta sisään, niin hän toi rahan. Näin ne mallit muuttuu ja tietyllä tavalla ehkä se, kun se malli on aika.., kuitenkin 4 vuotta on aika lyhyt aika tietyllä tavalla rakentaa uutta ja kääntää toimintaa. 

ELINA 

Se on juuri näin ja sitten kun se raha tulee sitten vähän jälkikäteen. 

KATI 

Niin. 

ELINA 

Niin olisi kiva jo nyt. Ihan varmasti tietää. 

(musiikkia) 

KATI 

Onko sulla Elina joku, jos ajattelet sitä omaa johtamista, niin onko sulla joku ideologia siinä tai joku semmonen johtoajatus tai joku mihin sä nojaat sitä omaa toimintaa? 

ELINA 

No en tiedä onko ihan semmoista tavallaan semmoista teoriaa siellä taustalla on vaan semmoisia käytäntöjä, jotka on vuoden aikaan tullut ja jotka on varmasti kantapäänkin kautta oppinut että varmasti johtajana olen erilainen kuin silloin aloittaessani tässä tehtävässä. 

KATI 

Totta totta.  

ELINA 

Varmaan on oppinut pitämään suunsa kiinni enemmän ja kuuntelemaan enemmän ja sellainen se kärjellään seisova kolmio, että johtaja on siellä alhaalla ja mahdollistaa niitä tekemisiä niin se on mun mielestä se asia johonka tulisi pyrkiä. Saada ne ihmiset innostumaan ja siitä syntyy sitten paljon hyvää kun yksin ei kukaan voi tätä tulosta saada aikaiseksi. 

KATI 

Juuri näin, juuri näin. Ja sitten jotenkin hirveän armollistakin se, että vuosien aikana ihminen aina kasvaa ja kehittyy ja persoonanakin, särmät hioutuu tässä vuosien aikana itse kelläkin ja varmaan tuleeko siihen sellaista armoa kun tulee vuosia lisää? 

ELINA 

Jaa en tiedä, ei välttämättä. 

KATI 

Ei välttämättä. Niin, mutta varmaan ehkä semmoista armoa, että se priorisointi on ehkä helpompaa, kun ymmärtää asioiden suhteita– 

ELINA 

Se on totta. 

KATI 

–Että jos sulla on 10 asiaa mihin tarttua niin sen kokemuksen myötä tietää että toi kannattaa hoitaa eka, noi voi odottaa 

ELINA 

Jos yrittää niitä kaikkia tehdä yhtä aikaa niin siinä varmaan kyllä yks sun toinen palaisi helposti loppuun.  

KATI 

Just näin, just näin. 

Niin mitä sä ajattelet, mitä tää johtamistehtävä sulle antaa? 

ELINA 

Joo, jos ajattelee siitä ihan siitä ensimmäisestä hetkestä, kun mä otin sen lähiesihenkilötehtävän vastaan ja sitten päätin siinä jatkaa. Se osoittautui semmoiseksi kiinnostavaksi, siinä on ja tulee mukavia haasteita ja pääsee sen oman boxinsa ulkopuolelle astumaan ja jatkuva kehitys on tärkeätä myöskin, että koko ajan oppii asioita ei pääse juurtumaan liikaa yhteen ja samaan paikkaan. Muutoshan on ollut semmoinen, mikä on ollut läsnä koko ajan kun mä oon näissä esimies ja johtajan tehtävissä ollut ja uskoisin että se tulee olemaan jatkossakin ja luultavasti kiihtyvällä vauhdilla että jos se motivoi niin silloin tehtävä on kiinnostavaa.  

KATI 

Niinpä. Ja tietyllä tavalla se muutoshan kumpuaa, toki yhteiskunnasta ja yhteiskunnallisista asioista,  mutta kyllähän ammattikorkeakoulut on tunnettujakin siitä ketteryydestä ja joustavuudesta ja me pystytään aika nopeasti reagoimaan työelämän tarpeisiin, että tietyllä tavalla semmoinen muutosjoustavuus on varmaan sellainen elementti minkä kanssa pitää olla aika sinut.  

ELINA 

Kyllä se on juuri näin ja onhan se aika palkitsevaa sitten, jos tai kun meillä on nämä mittaritavoitteet esimerkiksi, ja menestytään jossain kohtaa ja näkee että ihmiset innostuu ja keksii sen jujun, millä voi vaikuttaa siihen tulokseen niin se on palkitsevaa. 

KATI 

Ja ihmiset onnistuu niin se se on aina se johtajan ilo–. 

ELINA 

Kyllä. 

KATI 

–kun he jotenkin loistaa. 

ELINA 

Joo se on kai sanottu, että anna muidenkin loistaa niin siitä on kysymys. 

KATI 

Just näin, just näin. No mitä sä sanoisit jollekin joka miettii, että pitäisikö ryhtyä esihenkilöksi tai johtajaksi?  

ELINA 

Sanoisin, että jos on valmis siihen että se ei ole kovin stabiili tilanne koko ajan että siellä on niitä muuttuvia tekijöitä ja jos niiden kanssa kokee olevansa sinut. Sen huomaa varmaan missä tahansa työssä, jos tykkää sellaisesta asiat pikkuisen muuttuu ja tulee uutta haastetta ja on valmis tekemään työtä sitten sen yhteisen päämäärän eteen omien porukoidensa kanssa, sitten kyllä mun mielestä kannattaa kokeilla, jos sellainen mahdollisuus tulee niin kuin ittelle tuli semmoinen mahdollisuus kokeilla vuoden ajan. 

KATI 

Just näin. 

ELINA 

Joo, ja sitten se kannattaa muistaa, että yksikään johtaja ei tee mitään tuloksia yksin. 

KATI 

Juuri näin, että kyllähän esihenkilö/johtamistehtävä sinänsä, joku voi kokea sen yksinäiseksi kun joutuu tehdä tai saa tehdä niitä päätöksiä ja mutta kyllähän se tulos syntyy ihmisten kanssa yhdessä ja vain sillä tavalla. 

ELINA 

Joo, se on juuri näin, mä näen, että johtamisessa on ne kaksi puolta, toisaalta kun sä vastaat niistä tuloksista, niin täytyy olla semmoinen tietty jämäkkyys ja se tarkoittaa sitä, että aina ei voi olla niin kivakaan. Mutta sitten kuitenkin, kun on ihmisten kanssa tekemisissä, niin kyllä se sydän pitäisi olla aina paikallaan. 

KATI 

Just näin, just näin.  

(musiikkia) 

Tähän on aika hyvä lopettaa eli jos miettii esihenkilön johtamistehtävissä niin oltava valmis muutokseen ja toisaalta muistaa pitää sydän paikallaan. 

Lämmin kiitos Elina mielenkiintoisesta keskustelusta ja kiitos kaikille kuuntelijoille! 

Aiheeseen liittyvää