Hyvinvointi vaakalaudalla – jakso 8: Opiskelijoiden taloushuolet

Tässä jaksossa keskustellaan opiskelijoiden taloudesta ja sen vaikutuksista opiskelijoiden mielenterveyteen ja jaksamiseen.

Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024031110721

Keskustelijat: Ida Juolahti, Riina Autio, Emilia Härkönen
Editoijat: Lassi Kivirauma, Veeti Juntunen

Ohjaava opettaja: Karina Björninen

Hyvinvointi vaakalaudalla. Podcast sarjassa sosionomi opiskelijat käsittelevät opiskelijoiden hyvinvointiin vaikuttavia aiheita rohkealla otteella. Sarja on tuotettu eri ikäisten mielenterveystyön osaamisen syventäminen opintojakson oppimistehtävän Minä olen Karina Björninen mielenterveys, ja päihdetyön lehtori ja toivotan teille mielenkiintoisia kuunteluhetkiä meidän hyvinvointi vaakalaudalla sarjan parissa.

Ida

Tervetuloa tämän päivän jakson pariin. Tänään me puhumme opiskelijoiden taloudesta ja sen vaikutuksista opiskelijoiden mielenterveyteen. Tänään täällä äänessä ovat Ida, Riina ja Emilia.

Viime aikoina on paljon puhuttu hallituksen suunnittelemista leikkauksista asumistukeen ja opintorahan indeksikorotuksen jäädyttämisestä. Näiden leikkausten myötä monien opiskelijoiden tulot saattaisivatlaskea merkittävästi. Keskimäärin opiskelijaruokakunta menettäisi kuukaudessa noin 76 euroa. Se on aika suuri summa monelle. Mitä ajatuksia teillä on näistä leikkauksista?

Riina

Mun mielestä se on aika epäreilua, tuntuu, että opiskelijat elää nytkin tosi ahtaalla. Ja se, että asumiskustannusten jälkeen se raha ei riitä enää mihinkään muuhun. Pitäisi käydä töissä, mutta sitten se vaikuttaa heti tukiin ja sitten tulee vaan semmoinen lisä stressi siitä, että kuinka paljon voi tehdä töitä ilman, että tuet lähtee ja tulee lasku perässä.

Emilia

Esimerkiksi työssäkäyville neuvotaan, että asumiskulut ovat kohtuulliset, kun ne vievät korkeintaan 40 % palkasta, niin opiskelijoillahan menee usein tuet kokonaisuudessaan asumiseen.

Miten teillä tuet riittävät?

Ida

No mä asun opiskelija asunnossa ja mun vuokra on 550 €. Toki siihen kuuluu niinku kaikki vesi, sähkö ja netti ja näin, mutta niinku jos lasketaan asumiskulut niin sitten tukien jälkeen mulle jää 6 € käteen. Jos sillä pitäisi niinku elää, niin se ei riittäisi mihinkään. Että mun on pakko ottaa lainaa tai sitten käydä töissä, mutta sitten jos mä käyn töissä niin en saa asumistukea ollenkaan.

Riina

Mä asun kanssa opiskelijakämpässä. Mä muutin vuosi sitten vähän halvempaan kämppään, ja mulla jää tällä hetkellä tukien jälkeen joku 100 € käteen kuussa ruokaan ja muuhun. Mut ei sekään niinku riitä eli mun on pakko tehdä työvuoroja ja sitten mä elän tosi paljon myös säästöillä mitä mä oon aikaisemmin tienannut kesätöissä ja muuta. Mä oon justiin tässä viime aikoina miettinyt sitä, että jos mä haluaisin vielä korkeakoulun jälkeen jatkaa opiskeluita niin ei tää tilanne ole mitenkään houkutteleva, että kyllä mulla on semmoinen olo, että tekisi mieli vaan mennä täysipäiväisesti töihin, eikä elää tälleen niinku opiskelijana ja opiskelijan tuloilla vaan.

Ida

Sama. Mä haluaisin nytkin tehdä vaan pelkästään töitä. Mä en jaksaisi käydä tätä koulua loppuun. Mä oon nyt tehnyt niinku joku 5 työvuoroa per kuukausi ja kela perii multa nyt elokuusta joulukuuhun asumistuen kokonaan takaisin, että vaikka mä oon tehnyt vaan 5 työvuoroa niin silti se on liikaa. Ja nyt mulla on ollut sellainen tunne siitä, että mun taloudellinen tilanne on sellainen, että mun ei tarvitse stressaa, että ei se nyt ole niinku mikään semmoinen ihanteellinen, että en mä nyt sanoisi, että mä oon rikas tai hyvin toimeentuleva. Mutta niin kuin semmoinen tilanne, että mun ei tarvitse olla koko ajan ahdistunut mun rahoista niin sitten se on heti liikaa. Eli opiskelijan pitää elää silleen, että sulla ei ole varaa mihinkään muuhun, kun siihen, että saat porkkanan päivässä.

Emilia

Leikkaukset vie vielä enemmän rahaa. Just esimerkiksi 76 euroa, mikä voi nousta niin se on kyllä tosi suuri menetys, että miten sitten oikeasti se vaikuttaa opiskelijoihin. Eli pakotetaan tavallaan ottaa se laina. Ja miten se vaikuttaa just jaksamiseen ja semmoiseen ahdistukseen siitä taloudellisesta tilanteesta, että miten voi? Miten voi elää? Kun kaikki hinnat nousee, niin on se aika huolestuttavaa.

Riina

Jep. Just se, että ruoan hinta nousee koko ajan ja bensan hinta kallistuu. Myös kaikki joukkoliikenteen liput kallistuvat VR:llä ja muualla. Ja sitten just se, että jos ei ole niin hyvää joukkoliikennettä, niin sitten joutuu käyttämään sitä omaa autoa.

Ida

Varsinkin jos työpaikka on jossain kauempana, niin kyllä se kuluttaa ihan hirveästi bensaa ja rahaa. Mulla on sillain, että mun työpaikka on sellaisessa sijainnissa, että sinne ei pääse julkisilla. Mun pitää mennä aina autolla, niin kyllä mulla bensaan menee kuukaudessa eniten varmaan rahaa ja sitten seuraavana tulee ruoka. Jos mietitään sitä, kun opiskelijoita syytetään siitä, että ne juhlii niin paljon, että alkoholiin ja biletykseen menee eniten rahaa niin, voin kyllä sanoa, että oon bilettäny ihan tarpeeksi, mutta siihen on mennyt kaikista vähiten rahaa silti.

Emilia

Ja sitten noihin töihin liittyen niin just, kun kaikilla ei ole sitä mahdollisuutta käydä töissä, ei ole jaksamista tai sitten ei vaan löydy töitä ja sitten, kun se koulu vie niin paljon aikaa, että miten jaksaa ja sitten monilla aloilla on noita palkattomia työharjoitteluita, niin ei siinä hirveästi jää enää niinkun harjoittelupäivän jälkeen esimerkiksi aikaa tai todellakaan jaksamista sitten siihen, että menisi vielä johonkin töihin ja tienaisi.

Ida

Jep ei todellakaan silloin. Meillä oli niinku vuosi sitten harkka, niin mulla oli monta viikkoa silleen, että mulla oli 52 tuntia viikossa niinku harkkaa, niin kysynpähän vaan että missä välissä mun olisi pitänyt tehdä niinku töitä, töitä, sillee mistä saa palkkaa.

Riina

Mulla kanssa mun yhessä harjoittelussa, mä menin aamuvuoroon sinne työharjoitteluun palkattomana. Sitten sen jälkeen olin vielä illan töissä, niin ne päivät on niin hullun pitkä, että ei se niinku, ei siinä ole mitään järkeä.

Emilia

Joo, ei siinä kyllä todellakaan jaksa, että se kyllä vie voimavaroja tosi paljon

Ida

Ja sitten jos tekee tosi paljon töitä niinku samaan aikaan, kun opiskelee niin sitten, jos se on tosi kuormittavaa niin sitten tottakai se vaikuttaa siihen ja opiskelujen etenemiseen, että sitten niinku opiskellut etenemään välttämättä suunnitellusti ja sitten jos on ottanut sitä lainaa niin se vaikuttaa siihen niinku valtion takaukseen, että miten jos et sä valmistu ajallaan niin sitten sä et saa sitä.

Riina

Pitäisi pystyä huolehtimaan siitä omasta mielenterveydestä ja priorisoida siihen koulunkäyntiin, että koulujutut tulisi tehtyä ajallaan. Mutta sitten, kun tuntuu, että ainakin oma taloudellinen tilanne vaatii sitä, että on pakko tehdä töitä, niin sitten kyllä se on pois niin ne omasta koulunkäynnistä ja kaikesta.

Ida

Joo ja kyllä. Mä huomasin niinku silleen, että kun kävi vaikka paljon töissä niin ,niinku sitten ne koulutehtävät jäi sillä, että niitä ei niinku tehnyt, että sitten se koulunkäynti kärsi siitä. Niin onko siinä mitään järkeä? Sitten mä lojun täällä koulussa ihan saatanan kauan sen takia että mä käyn töissä.

Riina

Niiin eli oikeastaan on pakko ottaa lainaa, jos haluaa pärjätä taloudellisesti hyvin.

Ida

No puhutaanko sitten vähän opintolainasta ja opiskelijoiden velkaantumisesta. Esimerkiksi Talouselämän artikkelin mukaan opiskelijoiden opintolainan määrät on kasvaneet huomattavasti viime vuosina, että keskimääräinen opintolainan määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2016 nousten yli 22000 euroon. Ja sitten myös opintovelallisten määrä on kasvussa, se on tosi huolestuttavaa, ku otetaan huomioon, että velkaantuneet ihmiset ja mielenterveysongelmat korreloivat keskenään. vuonna 2021 opintotukea saavien opintovellisten määrä kasvoi edeltävästä vuodesta noin 17 00 henkilöllä. Ja kaiken kaikkiaan kaikki opintovelallisia oli vuoden 2022 lopussa yhteensä 500 000.

Riina

Mun mielestä toi on tosi suuri määrä ja miten toi on kasvanut noin paljon?

Ida

Jep

Emilia

ja miten se tulee olemaan esimerkiksi niinku ensi vuonna, että sitten just, kun kaikki tuet tai tuet pienenee niin kuinka paljon se. Opintovelallisten määrä nousee vielä tosta, että toi on jo nyt niin iso määrä.

Riina

Niinpä. Oletteko te joutunut ottamaan lainaa?

Emilia

No mä en ole joutunut, mut mä kyllä sitä pohdin tosi pitkään. Välivuoden aikana ehti tienata ja että on ollut säästöjä sen verran, että on pystynyt elää. Mutta kyllä siinä saa aika tarkkaan miettiä, että mitä ostaa ja mikä on tärkeätä elämässä.

Ida

Mä oon joutunut ottamaan lainan silloin kun mä muutin vaasaan. Ehin asua helsingissä omillaan jo ja sitten mulla meni tietty niinku kaikki palkka elämiseen ja vuokraan. Kun mä muutin tänne niin mä jouduin maksamaan 2 asunnon vuokraa kuukauden ajan ja sitten tietysti maksaa kaikki muuttoautot ja tällaiset tänne, eli kaikki ne mitä mulla oli säästössä meni siihen muuttoon ja niihin asumiskustannuksiin silloin. Niin sitten mä olin ihan rahaton loppuvuodesta. Koska mulla ei tietenkään ollut täältä mitään töitä vielä silloin kun mä muutin tänne niin sitten se laina oli ainoa asia tavallaan mistä oli mahdollista saada rahaa, niin mä oon ottanut sen. Onko sulla? Ootko sä ottanut lainaa?

Riina

Mä en ole myöskään ottanut, että mä oon tehnyt sen verran kuitenkin töitä. Ja vaikka mulle on sanottu, että joo kannattaa ottaa, että sehän on niinku ilmaista lainaa ja siitä saa osan takaisin. Mutta nyt mä oon oikeastaan vaan tyytyväinen, että en ottanut koska se korko kasvaa koko ajan ja on jo tällä hetkellä niin suuri. Ja yritän kyllä niinku elää silleen sen mukaan että mun ei sitä lainaa tarvitsisi ottaa. Tai totta kai niinku se vaatii sitä että on pihi rahankäytön kanssa ja pitää oikeasti miettiä että mihin laittaa rahaa ja miten pärjää mut sitten pitää miettiä miten haluaa priorisoida sitä rahankäyttöä.

Ida

Kyllä esimerkiksi siis mua on just ahdistanut tosi paljon nytten kun että on ottanut sen lainan. Toki se on mahdollistanut just sellaista niinku, tai no antanut vähän sellaista taloudellista turvaa tässä, mut sitten samalla se luo ihan tosi paljon stressiä ja ahdistusta siitä kun näkee että kuinka paljon se korko on noussut, että koska se on silloin kun on aloittanut itse opiskellut 2021, niin se on myyty mulle myös sellaisena ns. ilmaisena lainana ja silloin sen lainan korko on ollut 0,011 ja nyt kun mä kävin katsomassa sitä niin se oli 4,7 että se on noussut ihan törkeästi.

Riina

Se on.

Emilia

Ja mitä se tulee olemaan? Kyllä toi varmasti aiheuttaa monille opiskelijoille semmoista turvattomuutta ja ahdistusta tulevaisuutta kohtaan. Ja miten sitten? Miten sä voit suunnitella tulevaisuutta jos sulla on jo suuret velat, että yritäppä siinä nyt sitten hommata joku oma uusi asunto ja muuttaa.

Ida

Niitä että sun pitää niinku koko aika tavallaan pitää mielessä se, että jos sä lasket sitten tulevaisuudessa mitä menoja sulla on niin sun pitää niinku aina niihin menoihin laskea myös se että sä maksat yhtä lainaa pois. Eikä edes välttämättä vaan yhtä, että niinku jos sä opintojen jälkeen haluat vaikka ostaa omistusasunnon niin sittenhän sulla on jo 2 lainaa, koska sä tarvitset kuitenkin asuntolainankin, niin sä maksat niinku 2 lainaa voisi alle kolmekymppisenä niin onhan se niinku jotenkin aikamoista.

Riina

Niin ja mitä sitten jos ei vaikka saa töitä heti korkeakouluopiskelijoiden jälkeen? Esimerkiksi Akava Works – työttömyys ja lomautus katsauksen mukaan heinäkuussa 2023 vastavalmistuneita korkeakoulutettuja oli 3520 ja muita kuin korkeakoulutettuja oli 8270 eli korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut 23 prosenttia.

Ida

Se on aika paljon jos ajattelee että työpaikalle halutaan korkeakoulutettuja ja ylipäätänsä koulutettuja ihmisiä niin että mistä se johtuu sitten että kuitenkin korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut noin paljon ja kasvaa edelleen. Että voiko se johtua sitten esimerkiksi niinku opiskelujen aikaisesta kuormituksesta, että on niin kuormittavaa se opiskelu ja työt ja stressi taloudellisesta tilanteesta? Tai että sitten opiskelijat on opiskeluiden jälkeen jo niin uupuneita, että ei ole niinku mahdollisuutta mennä töihin, koska psyykkinen hyvinvointi on niin huono.

*musiikkia*

Riina

Mä esimerkiksi luin yhen opinnäytetyön, missä puhuttiin siitä miten talousvaikeuksilla on selvä yhteys mielenterveysongelmiin ja just se, että työttömyys, velkaantuminen ja heikko taloudellinen tilanne vaikuttaa tosi paljon siihen yksilöön. Ja sitten pitää myös tiedostaa, että vaikka taloushuolet on tosi yleisiä, niin niiden vaikutukset mielenterveyteen voi olla tosi isoja. Ja sitten ne voi myös johtaa esimerkiksi eristäytymiseen tai siihen, että itseluottamus horjuu ja jopa häpeään siitä, että ei ole paljon rahaa. Ja Talouden aiheuttamista mielenterveysvaikutuksista puhutaan tosi vähän. Niistä pitäisi puhua enemmän, ja tossa opinnäytetyössä nostettiin myös esiin se, että mielenterveysongelmat on yleisempiä velkaantuneilla ihmisillä, ja ihmiset joilla mielenterveysongelmia myös velkaantuu todennäköisemmin.

Ida

Niin elikkä ajetaan tavallaan opiskelijat mielenterveysongelmien pariin sillä, että halutaan, että ne ottaa opintolainaa ja velkaantuu.

Emilia

Ja sitten samalla lailla mielenterveysongelmat on se opintojen keskeyttämisen riskitekijä ja niillä on vaikutusta just arvosanoihin ja koulumenestykseen ja ylipäätään jaksamiseen ja semmoiseen keskittymiseen. Niin se taas sitten vaikuttaa siihen, että saako sitä koulua suoritettua ajoissa ja sitten se vaikuttaa just siihen lainaan taas että ne on niinku niin käsi kädessä noi asiat.

Ida

Jep koska jos et sä valmistu ajallaan niin sitten se valtion takaus siitä on ihan niinku hyödytön, tai että sitten se kumoutuu eikä siitä makseta sitä hyvitystä. Niin sitten noi mielenterveysongelmat tietty lisää ahdistusta, toivottomuutta ja ongelmat kasaantuu helposti. Ja voi kokea itsensä tosi yksinäiseksi.

Tietoisuutta mielenterveysongelmien vaikutuksista pitäisi lisätä ja tarjottavaa tukea opiskelijoille tulisi olla paljon enemmän ja niinku jotenkin sellaista vinkkiä siitä, että miten pystyy paremmin käsitellä taloushuolia tai tukea enemmän. Onko teillä jotain vinkkejä, että miten tällaisia tilanteita tai ahdistusta voisi helpottaa?

Emilia

No ehkä semmoinen budjetointi ja tosi tarkkaan miettiminen, mutta siinä on sitten taas, että se voi aiheuttaa lisää stressiä. Mutta ehkä sitten vertaistukea muiden kanssa ja keskustella aiheesta.

Riina

Niin ja ehkä myös miettiä esimerkiksi sitä omaa asumista, että mähän tein sen päätöksen, että mä muutin halvempaan kämppään, niin onko se esimerkiksi mahdollista? Tai muuttaa soluun tai mitä ikinä.

Ida

Niin mutta kaikillahaan ei tietenkään ole mahdollisuuksia tai silleen, että niinku kyllä mä olisin halunnut vaikka silloin mä itse muutin tänne niin mä olisin halunnut pienemmän ja halvemman kämpän, mutta ei ollut tarjolla. Että ei ollut niinku vapaita yksiöitä ollenkaan ja mulle tarjottiin solu asuntoa mutta mulle se ei ole vaihtoehto ja mä en pystyisi ikinä asumaan vieraan ihmisen kanssa. Ja varsinkin kun oli asunut jo yksin niin sitten olisi muuttanut jonkun vieraan ihmisen kanssa yhteen, niin se ei tuntunut sillon mukavalta ajatukselta. Että sitten toki niinku tällaisetkin asiat voi vaikuttaa siihen mielenterveyteen ja niinku siihen omaan hyvinvointiin.

Riina

Niin. On vaikeita juttuja.

Emilia

Niin on.

Ida

Mut hei kiitos kun kuuntelitte meidän pölinää opiskelijoiden taloushuolista!

Riina

Kiitos!

Emilia

Kiitos!

*musiikkia*

Tämä oli hyvinvointi vaakalaudalla- podcast, kiitos kun kuuntelit ja toivottavasti käyt kuuntelemassa sosionomiopiskelijoiden podcast-sarjan loputkin jaksot. Minä olen Karina Björninen, muista pitää itsestäsi tuolta, jottei sinun hyvinvointisi ole vaakalaudalla.

Aiheeseen liittyvää