Hyvinvointi vaakalaudalla – jakso 6: Viihdekäytöstä huumeiden ongelmakäyttöön

Tässä jaksossa puhutaan huumeista. Määrittelemme mitä ovat huumeet ja mitä on paljon puhuttu viihdekäyttö. Mietimme myös mihin tarpeeseen huumeita lähdetään kokeilemaan. Haastattattelussa toipuva addikti Samu, joka kertoo elämästään huumeiden kanssa, mutta myös uudesta mahdollisuudestaan elää puhtaasti. Lopuksi vielä vinkkejä, mistä saada apua ja vertaistukea.

Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202403059901

Käsikirjoitus & editointi Laura Kuoppala, Elina Pietarinen, Meri Nybäck, Heidi Rinne
Äänessä Laura Kuoppala ja Meri Nybäck
Haastattelussa Samu

Ohjaava opettaja: Karina Björninen

Puhuja 1
Hyvinvointi vaakalaudalla. Tässä podcast sarjassa sosionomi opiskelijat käsittelevät opiskelijoiden hyvinvointiin vaikuttavia aiheita rohkealla otteella. Sarja on tuotettu eri ikäisten mielenterveys työn osaamisen syventäminen opintojakson oppimistehtävänä.

Puhuja 1
Minä olen Karina Björninen mielenterveys ja päihdetyön lehtori ja toivotan teille mielenkiintoisia kuunteluhetkiä meidän hyvinvointi vaakalaudalla sarjan parissa.

Puhuja 2
Hei mä oon laura ja tänään podcast aiheemme käsittelee opiskelijoiden huumeiden käyttöä, koska varsinkin viihdekäyttö on yleistynyt korkeakouluissa. Huumausaineet ovat laittomia aineita, jotka saattavat muodostaa nopeasti vakavan ja elämää häiritsevän riippuvuuden.

Puhuja 3
Hei mä oon Meri. On kuitenkin tärkeää tunnistaa viihdekäytön ja ongelmakäytön eroavaisuudet. Viihdekäytön tarkoitetaan usein huumeiden käyttöä, joka on enemmän tai vähemmän satunnaista ja jonka henkilöt. Itse kokevat olevan hallittua, eikä siinä ole riippuvuuden piirteitä.

Puhuja 2
Asia tai termi ei ole kuitenkaan ihan yksinkertainen, eikä sillä ole vain yksi määritelmää suomessa. Viihdekäyttö on terminä vakiintunut, mutta se ei välttämättä anna ilmiöistä oikeaa kokonaiskuvaa. Viihdekäyttö voi terminä antaa positiivisen ja vaarattoman vaikutelman harmittomasta ja haitattomasta toiminnasta kuitenkin huumeiden käyttöön, vaikka harvoin käytettynä liittyy aina riskejä.

Puhuja 3
Osalle ihmisistä viihdekäytössä voi olla kyse muutamasta kokeilusta vuodessa viikoittain tapahtuvaan käyttöön. Myös satunnainen käyttö voi olla jossain määrin hallitsematonta.

Puhuja 2
Miksi ihmiset sitten käyttävät huumeita, koska mielihyvän hakeminen on biologista? Ihmislajin selviytymisen kannalta tärkeät asiat tuottavat mielihyvää kuten ruoka, seksi ja yhdessäolo. Huumausaineet aktivoivat mielihyvää järjestelmää usein voimakkaammin kuin luonnolliset mielihyvän tuottajat. Huumeiden käytöllä haetaan hyvää oloa ja päihtymistä sekä pakoa arjesta. Ja viihdekäyttöä löytyy kaikista yhteiskuntaluokkien edustajista eri elämäntilanteista.

Puhuja 3
Viihdekäyttö saattaa kuitenkin muuttua kontrolloidusta käytöstä riippuvuuteen hetkessä. Me olemme saaneet vieraaksemme tänään tänne samun, joka kertoo omista kokemuksistaan.

Puhuja 4
Moi mä oon samu mä toi kertoo omaa kokemusta sen mitä mulla on tossa päihteidenkäytöstä ja viihdekäytöstä kanssa.

Puhuja 2
Hei samu olitko sä viihde käyttäjä?

Puhuja 4
No joo on ollut, että silloin kun alkanut kokeilemaan niin kokeilee eri päihteitä niin se lyhyt aika siinä alussa niin se luokittelin itseni kyllä pitkään vaan rankaksi viihdekäyttäjäksi mutta. Vaan ehkä se alku siitä oli semmoista viihdekäyttöä.

Puhuja 3
Mitä aineita sä samu käytit ja kuinka usein?

Puhuja 4
No mä oon käyttänyt niinku elämäni aikana. Kyllähän kaikenlaisia päihteitä, mutta sillä ehkä milloin olla aloittanut niin on ollut kannabis ja tommoiset bentsodiatsepiinit ja sitten myöhemmin kuvioon on tullut tommoiset. Ehkä niinku rankemmat huumeet niinku opiaatit ja hallusinogeenit ja tommoiset. Ja aluksihan se oli. Semmoista, että kerta kuukaudessa käydään kavereiden kanssa vähän polttaa pilveä tai syömään noita xanax sejä tai tai vastaavaa ja sitten se jotenkin meni aika nopeata. Itsellä meni siihen, että sitten sitä teki niinku joka viikonloppu ja. Se meni pois vähän semmoista viihdekäytöstä enemmän ongelmakäyttöön.

Puhuja 2
Missä kohtaa sä huomasit että viihdekäyttö lakkasi olemasta viihdekäyttöä?

Puhuja 4
No aika lailla just siinä kohtaa kun piti alkaa itselle kontrolloimaan niinku sitä sitä päihteidenkäyttöä niin silloin se kontrolli siitä oli jo kyllä tosi kaukana, että alkaa odottaa niitä viikonloppuja että pääsee käyttämään. Ja jotenkin siis. Tulee siitä tulee ensin semmoisesta poikkeavasta yksi illan jutusta, niin sitten siitä tulee joka viikonlopun tapa ja sitten pikkuhiljaa se ei enää riitä niinku että että että jos ei siinä viikonloppuna sitten saakaan niinku niin niitä päihteitä mitä ajatellut niin oli hermot tosi kireellä ja piti. Olla aina enemmän. Ja enemmän sekaisin, jotta pääsisi niinku siihen mitä se on aluksi. Tullut ja se on niinku kaukana jo siitä viihdekäytöstä. Kyllähän se itsekin huomasi siinä jossain vaiheessa, mutta sitten tuli enemmän näitä riippuvuuden piirteitä, että tuli se sairauden niinku kieltäminen kuvioihin. Ja minkä takia sitten se on kestänyt pidemmän aikaa, että että on päätynyt niinku hoidon piiriin ja raitistunut lopulta.

Puhuja 3
Kuinka kauan sun huumeiden käyttö kesti ja kuinka kauan sä oot ollut nyt kuivilla?

Puhuja 4
No mä aloitin kokeileen erinäköisiä päihteitä ehkä 13 12 vuotiaana. Mä kokeilin eri päihteitä ja mä muutuin niistä tosi lujaa toi toisille kun mun kaikille kavereille ei käynyt niin että joillakin niin se päihteidenkäyttö ei ollut yksi vahva kokemus niinku kun mitä mulla. Mulla on aina. Tuli eri päihteistä semmoinen että hei että on tosi tosi niinku siisti juttu että tätä pitää saada lisää. Ja ja se jatkui sitten siitä yläasteikäisistä lukioikäisenä ja milloin sitten on. Se on ollut jo ihan täysin räjähtänyt niinku riippuvuus ja jokapäiväistä käyttöön ja sitten sieltä vielä ammattikorkeaan. Asti niinku kunnes sitten loppujen lopulta. Jotenkin mä laitan ne minnesota hoitoon ja oon ollut kuivilla vuoden ja 4 kuukautta ja kans yhen vertaistukijärjestön ansiosta.

Puhuja 2
No miltä se elämä on tuntunut nyt selvänä?

Puhuja 4
No sehän tuntuu ihan tosi hyvältä, joten. OK sitä on vaikea laittaa sanoiksi oikein että että vaikea käsittääkin välillä, että jotenkin elää semmoista elämää nytten mitä ei olisi ikinä uskonut, että olisi mahdollista itselle, että on mennyt siitä asenteesta, että niinku että ei elämä selvinpäin voi olla kivaa siihen, että jotenkin saa elää ja toteuttaa itseensä oikeasti. Se on saanut selvittää jotenkin, että kuka on niinku aikuisiällä ja ei tarvitse valehdella enää itselleen tai läheisilleen jotenkin kun elää jotenkin sitä käy käyttämistä, niin siinä tulee kaikennäköisiä rikollisuutta ja ja muuta semmoisia ilmiöitä niinku jotka on tosi tuskallisia niinku ei tavallaan ei pystyisi elää semmoista elämää selvinpäin niin. Se on se on iso kiitollisuuden aihe itselleen, että saa jotenkin elää sitä elämää mitä nytten elää.

Puhuja 3
Mikä sai sinut lopettamaan huumeiden käytön?

Puhuja 4
No varmaan vähän noi niitä tuossa aiemmin aiemmin sanoin sitten se että. Sitä aina uudestaan ja uudestaan löysi itsensä semmoisissa tilanteissa, että että miettii niinku jo tyyliin itsemurhaa tai sitä että miksi niinku elämä jotenkin tuntuu näin vaikealta ja. Tavallaan tiesi koko ajan, että että huumeet on on niinku se syy siihen, mutta ei osannut luovuttaa jotenkin. Jotenkin siitä siitä käyttämisestä, että sitten lopulta siihen elämäntyyliin jotenkin väsyi niin kovaa, että sitten halusi kokeilla jotain uutta, mutta. Pääasiassa varmaan niinku kaikki se syyllisyys ja häpeä mitä koki siitä käyttämisestä. Että kun jos sain siellä sisällä, tiesi tavallaan että tiesi kaiken mitä tekee läheisilleen itselleen, mutta silloin kun ne päihteet ohjaa, niin silloin istuu siinä pelkääjän paikalla tavallaan ja oon itse tosi niinku kykenemätön ja voimaton tekemään asialle. Mitään niin sitä oli vaan jumissa elämässä semmoista päivää jota ei halunnut elää, kun taas nyt niinku saa elää tai rakentaa itselleen semmoista elämisen arvoista elämää. Jotenkin päivä kerrallaan ne mut joo. Varmaan se, että niinku väsy vaan elämää jotenkin sitä elämää.

Puhuja 2
Onko sulla muuttunut kaveripiiri tän lopettamisen myötä?

Puhuja 4
No joo on. Ei ole mun lähipiirissä ei ole oikein enää noita niinku käyttäviä addikteja että. Meillä oli semmoinen kaveriporukka nuorena, missä me yhessä niinku käytettiin noita huumeita ja osalla siitä porukasta niillä kävi niinku mulle, että niistä tuli täyspäiväisiä riippuvaisia ja addikteja ja sitten osalle taas se käyttö jäi siihen viihdekäyttöön ja se oli semmoinen niinku vaihe heille, että niiden kanssa on edelleen tekemisissä. Mutta sitten kaikki tommoiset niinku käyttävät kaverit ne. On on on. Vaihtunut siihen, että mun suurin suurin osa kaveripiirissä koostuu nykyään niinku raitistuneista. Addikteista yksi tollaisen toveriseuran tai vertaistukijärjestön kautta.

Puhuja 3
Ja mä haluan sanoa kiitokset sulle samu kun tulit tänne podcastiin meidän kanssa. Ja jos sulla ja jos sulla kuuntelija herää kysymyksiä voit etsiä lisää tietoa esim. Päihdelinkki. fin kautta. Jos haluat apua päihteet tömään elämään. Ota yhteyttä ensin omaan terveysasemaan tai YTS ään ja osaa ohjata sinut eteenpäin. Ja mäkin haluan kiittää myös, että sä oot tullut meille tänään vieraaksi. Kiitos.

Puhuja 4
Joo kiitos. Jos sulla on tota ongelmia huumeiden kanssa ja haluat ehkä kokeilla jotain muuta tai nähä onko se mahdollista niin nasuomi.org niin sieltä voi löytää lähimmän kokouksen tai auttavan puhelimeen. Ei muuta, kiitos.

Puhuja 1
Tämä oli hyvinvointi vaakalaudalla. Podcast, kiitos kun kuuntelit ja toivottavasti käyt myös kuuntelemassa sosionomi opiskelijoiden podcastsarjan loputkin jaksot. Minä olen karina Björninen muista pitää itsestäsi huolta, jottei sinun hyvinvointi joudu vaakalaudalla.

Aiheeseen liittyvää