Ollaan ylpeitä omasta tekemisestämme

TEKSTI | Piia Kujala
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023062865539

Lomakauden kynnyksellä on hyvä hetki ja myöskin tärkeää työhyvinvoinnin kannalta, katsoa taaksepäin ja olla ylpeä saavutuksistaan, teoistaan ja toimistaan. Liian harvoin muistamme olla ylpeitä tekemästämme työstä, kehittämisestä ja saavutuksistamme. Suomalaiseen luonteen piirteeseen taitaa myös kuulua tietty vaatimattomuus ja sen myötä on tärkeää, että jokainen meistä iloitsee työnsä tuloksista ja saavutuksistaan. Ylpeys liittyy vahvasti myös työhyvinvointiin. On tärkeää, että itse arvostat ja olet ylpeä tekemästäsi työstä sekä näin vahvistat omaa työhyvinvointiasi. Jokaisen meistä on tärkeää tunnistaa ja juhlistaa niitä hetkiä, jolloin voimme katsoa taaksepäin ja olla ylpeitä siitä, mitä olemme saavuttaneet. Myös työyhteisössä on tärkeää juhlistaa onnistumisen hetkiä yhdessä ja samalla lisätä työyhteisön hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Kuten kaikki tiedämme, välillä työ imaisee mukaansa ja kaikki onnistuu. Välillä taas taaperretaan raskaammin ja vastoinkäymiset kohtaavat. Tämä kaikki kuuluu työelämään ja toisaalta mahdollistaa sen onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunteen, kun asiat sujuvat ja työ imee mukaansa. On tärkeää myös huomioida, että vaikka ajoittain työnteko on raskaampaa ja hankalaakin, se ei saisi vähentää tunnetta oman työn ylpeydestä. Kun tietää, että on yrittänyt parhaansa, on mahdollisuus olla myös ylpeä työstään, vaikka tulokset eivät ihan tavoitteissa olisikaan.

Työskentely osakeyhtiössä tuo meille jokaiselle työhön mitattavia tavoitteita. On yhtiökohtaisia, yksikkökohtaisia ja sen myötä jokaiseen meistä asti meneviä tavoitteita. Miten yhtiön tavoitteet vaikuttavat työskentelyysi? Toivottavasti tiiviisti ja ovat johtolankana kaikelle tekemisellesi. Ilman tavoitteiden saavuttamista tai saavuttelemista, emme menesty. Tavoitteet myös elävät ajassa. Menestyvä yhtiö ei voi jäädä laakereilleen odottamaan maailman kehitystä vaan tavoitteiden on tuettava kasvua ja kehitystä sekä niiden kautta menestystä. Mutta mitä jos emme saavuta tavoitteitamme? Voimmeko silti olla ylpeitä tehdystä työstämme? Näissä tilanteissa taaksepäin katsominen ja asioiden rehellinen sekä aito pohtiminen on erityisen tärkeää. On pohdittava, että olemmeko työskennelleet tavoitteiden saavuttamiseksi vahvasti, sitoutuneesti ja saavuttaneet parhaan mahdollisimman tuloksen niissä reunaehdoissa, jotka ovat mahdollisia juuri tässä tilanteessa. Jos vastauksenasi on kyllä, voit ilolla todeta, että työsi tulokset ovat olleet merkittäviä ja saat todella olla niistä ylpeä. 

Määrällisten mittareiden saavuttamisen lisäksi yksi tärkeä seikka, josta meidän on muistettava olla ylpeitä, on saatu palaute opiskelijoilta ja yhteistyökumppaneilta. Tämä palaute on tärkeää myös siksi, että se vahvistaa uskoamme siihen, että olemme oikealla tiellä sekä toisaalta antaa meille avaimet kehittää toimintaamme entisestään. Opiskelijoiden ja yhteistyökumppaniemme arvostus on tärkeä voimavara, joka motivoi meitä jatkamaan tekemistämme.

Työhyvinvoinnillisesti ylpeyden tunne liittyy omaan menestymiseen ja onnistumiseen. Samoin se liittyy myös koko työyhteisön ja tiimin työhyvinvointiin, menestymiseen ja onnistumiseen. Oman tiimin ja yksikön menestyminen on aivan yhtä tärkeää kuin omasta työn jäljestä iloitseminen. Usein kuitenkin menestyksemme takana on myös vahva yhteisön motivaatio ja tiimityö. Tiimeissä tuemme toisiamme vaikeina hetkinä sekä kannustamme tavoitteiden saavuttamisessa. Onnistumisia myös kuuluu juhlia yhdessä. Positiivinen ja kannustavan ilmapiirin omaava työyhteisö on usein se kaikista menestyvin tiimi. Sen vuoksi yksi ylpeyden aihe on myös se, miten olemme rakentaneet positiivisen ja kannustavan työympäristön. Tämä mahdollistaa aina myös tulevaisuuden menestymisen. Kannustava, positiivinen työympäristö on asia, josta meidän kuuluu olla onnellisia ja ylpeitä.

On tärkeää olla ylpeä omasta työstään, mutta valitettavasti siihen tunteeseen ei voi pysähtyä. Samalla kun katsomme taaksepäin ja luomme katsauksen taaksepäin, on suunnattava katse eteenpäin. Mitä juuri minä teen, että onnistun työssäni jatkossa? Mitä teen, että yksikköni menestyy jatkossa? Entä mikä on minun roolini ja panokseni siihen, että yhtiö menestyy? 

Muistetaan olla ylpeitä tehdystä työstä nyt ja myös tulevaisuudessa sekä tehdään myös hyvä työmme näkyväksi!

Aiheeseen liittyvää