Kuva 1. Osa VAMK:n valmentajatiimistä Wärtsilän Partner-campuksen tiloissa. (kuva J. Ratilainen)
Yli 90 VAMKin opiskelijaa kokoontui yhteen innovoimaan neljän valinnaisen haasteen ympärille uusia mahdollisia toimintamalleja ja käytäntöjä. Haasteet muotoiltiin todetun tarpeen perusteella yhteistyössä ryhmässä, johon kuuluivat Vaasan kaupungin, Vaasanseudun Kehitys Oy:n (VASEK), Muovan sekä Vaasan ammattikorkeakoulun henkilöstön edustajat. Hackathonia alettiin valmistella jo kevätlukukauden lopussa ja syksyllä asian tiimoilta pidettiin säännöllisesti valmistelukokouksia, joihin osallistuivat VAMK:n opettajat Peter Smeds, Thomas Sabel, Lotta Saarikoski, Sari Saarikoski ja johtaja Elina Martin. Muovasta osallistui Jari Ratilainen (West Coast Startup) ja Elise Raittila, joka myös toimi tilaisuuden käytännön päävastuullisena organisaattorina. Elise piti yhteyksiä mukana olleisiin yrityksiin, joista keskeisimmät toimijat olivat Wärtsilä, EPV, Kilkanen, Vaasan kaupunki, Waasaline sekä VASEK ja STARTIA, Visit Vaasa, Isännöinti Pientupa sekä Vaasan Yliopisto/InnoLab. VASEK:n henkilökunta osallistui tapahtumaan isolla työpanostuksella mm. varsinaisina Hackathon-päivinä.
Liiketalouden ja tekniikan yksikön opiskelijatilmoittautuivat itseään kiinnostaviin ryhmiin, jotka jaettiin viiden hengen sekajoukkueisiin, jotka kahden päivän aikana kehittivät valitsemilleen haasteille ratkaisuehdotuksen. Mukana oli tradenomiopiskelijoita sekä suomenkielisestä että englanninkielisestä koulutusohjelmasta sekä konetekniikan ja sähkötekniikan insinööriopiskelijoita.
Haasteet olivat seuraavat:
- Työntekijäkokemuksen parantaminen Vaskiluodossa uusien palveluideoiden avulla
- ”Meta hackathon”- konseptin kehittäminen vuosittaiseksi Hackathon- tapahtumaksi Vaasassa
- Uusien yritysideoiden kehittäminen EPV:n omistamaan Sokeritehtaan päärakennukseen
- Vaskiluoto visitor appin kehittäminen vierailijakokemuksen parantamiseksi.
Joukkueet esittivät ideansa pitchauksen muodossa tuomaristolle, joka valitsi haasteen voittajatiimin.
Voittajatiimit kokoontuvat vielä lopuksi esittämään ideansa kaikille Hackathonin osallistujille. Koko hackathonin voittaja valikoitui näistä esityksistä tuomariston ja yleisön yhteistoimin, äänestämällä. Voittajaksi äänestettiin Meta Hackathon- haasteen voittajatyö, ”Hackkyykkä” nimeltään. Kuvassa 3 ovat ratkaisun hetket käsillä, kun voittajatiimiä äänestettiin Elise Raittilan toimiessa verkkoäänestyksen operoijana.
Opiskelijoille Hackathoniin osallistuminen kuului osaksi tiettyä opintojaksoa Tradenomiopiskelijat suorittivat Sari Saarikosken pitämän ”Yrityksen johtaminen” -opintojakso, Thomas Sabelin pitämän ”Company Establishment”-opintojakson ja insinööriopiskelijat Lotta Saarikosken pitämän ”Yrittäjyys ja liiketoiminta”-opintojakso. Ensi vuonna Hackathonia on tarkoitus laajentaa ja ottaa mukaan lisää eri koulutusalojen opiskelijoita ja opettajia. Haasteiden antamisesta kiinnostuneet yritykset voivat jo nyt osoittaa kiinnostuksensa ilmoittautumalla alustavasti esim. artikkelin kirjoittajille.
Osallistujien kommentteja
”Tykkäsin paljon tästä tavasta suorittaa kurssi. Oli mielenkiintoista päästä vierailemaan Wärtsilän tiloissa ja käydä kierroksella katsomassa heidän operointia. Oli myös kiva tietää lisää Muovasta, Vasekista sekä West Coast Startupista. Ryhmätyömme sujui hyvin ja saimme sopivasti valmentajilta hyviä vinkkejä”
Liiketalouden tradenomiopiskelija ryhmästä 2K, yrityksen johtaminen -opintojaksolta.
”It was a nice opprtunity to visit the Wärtsilä building. Also as a change in the everyday studies this worked nicely. Getting advice from the external coaches and the teamwork was a couple of other things that I enjoyed.”
First year International Business student, Company Establishment.
Tapahtuman toteutus yhteistyössä VAMKin, VASEKin & STARTIAn, VAMK:n muotoilukeskus Muovan sekä West Coast Startupin sekä yritysten kanssa oli todella toimivaa ja nyt kehitetty konsepti on tarkoitus toistaa vuosittain. Kiitämme kaikkia yhteistyöpartnereita ja erityisesti Wärtsilää tapahtuman tilajärjestelyistä ja muusta sponsoroinnista.