Millä sanoilla opinnäytetyö alkaa?

TEKSTI | Anna-Kaisa Saari
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231002138090

Opinnäytetyö. Se musta möykky, johon opintojen eri vaiheessa vähän väliä viitataan. Opiskelijalle opinnäytetyö on opinnoissa laajin yksittäinen kokonaisuus, joka tuntuu usein epämääräisenä, liian suurena palana, johon on vaikea tarttua. Konkreettisestihan opinnäytetyö tarkoittaa opiskelijalle ammattikorkeakoulu-tutkinnossa 15 opintopistettä, ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa 30 opintopistettä. Työtä ohjaavalle opettajalle yksittäisen työn ohjaaminen tarkoittaa koulutuksesta riippuen joko 15 tuntia tai 25 tuntia.

Miksi opintoihin ylipäätään liittyy opinnäytetyö? Ketä varten koko opinnäytetyö tehdään? Onko se vain valmistumista varten, ihan vain siksikö että se on pakollinen? Ei, ei ja ei. Opinnäytetyö on osoitus opiskelijan kyvykkyydestä projektinhallintaan ja yhtä lailla oman elämän organisointikyvystä. Opiskelija joka on tehnyt opinnäytetyön, osoittaa potentiaalisille työnantajille ongelmanratkaisukykyä, muutosherkkyyttä, viestinnän taitoja ja yhteistyövalmiuksia. Opinnäytetyö on osoitus monesta sellaisesta ominaisuudesta, joita työnantajat työntekijöissään arvostavat. Sinun opinnäytetyösi voi olla sinun käyntikorttisi tulevaisuuden työmarkkinoilla. Opinnäytetyö on ongelmanratkaisua. Opiskelijan tehtävä on valita tarkoitukseen soveltuva ratkaisu ja valmistautua perustelemaan se uskottavalla tavalla. Toisin sanoen opiskelijan työ opinnäytetyöprosessissa on hänen tekemiensä ratkaisujen uskottavaa perustelua opinnäytetyön lehdillä. On muistettava että opinnäytetyö ei lähes koskaan, tai ikinä, tähtää Nobelin rauhanpalkintoon tai Pulitzer-kirjallisuuspalkintoon. Siispä opiskelija, joka olet juuri aloittamassa opinnäytetyöprosessiasi, tai viime metreillä, muista olla armollinen itsellesi.

Ohjaan nyt itse neljättä vuotta opinnäytetöitä. Tänä syksynä olen osallistunut Globexin Opinnäytetyön ohjaaminen -koulutukseen, ja nyt kun koulutuksesta on takana puolet (2/4), päätin katsoa omiin ohjauksiini ja peilata koulutuksessa käytyjä asioita niihin. Itselläni ohjattuja töitä on takana vasta parikymmentä, eli koen olevani vielä tässäkin noviisi verrattuna pidemmän uran opettajiin.

Jokainen työ on opettanut paljon, niin tekijästä kuin työn aiheestakin. Töissä on käytetty lukuisia erilaisia teknologioita, joista en ohjauksen alkuvaiheessa ole tiennyt mitään. On töitä, jotka ovat niin kiinnostavia että itseäkin jännittää ratkaisu ja mihin sillä päästään. On töitä, joiden punaista lankaa on ollut välillä vaikea löytää, mutta vaikeuksien kautta olemme päässeet voittoon. On opiskelijoita, joilla on selkeä visio työhönsä ja kurinalainen suhtautuminen, jolloin roolini on lähinnä vain tukea tarvittaessa ja oikolukea sekä kommentoida tekstiä. On opiskelijoita, jotka kaipaavat perään katsojaa ja aikataulutammekin joka viikolle kalenterikutsun, jotta opiskelija tietää lähettää uusimman version työstään.

Yhtä lukuun ottamatta tähän mennessä kaikki työt on saatu valmiiksi ja ohjattavat opiskelijani ovat valmistuneet. Positiivisen palautteen merkitystä ei voi kyllin korostaa. Itsekin mietin, olenko antanut sitä riittävästi, vai olenko pitänyt hyvyyttä itsestäänselvyytenä ja nostanut esiin lähinnä vain korjattavaa ja poikkeamia. Hyvä herätys ja muistutus on, että ohjaavan opettajan on oltava kannustava, rohkaiseva, ja sitoutua ohjattavaan opiskelijaan.

Sinulle opiskelija haluan sanoa, kysy rohkeasti apua ohjaavalta opettajaltasi. Voit kysyä mitä vaan, opettaja on sinun tukihenkilösi sinun työsi ajan. Joka ainoa opinnäytetyö on aina oma yksilönsä, ja ohjaaja antaa sinulle halutessasi suuntavaihtoehtoja. Näistä sinä valitset suunnan, me tuemme sinua siinä. Muista että opinnäytetyö on työ ihan siinä missä ruuan laitto tai villasukkien kutominen. Se on korkeintaan sen sinun opintopistemääräsi laajuinen suoritus. Tee suunnitelma ja aikataulu. Hyväksytä se ohjaajalla ja toimeksiantajallasi, ja noudata sitä. Ja uudelleen, ole armollinen itsellesi.

Sinulle kollegani, tällä muka vankalla kokemuksellani haluan sanoa, muista jatkossakin kehua, kiittää ja kannustaa ohjattavaa opiskelijaasi. Monet tarvitsevat rohkaisua, luottoa siihen että he voivat ja saavat olla meihin ohjaaviin opettajiin aina tarvittaessa yhteydessä. Opinnäytetyö on meidän yhteinen matkamme, me kuljemme sen yhdessä keskustellen.

Millä sanoilla siis opinnäytetyö alkaa? Se alkaa ihan niillä sanoilla joilla sinä itse haluat. Tai vaikka ”Olipa kerran, suo, kuokka ja Jussi”. Ainakin jos työ liittyy kirjallisuuskatsaukseen Väinö Linnan romaaneista. Tsemppiä opinnäytetyö-matkalle!

Aiheeseen liittyvää