Brändiviestintä sosiaalisessa mediassa

TEKSTI | Jenna Mäkinen ja Timo Malin KUVAT | Mika Sipura
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025051947104

Tämä artikkeli perustuu Jenna Mäkisen opinnäytetyöhön: ”Brändiohje ja sosiaalisen median sisältöstrategia uudistuvalle tapahtuma-alan yritykselle”, missä toimeksiantajana toimii Helsinki Samba Carnaval. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten tapahtuman markkinointiviestintää voitaisiin soveltaa kohderyhmään sopivaksi. Opinnäytetyö koostuu teoria-alueista – brändin ja visuaalisuuden merkitys liiketoiminnassa sekä markkinointiviestintä sosiaalisessa mediassa. Opinnäytetyön empiria toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena haastattelemalla tapahtumaan osallistuneita henkilöitä ja analysoimalla tapahtuman sekä kilpailijoiden olemassa olevaa markkinointiviestintää erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Brändillä tarkoitetaan yrityksen identiteettiä, mikä koostuu yrityksen ulkoisista ja sisäisistä tekijöistä. Ulkoisia tekijöitä ovat esimerkiksi logo, kuvamaailma, yritysvärit sekä typografia, joita yritys käyttää markkinointiviestinnässään. Sisäisiin tekijöihin taas kuuluvat esimerkiksi yrityksen arvot, käyttäytyminen ja asiakkaille välittyvät mielikuvat. Brändi tekee yrityksestä selkeän kokonaisuuden ja vaikuttaa erityisesti asiakkaan näkökulmaan yrityksen laadukkuudesta ja luotettavuudesta (Ruokolainen, 2020, s. 18–24). Tutkimuksessa havaittiin, että Helsinki Samba Carnavalin brändi on hajanainen, mikä ilmeni erityisesti tapahtuman markkinointiviestinnässä.

Brändin visuaalinen ilme on tärkeä osa liiketoimintaa, sillä se on ensimmäinen asia, minkä asiakas havaitsee yrityksestä ja parhaassa tapauksessa herättää kiinnostuksen jo alkumetreillä. Visuaalisuuden merkitys on kasvanut digitaalisen markkinoinnin yleistyessä erityisesti sosiaalisessa mediassa. Parhaat sosiaalisen median kanavat yrityksen markkinointiviestinnälle ovat Instagram, TikTok, Facebook ja LinkedIn (Glenister, 2024, s.55). Jokaisella näistä sosiaalisen median kanavista on oma kohderyhmä, johon on syytä tutustua ennen sisältömarkkinoinnin aloittamista. Sisältömarkkinoinnilla tarkoitetaan esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa julkaistavaa markkinointisisältöä (Krasniak, 2021, s.196–197).

Sosiaalisen median kanavat ovat erittäin hyvä keino lisätä näkyvyyttä yrityksen brändille (Makum). Pääosin sosiaalisessa mediassa julkaistaan kuvia ja videoita, joihin on liitettynä pieni määrä tekstiä. Sosiaalisessa mediassa menestyvät visuaalisesti miellyttävät brändit (Miles, 2019, s.85–88). Jokaiseen kuvaan tai videoon tulee liittää jokin yrityksen brändin visuaalisista tekijöistä, mikä liittää katsojan yritykseen – kuten esimerkiksi logo tai yritysvärit. Sosiaalisen median lisäksi yrityksen nettisivujen tulee vastata visuaalista ilmettä, jotta brändistä saadaan yhtenäinen. Tutkimustulokset osoittivat, että Helsinki Samba Carnavalin visuaalinen ilme on sekava ja siitä on vaikea muodostaa yhtenäistä kokonaiskuvaa. Monien eri värien ja kuvakkeiden sekoittaminen saa helposti visuaalisen ilmeen sekavaksi, mikä vaikuttaa katsojan mielikuvan syntymiseen yrityksen laadukkuudesta ja luotettavuudesta.

Brändiviestinnässä yhdistyy sisäiset ja ulkoiset tekijät. Sosiaalisessa mediassa voidaan tuoda esiin yrityksen arvoja kuvien ja videoiden avulla, mikä auttaa katsojaa tutustumaan yrityksen toimintaan helpommin. Tutkimustulokset osoittivat, että suuri osa tapahtumaan osallistuneista etsivät tietoa sosiaalisen median välityksellä. Tutkimuksen mukaan Helsinki Samba Carnavalin markkinointiviestintää on vaikea ymmärtää ulkopuolisen silmin, eikä tapahtuman brändiviestintä ole tarpeeksi näkyvillä houkutellakseen uusia osallistujia tapahtumaan. Näkyvyyttä voidaan lisätä esimerkiksi maksetulla mainonnalla sosiaalisessa mediassa, jossa yritys pääsee mainostamaan omia julkaisujaan valmiiden seuraajiensa ulkopuolelle. Maksettu mainonta auttaa myös yritystä haluamansa kohderyhmän saavuttamisessa, mihin kannattaa hyödyntää erityisesti LinkedIniä (Coles, 2017, s.80–81).

Tutkimustulosten mukaan brändiviestinnällä on todella paljon merkitystä yrityksen markkinointiviestinnässä. Hyvin suunnitellut ja visuaalisesti miellyttävät julkaisut sosiaalisessa mediassa herättävät kiinnostusta katsojien keskuudessa yritystä kohtaan. Jotta Helsinki Samba Carnavalin brändiviestintää saataisiin enemmän kohderyhmälle sopivaksi, on panostettava brändin yhtenäisyyteen niin sosiaalisessa mediassa kuin nettisivuilla. Tutkimuksessa esiin nousi yksinkertainen ja selkeä visuaalinen ilme. Tapahtuman kuvat ovat itsessään jo hyvin värikkäitä, joten hillitympi väripaletti voisi sopia tapahtuman brändiin paremmin. Tavoittaakseen uusia osallistujia kannattaisi hyödyntää maksettua mainontaa sosiaalisessa mediassa sekä vaihtaa markkinointiviestintä kokonaan englanniksi. Kilpailijoista Helsinki Samba Carnaval erottuu hyvin värikkäillä ja ilontäyteisillä kuvilla, mutta brändiviestintä on huomattavasti heikompaa. Onnistunut brändiviestintä vaatii aikaa ja suunnittelua, mutta parhaassa tapauksessa se luo uusia asiakassuhteita ja tuo lisää näkyvyyttä (Makum).

Lähteet
  • Coles, L. (2017). Social Media for Business. John Wiley & Sons, Incorporated.

  • Glenister, G. (2024). Influencer Marketing Strategy: How Influencers Can Help Grow Your Business. Kogan Page, Limited.

  • Krasniak, M., Zimmerman, J., & Ng, D. (2021). Social media marketing all-in-one for dummies (5th edition.). For Dummies.

  • Makum. Sosiaalisen median optimointi. Noudettu 30.3.2025 osoitteesta https://myynninmaailma.fi/viestinta/sisaltomarkkinointi/

  • Miles, J. (2019). Instagram power: Build your brand and reach more customers with visual influence (Second edition.). McGraw-Hill Education.

  • Ruokolainen, P. (2020). Brändikäsikirja: Näin teet yritysbrändistä vetovoimaisen! (1. painos.). Kauppakamari.

Aiheeseen liittyvää