Karina: Hyvinvointi vaakalaudalla season 2. Tervetuloa kuuntelemaan podcast sarjan uutta tuotantokautta. Tässä podcast sarjassa sosionomiopiskelijat käsittelevät opiskelijoiden hyvinvointiin vaikuttavia aiheita rohkealla otteella. Sarja on tuotettu eri ikäisten mielenterveystyön osaamisen syventäminen opintojakson oppimistehtävänä. Minä olen Karina Björninen, mielenterveys- ja päihdetyön lehtori ja toivotan teille mielenkiintoisia kuunteluhetkiä meidän hyvinvointi vaakalaudalla season 2-sarjan parissa.
Jenna: Tässä podijaksossa pyrimme käsittelemään hyvinvoinnin eri osa alueita. Linkkaamme podin sisältöä komppaavia lähteitä ja tutkimuksia kuvaukseen.
Tervetuloa tän podin neljännen jakson pariin. Tässä jaksossa käydään läpi opiskelijoiden jaksamista arjen keskellä. Tänään meillä on täällä vierailijoina Olivia, Annika sekä meidän editointivastaava Jasmin.
Jasmin: Mooi
Jenna: Ja sitten hostina toimin minä Jenna. No mitkä fiilikset? Vaikuttaako tää syksyn pimeys teidän jaksamiseen?
Annika: No kieltämättä. Kyllähän tää pimeys on silleen energiatasoja laskeva ja näin aamuisin ja iltaisin varsinkin vaikuttaa, mutta kyllä siinä sitten keinoja on miten miten saada itsensä pirteäksi.
Jenna: Entäs Olivia vaikuttaako?
Olivia: Kyllä kyllä jollain tapaa on vaikuttanut, mutta ehkä silleen riippuu paljon päivästä, että kaikki oma hyvinvointi vaikuttaa yleisesti siihen miten tää pimeys ja syksy myöskin näkyy sitten.
Jenna: Joo tota jokaisella meillä on varmaan jotain semmoisia asioita miten irtautuu opinnoista tai arjesta tavalla tai toisella niin onko teillä niin kun semmoista tarvetta tai tuleeko teille mieleen että miten te irtaudutte arjesta tai opinnoista.
Annika: joo, onhan niitä. On erilaisia on ystävien läsnäolo ja ystävien kanssa hengailu. On kyllä yksi tärkeimmistä silleen, että on sosiaaliset suhteet kunnossa ja ihmisiä ympärillä. Se on mun mielestä tärkein, mutta onhan sitten myös kaikki liikunta. Ja että liikuttaa kroppaansa, niin kyllä se vaikuttaa mieleen tosi paljon.
Olivia: Mä komppaan varmaan Annikaa tässä aika paljolti, että aika samoja asioita mullakin tulee mieleen, mutta sitten varmaan myöskin semmoinen, kaikki elokuvissa käyminen ja kahvilla käyminen ja joku semmoinen ns viihteellä olo on semmoinen teitä mitkä tuo hyvää fiilistä.
Annika: Semmoiset niinku irtiotosta arjesta periaatteessa just että vaikka joku leffa on meno niin se on semmoinen mitä ei niinku joka päivä tee, mut sitten kun menee niin se jotenkin vaikuttaa tosi paljon.
Olivia: Ja se et lähtee edes jonnekkin silloin kun on silleen aika huono päivä niin se oikeasti tuo sitä mielihyvää.
Annika: Joo joo ja sitten just tuommoisetkin joku leffaa meno, niin siinä on yleensä sitten joku jonka kanssa sä menet tai voihan yksinkin mennä.
Olivia: Kyllä samaa mieltä, kyllä yksinkin voi tehdä paljon asioita.
Jenna: No miten koetteko te ette nukutte vaikka tarpeeksi vai jääkö uni niinku vähäiselle vai riippuuko se niinku ajankohdasta.
Olivia: No kyllä mä sanoisin, että nyt tässä syksyllä on ollut aika paljon stressiä ja muuta mitkä on sitten vaikuttanut siihen unen laatuun ja siihen, että miten ne on saanut nukuttua. Tässä taas tullaan tähän hyvinvointiin.
Annika: Joo kaikki koulu, stressit ja muut vaikuttaa kyllä siihen, että ei ehkä iltaisin saa niin hyvin unta, että miettii sitten tai kaikki asiat pyörii niinku iltaisin just päässä ja sitten sitten aamulla kun herää niin on semmoinen olo ettei olisi nukkunut ollenkaan. Toi on niinku aika usein, on poikkeuksia sitten onneksi viikonloput kun saa levätä.
Jenna: Oletteko te miettinyt silleen, että oletteko te vaikka liian myöhään puhelimella, että vaikuttaako se siihen unen saamiseen vai luetteko jotain kirjaa ennen nukkumaan menoa?
Olivia: No mä ainakin oon kyllä aina kännykällä, että tulee sitä tiktokkia selailtua aika usein sinne niin kun menee nukkumaan ja se on kyllä todella huono että pitäisi ottaa ehkä semmoinen rauhoittumisen hetki siellä ennen nukkumaanmenoa, mutta se on ehkä itsellä ainakin vielä silleen hakusessa.
Annika: Joo mä luin jostain että niinku olisi hyvä jättää silleen tunti ennen kun sä menet sänkyyn niin kaikki ruudut pois. Mä oon yrittänyt sitä kyllä joskus ottaa just jonkun kirjan ja näin. Mutta, mutta onhan se paha tapa että se on sen puhelimen ottaa sinne sänkyyn.
Olivia: Joo ei sitä aina ees tajuu, että kuinka paljon se sinisalo vaikuttaa vireystilaan.
Annika: Niimpä.
Jenna: No sitten tutkimuksissahan sanotaan, että myös ruokavalio vaikuttaa etenkin nyt jaksamiseen. Niin miten teidän, että aamuisin syöttekö te aamupalaa tai vai lähdettekö te vaan niinku kouluun ilman mitään ravintoa?
Annika: No kyllä mä oon yrittänyt syödä aina jotain ennen kun mä lähden, että kyllä sen sitten huomaa niinku koko tota koko loppupäivässä että onko syönyt aamulla vai ei että jos jos syö aamulla niin huomaa että energiatasot pysyy läpi päivän paremmin.
Olivia: Mä komppaan täs taas täs asiassa kanssa, että aina kun se on aamupala, niin se kyllä siitä lähtee päivä käyntiin, että kyllä se herättää silleen kroppaa ja silleen saa energiaa siihen päivään kun muuten verensokerit on aika alhaisella.
Annika: Ei Tule niinku semmoista napostelua päivän mittaan niin paljon, että senkin senkin mä oon huomannu, että tulee syötyä ehkä sitten myös terveellisemmin. Eikä tule semmoisia niinku että tekee mieli sokeria jos syö aamupäivästä paljon paljon silleen esim jotain puuroa tai tai semmoisia hyviä, hyviä kuituja ja muita.
Olivia: Kyllä samaa mieltä.
Jenna: Joo no tuleeko teille vielä jotain niinku lisättävää? Mikä sitten niinku edistää teidän hyvinvointia? Niinku näiden edellä mainittujen asioiden lisäksi.
Annika: No silleen mulla tulee ehkä tuohon niinku viihteeseen vielä lisäksi silleen, että että on mun mielestä kiva vapaa-ajalla kun vaikka opiskelee ja näin niin mun mielestä on vapaa- ajalla tosi kiva niinkun myös sisällyttää erilaista sisältöä, niin kun se mitä sä opiskelet, että katsoo vaikka erilaisia dokumentteja. Ja silleen niinku no lukea uutisia vaikka tällä hetkellä se ei nyt ole mitenkään kauhean kivaa kun siellä on niin negatiivista, mutta niin kun perehtyy erilaisiin asioihin ja silleen kuluttaa kaikkea.
Olivia: Jep samaa mieltä ja sitten mulla on ehkä itsellä se että mä tykkään että mun ympäristö on siisti että sitä vaan mulle kyllä semmoista niinku hyvinvointia itselleen semmoista että on jotenkin vähän niinku kotikunnossa ja sitten että pitää hygieniasta huolta niin se on kanssa semmoinen että mikä tuo hyvinvointiin ja semmoista fressiä oloa.
Annika: Joo kyllä sen huomaa heti jos on niinku koti sotkuinen ja siellä pitäisi vaikka opiskella niin ei se se ei jotenkin toimi, että pitää olla hyvä ympäristö.
Jenna: Niin ei se ainakaan varmaan niinku lisää sitä opiskelun motivaatiota ei.
Annika: Ja sitten saa olla just semmoinen tietty paikka tai semmoinen niinku turvallinen, hyvä rauhallinen paikka missä olla.
Olivia: Mulla tulee ainakin ihan tosi semmoinen sekava olo jos ympäristössä on kaikkea vaatteita ja kaikkea semmosta, mutta se on kaikilla vähän eri että miten vaikuttaa itseensä tuolaiset asiat.
Jenna: Ja sitten varmaan. No mulla ainakin itsellä on silleen, että myös että sitten ne ympäri olevat ihmiset ja niiden positiivisuus niinku kanssa edistää niinku omaa hyvinvointia tosi paljon että vaikuttaa itseeni ainakin tosi merkittävästi.
Olivia: Joo se on kyllä ihan totta ympäristössä oleva tietysti vaikuttaa siihen omaan energiaan.
Annika: On joo niin positiivisesti kuin negatiivisestikin.
Jenna: Tässä on kuultu nyt kahden opiskelijan hyvinvointia edistäviä keinoja, etenkin näin opintojen aikana. Osa kuulijoista voi varmaankin samaistua näihin ja toivottavasti tästä on jollekin myös apua jaksamaan tämän pimeän syksyn läpi. Kiitos meidän ihanille keskustelijoillemme oli vielä ja annikalle ja totta kai myös meidän kuulijoille. seuraavassa jaksossa kuullaan luonnosta ja jaksamisesta moikka.
Karina: Tämä oli hyvinvointi vaakalaudalla podcast. Kiitos kun kuuntelit. Toivottavasti käyt myös kuuntelemassa sosionomiopiskelijoiden podcast sarjan loputkin jaksot minä olen Karina Björninen muista pitää itsestäsi huolta, jottei sinun hyvinvointi joudu vaakalaudalle.
Mieli. (2024, 31. lokakuuta). Mielenterveyden käsi kuvaa mielen hyvinvointiin vaikuttavia arjen valintoja. Mieli. Noudettu 26.11.2024 osoitteesta https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mielenterveys-ja-arjen-taidot/mielenterveyden-kasi-kuvaa-mielen-hyvinvointiin-vaikuttavia-arjen-valintoja/
Raulio, S. (2023, 14. marraskuuta). Koululaisten ja opiskelijoiden ravitsemus. Terveyskirjasto. Noudettu 26.11.2024 osoitteesta https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01274
Terve. (2017, 10. heinäkuuta). Onko älylaitteiden sininen valo haitaksi terveydellesi? Terve. Noudettu 26.11.2024 osoitteesta https://www.terve.fi/artikkelit/onko-alylaitteiden-sininen-valo-haitaksi-terveydellesi
Terveyskylä. (n.d). Riittävän unen merkitys. Terveyskylä. Noudettu 26.11.2024 osoitteesta https://www.terveyskyla.fi/painonhallinta/itsehoito/voimavarat-kaiken-perustana/riittavan-unen-merkitys