Karina: Hyvinvointi vaakalaudalla season 2. Tervetuloa kuuntelemaan podcast-sarjan uutta tuotantokautta. Tässä podcast-sarjassa sosionomiopiskelijat käsittelevät opiskelijoiden hyvinvointiin vaikuttavia aiheita rohkealla otteella. Sarja on tuotettu eri ikäisten mielenterveystyön osaamisen syventäminen opintojakson oppimistehtävänä. Minä olen Karina Björninen, mielenterveys- ja päihdetyön lehtori ja toivotan teille mielenkiintoisia kuunteluhetkiä meidän Hyvinvointi vaakalaudalla Season 2-sarjan parissa.
Katriina: Hei ja tervetuloa kuuntelemaan opiskelijat ahdingossa jaksoa. Tänään keskustelemme hallituksen leikkauksista ja siitä miten ne vaikuttavat meihin opiskelijoihin ja meidän henkiseen hyvinvointiin. Minä olen host Katriina.
Saima: Ja mä oon Saima.
Katriina: Mitenkäs Saima huolestuttaako sua opiskelijana se miten sun rahat riittää tulevaisuudessa?
Saima: No kyllä mua ihan suoraan sanottuna huolettaa. Kun just se, että on huomannut monta kertaa varsinkin loppukuukaudesta, että tilillä on se kaksikymppiä rahaa ja koska vuokra on nykyään tosi kallista tai siihen menee paljon rahaa, sähkö on kallistunut kaikki tämmöiset normi elämisen kulut on kallistunut, niin huomaa että ei oikeastaan jää rahaa mihinkään muuhun elämiseen.
Katriina: Joo puhumattakaan vielä ruoan hintojenkin noususta. Sä et oo tosiaan huolien kanssa ollenkaan yksin. THLN vuonna 2024 julkaistun korkeakouluopiskelijoiden terveys ja hyvinvointitutkimuksen eli KOTT- tutkimuksen mukaan joka neljäs opiskelija pelkää, ettei raha riitä ruokaan.
Saima: Joo oon huomannut ite ihan saman homman että ruokaan ei riitä raha varsinkaan semmoiseen monipuoliseen ruokaan että sitten oon usein ostanut jauhelihaa ja makaronia ja tehnyt siitä semmoista oikein ravitsevaa ja hyvää ruokaa, että se on aika yksipuolista se ruokavalio ja sitten miettinyt just että mitenkäs kasvikset aina puhutaan ruokaympyrästä, pitäisi olla monipuolista ruokaa, kasviksia ja paljon proteiinia, mutta ei siihen aina ole rahaa, niin kyllä se niinku surettaa ja sitte on just tosi kallista kun hinnat on noussut ja sitten tämmöinen ruokavalio kun syö vaikka just viikon putkeen makaroonia ja jauhelihaa niin se vaikuttaa hyvinvointiin. Se vaikuttaa ihan niinku fyysiseen hyvinvointiin ja sitten myös niinku saattaa vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin siinä mielessä, että on huono mieli kun joutuu syömään huonoa ruokaa.
Katriina: Joo. Kyllä se kouluruoka tuppaa mullakin olemaan se niinku ehkä ravitsevin ja monipuolisin ateria, että itelläkin on nykyään jäänyt hedelmät ja marjat kauppaan sen takia että ne on niin kallista niin ei viitsi ostaa vaikka tietää että ne on terveellisiä.
Saima: Joo oon kyllä samaa mieltä tuon kouluruoan kanssa, että se on onneksi halpa ja hyvä ja siinä saa ne kasvikset ja normi ruoan ja juomat ja leivän, sillä 2,95 hinnalla, että se on kyllä se on hyvä.
Katriina: Toistaiseksi 2,95 senkin hinta vähän heittelee riippuen aina linjauksista, mutta kyllä siitä ollaan kiitollisia. Kuitenkin vaikka ruokien hinta on noussut, niin oluen hintaa hallitus on päättänyt laskea. Ja lääkkeiden hinnat tulee myös nousemaan nyt hallituksen uusien linjausten mukaan THLN tämän saman KOTT- tutkimuksen mukaan jo lähes viides opiskelija tinkii myös lääkkeiden ostosta. Mitä ajatuksia sulla herää tästä?
Saima: No mun mielestä se on todella väärin, koska lääkkeet on joillekin ihmisille ihan perustarve. On perussairauksia ja niihin tarvitsee lääkkeitä ja kun niiden hintaa nostetaan niin kaikilla ei välttämättä ole rahaa siihen ja alkoholi ei todellakaan ole ihmiselle perustarve.
Katriina: Kyllä.
Saima: Ja sitten miettii just sitä että niinku alkoholisoituukohan ihmiset enemmän kun tuleeko niinku sitä olutta sitten vaikka just käytettyä lääkkeenä kun voi huonosti ajattelee että no käsi on nyt kipeänä, mutta otan tästä pari kaljaa niin ei enää niinku satu sitten siihen käteen ja sitten siihen saattaa jäädä koukkuun. Ja sitten sekin, että kohta sitä saa tilattua kotiin esimerkiksi woltista tämmöinen kotiintilauspalvelu. Niin että sekin on jotenkin hieman absurdia mun mielestä, että saattaa myös laskea sitä tasoa niin kun alkoholiongelmaisilla ihmisillä tilata sitä kaljaa.
Katriina: Varmasti.
Saima: Kun jotkut alkoholiongelmaiset niille saattaa olla iso kynnys mennä sinne kauppaan ja ostaa sitä kaljaa niin onko se sitten helpompaa tilata sitä vaan kotiin? Joudutaanko kohta siihen tilanteeseen että pitää valita lääkkeiden tai ruoan väliltä?
Katriina: Joo sulla oli hyviä pointteja ja tää asia on tosi huolestuttava minunkin mielestä ja tää on aika ristiriitainen viesti yhteiskunnalta ja hallitukselta meille opiskelijoille ja meidän kumminkin tulisi priorisoida sitä omaa terveyttä ja hyvinvointia. Myöskin tää alkoholiongelma sitä on jo nyt paljon tiedetysti meidän maassamme ja päihdepalvelut etenkin ennaltaehkäisevät palvelut tulee todennäköisesti olemaan jatkossa vielä entistä ruuhkautuneenmpia mitä ne nyt jo on. THLN raporttien mukaan nämä ennaltaehkäisevät palvelut nimittäin ovat todella ruuhkautuneita ja mulla herää kysymyksiä, että miksi rahaa riittää kaljan hinnan alentamiseen, mutta ei näiden tärkeiden palveluiden lisäämiseen ja niiden parantamiseen.
Saima: Toi on todella hyvä kysymys Katriina ja mulla onkin paljon puhuttavaa rahasta ja tukien laskemisesta ja siitä, että miten itse jotenkin koin silleen, että palvelut ovat todellakin tärkeämpiä ja se on todella absurdia, että niistä leikataan, mutta sitten joistain sanoisinko, että todella oudoista asioista, että niistä sitten pystytään tinkimään tai niin kun silleen, että niitä esimerkiksi kaljan hintaa pystytään laskemaan ihan helposti, mutta sitten myös palveluista leikataan. Ja sitten sekin, että noista tuista varsinkin opiskelijoilta lasketaan nyt todella paljon, asumistuki on jo laskenut ja opiskelijat siirtyy
Katriina: Asumislisän piiriin
Saima: Niin se jotenkin huolettaa itseään että miten sitten ensi vuonna tulee rahat pärjää? Onko rahaa maksaa vuokraa? Itse olen onneksi onnekkaassa asemassa siinä mielessä, että kirjoitan jo ensi vuonna siinä vaiheessa opinnäytetyötä eikä ole paljon kursseja ja pystyn käymään töissä, mutta muita opiskelijoita ajatellen tulee ihan paha mieli kun ajattelee.
Katriina: Samoin, mulla ei riitä nytkään tuet edes mun vuokraan vaikka mun asunnon vuokra on edullinen. Itseni ja myös muiden opiskelijoiden mielestä kenen kanssa olen keskustellut näistä asuntojen vuokrasta täällä Vaasassa.
Katriina: Hallitus on tosiaan leikannut sekä asumistuesta että opintorahasta, mutta sekään ei ole vielä piisannut vaan ensi syksynä 2025 meidät laitetaan tän asumislisän piiriin, joka huolestuttaa kyllä minua, sinua ja monia muita.
Saima: Joo se on kyllä tosi outoa. Niinku opiskelu on täyspäivätyötä.
Katriina: Kyllä.
Saima: Itsekin oon monta kertaa ollut koulussa 8-16 tullut kotiin, jatkanut vielä kouluhommia ja sitten joskus 7 aikaan illalla vasta lyönyt koneen kiinni ja ollu silleen että nyt nyt lopetan tältä päivältä, että siinä ylittyy se normaali työpäiväkin ja sitten että miten sä siinä vaiheessa jaksat työtä? Miten sulla on aikaa? Paljon monet ajattelee että no ette te käy paljoa koulussa, mutta sitten lähiopetusta on todella paljon vähennetty, mutta meillä on myös paljon koulutehtäviä ryhmätöitä, yksilötöitä, joilla menee omalla ajalla paljon aikaa tehdä niitä. Ja hallitus ei näillä leikkauksillaan kyllä säästä, koska kun näitä tukia lasketaan niin yhä useampi hakee sitä toimeentulotukea. Se on plus -0.
Katriina: Kyllä ihan totta puhut, Myös aikuisopiskelijoiden tuet on leikattu eli aikuiskoulutustuki ja vuorotteluvapaa. Mitä mieltä sä oot näistä asioista?
Saima: No mun mielestä se on todella väärä, koska jokaisella ihmisellä pitäisi olla oikeus opiskella, kouluttautua lisää ja se että tommoinen tuki leikataan niin eihän se voi sitten oikeastaan enää ole mahdollisuutta siihen. Ja vuorotteluvapaa niin siitäkin sekin poistettiin niin mä oon oikeastaan aika sanaton tuosta asiasta, koska ei sun tarvitse tehdä sitä työtä 40 vuotta jos sä et halua, sä saat vaihtaa alaa jos sä haluat, mutta nyt se ei välttämättä ole enää mahdollista.
Katriina: Mä oon samaa mieltä. Se on aika vanhanaikainen ajatus, että kerralla kouluttaudutaan yhteen ammattiin ja siinä pysytään sitten eläkkeelle asti. Toki tällaisiakin ihmisiä on, mutta tutkimustenkin mukaan edelleen vähenemissä määrin. Ja mekin tulemme todennäköisesti kouluttautumaan vielä uudestaan monta kertaa.
Saima: Kyllä korkeammalle tasolle tai eri alalle tai kyllä on paljon vaihtoehtoja, mutta ei sitten kuitenkaan ole.
Katriina: No onneksi meillä on kuitenkin YTHS. Koska terveydenhuollon maksut ja ne lääkkeet ne omavastuutkin tulevat nyt nousemaan hallitusten uusien linjauksien vuoksi. Toisin sanoen siis sairailta ja kuntoutuvilta leikataan ja näin itse kuntoutuksessa olevana opiskelijana tilanne kyllä huolettaa.
Saima: Musta tuntuu sairaalta ja ehkä jotenkin vähän jopa hullulta se että ne ketkä sitä eniten tarvitsisi, niin niiltä leikataan niin se ei mahdu mun omaa järkeen millään tavalla se ei sovi omaan ajatusmaailmaan ollenkaan ja nyt kun tästä puhuu niin tuntuu että verenpaine nousee.
Katriina: Kyllä. Eli kiitos YTHS ja mahtavaa, että meillä on sellainen on. Mutta toisaalta tän uusimman KOTT- tutkimuksen mukaan mielenterveyspalveluja tarvitsevista suurin osa koki saaneensa YTHS riittämättömästi näitä palveluita. Huolestuttaa, kun ahdistuneisuushäiriön ja masennuksen määrä kerrottiin samassa tutkimuksessa kasvaneen entistään korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Eli huutava pula näille palveluille on. Ja palveluja tarvitsevien määrä kasvaa, mutta palvelut eivät riitä.
Saima: Kyllä ja olen sen itsekin kokenut. Ja kuullut myös muilta opiskelutoveriilta, että näin on, että jonot on pitkät esimerkiksi hammaslääkäriin. YTHSN hammaslääkäriin joutuu odottamaan vuoden. Ja et sä siinä sitten enää kyllä uudestaan jos sä opiskelet esimerkiksi sosionomiksi 3 ja puolen vuoden aikana, niin et sä kyllä uudestaan sitten enää siellä hammaslääkärissä käy. Ja sitten jos tulee tämmöinen vaikka akuutti vaiva esimerkiksi korvatulehdus niin et sä saa YTHS aikaan että sitten sun pitää mennä sinne päivystykseen ja mun mielestä sekin tuntuu jotenkin hullulta että maksaa siitä maksun ja sitten sieltä ei saa apua, että kyllä pitäisi niinku resursseja saada enemmän sinne.
Katriina: Ehdottomasti ja nyt vielä tähän korvatulehduksen lisäksi, että sun täytyy mennä sinne. Että täytyy mennä sinne julkisen palveluiden piiriin, kun YTHS ei näitä tällaisia akuutteja asioita hoida, niin nyt ne asiakasmaksut ja lääkkeet tähän tulehdukseen tulee olemaan jatkossa entistä suuremmat.
Saima: Ja on se aina ikävää kun sieltä napsahtaa sitten lasku, vaikka olisi saanut YTHS ilmaiseksi, mutta kun siellä on niin pitkät jonot ja akuuttipalveluita ei tarjoa, niin se on kyllä todella surullista.
Katriina: Kyllä. Jep.
Katriina: Sä mainitsitkin, että me ollaan sosionomi opiskelijoita ja hallitus on nyt linjannut, että meille tulisi palkankorotuskatto. Monille alipalkattuille naisvalta aloille esim. juuri sosiaali ja kasvatusala, joka tarkoittaa sitä että me ei voida saada tulevaisuudessa palkankorotuksia ja myös nämä vuonna 2022 luvatut palkankorotukset vaarantuvat. Miltä se kuulostaa näin tulevan sosionomin korvin?
Saima: Se kuulostaa erittäin väärältä. Kaikilla ihmisillä pitäisi olla oikeus palkankorotuksen, kokemusllisiin, ihan kaikkiin. Se että sä työskentelet sanotaan vaikka 10 vuotta samalla alalla ja sä et saa kertaakaan siinä palkankorotusta, niin kyllä se aika paljon motivaatiota laskee. Toi niinku jotenkin tuntuu todella kauhealta ajatukselta.
Katriina: Tulee sellainen olo, että eikö meidän ammattitaitoa ja meitä työntekijöinä tulla arvostamaan kun meillä ei haluta antaa edes mahdollisuutta saada palkankorotuksia. Itse tulen ottamaan varhaiskasvatuksen pätevyyden eli toimivaan juuri kasvatusalalla ja kasvattajana lasten kanssa. Ja muutenkin sosionomi toimii siellä missä eniten apua tarvitaan ja missä on vähempiosaisia ja muita erityisen tuen tarpeessa olevia ihmisiä esimerkiksi. Ja se, että meitä arvostetaan niin paljon, että meille laitetaan palkankorotuskatto sen lisäksi, että nyt meiltä opiskelijoilta on jo leikattu meidän opiskelujen aikana, niin se tuntuu kyllä aika rajulta että tää on selvä niin kun viesti että mitä meistä ajatellaan ja.
Saima: Kyllä oon täysin samaa mieltä ja jaan nää ajatukset sun kanssa.
Katriina: Kiitos Saima, että keskustelit mun kanssa näistä asioista ja kiitos myös kaikille kuuntelijoille. Toivottavasti meidän jakso oli teille kiinnostava tai aiheutti jotain ajatuksia. Ja hei, jos olet korkeakouluopiskelija tai ihan kuka vaan muukaan ja tarvitset apua mielenterveyden tai päihdekäytön ongelmiin, niin apua saat seuraavista paikoista: YTHS, kuntien terveyspalvelut ja a- klinikka, päihdeneuvontapuhelin 0800 900 45, Suomen aa- ryhmät ja mielenterveystalon verkkosivujen omahoito-ohjelmat. Kiitos ja moikka.
Karina: Tämä oli hyvinvointi vaakalaudalla podcast. Kiitos kun kuuntelit ja toivottavasti käyt myös kuuntelemassa sosionomiopiskelijoiden podcast sarjan loputkin jaksot minä olen Karina Björninen muista pitää itsestäsi huolta, jottei sinun hyvinvointisi joudu vaakalaudalle.