Osaamisen kehittäminen edelleen maksuttomasti mahdollista

TEKSTI | Sari Saarikoski
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024100776235
VAMK henkiläkuntaa kävelemässä portaita alas VAMKin päärakennuksessa

Maksuttomat koulutusmahdollisuudet ja monipuoliset vaihtoehdot Vaasan ammattikorkeakoulussa

Vaasan ammattikorkeakoulu (VAMK) tarjoaa useita monipuolisia ja maksuttomia opinto- ja koulutus vaihtoehtoja ja ne ovat keskiössä myös strategiassamme. Sen mukaan olemme jatkossakin kiinnostava, luova ja sosiaalisesti kestävä yhteistyökumppani, linkki työelämän ja opiskelijoiden välillä. Edistämme osaamista ja tietotaitoa sekä työelämän tarpeista lähtevää kehittämistyötä. Näin mahdollistamme osaltamme alueemme työvoiman osaamisen ylläpitoa ja kehittymistä. Tarjoamme useita eri vaihtoehtoja niin yksilön oman kuin yrityksen tai yksikön oman osaamisen kehittämiseen.

Koulutuksemme ja opintomme tukevat saavutettavuutta, oppimisen joustavuutta sekä ammattikorkeakoulujen roolia osaamisen kehittämisessä. Vaikka aikuiskoulutustukeen haetaan nyt hallituksen toimesta vaihtoehtoja, leikkaukset eivät poissulje jo työelämässä olevien henkilöiden mahdollisuuksiin osallistua koulutukseen ja päivittää osaamistaan, aina tutkintoihin saakka.

Maksuttomuus ammattikorkeakouluissa ja tasa-arvo

Vaasan Ammattikorkeakoulun laaja tarjonta on perustutkinnon suorittajille (tradenomi) maksutonta. Opinnot kestävät n. 3,5 vuotta ja niihin sisältyy opiskelijoiden usein palkkatyössä suorittama nk. työharjoittelu. Sen aikana he työllistyvät usein alueemme yrityksiin ja tuovat niihin jo ajantasaista ja raikasta uutta osaamista. Tämä tukee osaltaan myös opiskelijoiden tasa-arvoista mahdollisuutta edetä opinnoissaan taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

Työelämässä tai sen muutoksessa olevia henkilöitä on myös opiskelijoinamme enenevissä määrin. Tässä tapauksessa kutsuisin heitä tutkinnon suorittajiksi tai osaamisen päivittäjiksi, joille on myös edelleen tarjolla merkittäviä kouluttautumismahdollisuuksia. He voivat suorittaa ammattikorkeakoulussa esimerkiksi tutkintoon johtavia opintoja joko kokopäiväisesti tai osittain, usein työn ohella. Monilla aloilla, kuten tekniikan, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalojen opinnoissa, tarjotaan joustavia opintopolkuja, jotka mahdollistavat työelämässä olevien aikuisten osaamisen kehittämisen ja päivittämisen. Vaikka kyseessä olisi toinen tai jopa kolmas ammattitutkinto eli nk. alanvaihto, on opiskelu edelleen maksutonta ja lukukausimaksu vapaata.

Lisätietoja: Jatkuva oppiminen – VAMK

Aikuiskoulutustuen leikkausten vaikutukset

Nykyisen hallituksen päätös leikata aikuiskoulutustukea on herättänyt huolta erityisesti niiden henkilöiden keskuudessa, jotka ovat suunnitelleet palaavansa opintojen pariin tai aloittavansa ne nyt muutoksen tultua jo voimaan. Aikuiskoulutustuki on ollut keskeinen tuki niille, jotka ovat pyrkineet kehittämään osaamistaan myöhemmässä vaiheessa työuraa tai uramuutosten yhteydessä. Leikkaukset heikentävät aikuisopiskelijoiden taloudellisia edellytyksiä suorittaa pidempiä koulutuksia, kuten AMK-tutkintoja, kuitenkin vain, jos tutkinnon suorittaja valitsee opinnot, jotka vaativat kokoaikaista opiskelua.

On toki vaativampaa yhdistää työ- ja opiskelu sekä usein myös perheen tarpeet. Kuitenkin se on täysin mahdollista, koska tarjolla on paljon myös monimuoto- ja verkko-opintoja, joita ei ole sidottu aikaan ja paikkaan. Suoritin itse, tosin vuosina 2003-2007 korkeakoulututkinnon, kolmivuorotyön ohessa- joten voin kokemuksestakin todeta, että työn ja opiskelun (sekä perhe-elämän) yhdistäminen on täysin mahdollista. Maksoin avoimessa yliopistossa suorittamistani kursseista, mutta tein sen mielelläni. Tutkinnon suorittaminen vaikutti joka tapauksessa oleellisesti urakehitykseeni ja siten myös tulotasooni. Miksipä en olisi voinut panostaa myös euromääräisesti itsekin tähän muutokseen?

VAMK kehittää jatkuvasti tarjontaansa yhä työelämälähtöisempiä opintovaihtoehtoja, jotta aikuiset voisivat kehittää osaamistaan myös ilman valtion tarjoamaa taloudellista tukea.

Tutkintoon johtavat opinnot ja polkuopinnot

Ammattikorkeakoulut tarjoavat monia väyliä suorittaa tutkintoja. Vaasan ammattikorkeakoulussa opiskelijat voivat suorittaa AMK-tutkinnon muun muassa tekniikan, liiketalouden, sosiaali- ja terveysalojen sekä tietotekniikan aloilla. Tarjonta on kattavaa, lisätietoja saat: Tutkinnot – VAMK

Työssäkäyville aikuisille avoimen ammattikorkeakoulun kautta tarjottavat joustavat monimuoto- ja verkko-opinnot ovat erinomainen mahdollisuus tutustua tiettyihin aloihin ja opintoihin ennen varsinaiseen tutkinto-ohjelmaan hakeutumista. Opinnot toimivat myös joustavana väylänä täydentää ja kehittää jo olemassa olevaa osaamista. Lehtorina näen opintojen arvon erityisesti niiden tarjoamassa joustavuudessa. Tämä on keskeinen osa aikuisopiskelijoiden houkuttelemista korkeakoulutuksen pariin.

Lisätietoja saat: Jatkuva oppiminen – VAMK

Ylemmät AMK-tutkinnot ja syventävä osaaminen

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) on erityisesti työelämässä oleville ammattilaisille suunnattu tutkinto, joka tarjoaa mahdollisuuden syventää ja laajentaa osaamista. Vaasan ammattikorkeakoulu tarjoaa YAMK-tutkintoja useilla aloilla, uusimpana on alkamassa esimerkiksi energia murrokseen liittyvät opinnot.

YAMK-tutkinnot ovat erinomainen väylä kehittää strategisia ja johtamistaitoja, jotka ovat yhä tärkeämpiä työelämässä. Lehtorina pidän YAMK-tutkintoja kriittisinä niille, jotka haluavat edetä urallaan yhä vaativampiin asiantuntija- tai johdon tehtäviin. Opinnot mahdollistetaan usein myös työantajan toimesta.

Tulevaisuuden näkymät ja ratkaisut

Liiketalouden kehittämisen lehtorina näkisin, että yksi tärkeimmistä asioista on varmistaa, että koulutus säilyy saavutettavana kaikille, erityisesti myös aikuisopiskelijoille, vaikka taloudellista tukea leikataan. Vaasan ammattikorkeakoulun on tärkeää kehittää edelleen joustavia opintopolkuja, tarjota laadukasta ja innovatiivista digitaalista opetusta ja kasvattaa entisestään yhteistyötä työelämän kanssa, jotta koulutus vastaa niin työmarkkinoiden kuin opiskelijan muuttuviin tarpeisiin.

Yksi mahdollinen ratkaisu olisi vahvistaa jatkuvan oppimisen mallia, jossa opiskelijat voivat joustavasti suorittaa opintoja ja päivittää osaamistaan koko työuran ajan ilman, että heidän on sitouduttava pitkäaikaisiin koulutusohjelmiin. Toinen mahdollisuus on lisätä räätälöityjä lyhytkoulutusohjelmia, jotka vastaavat nopeasti kehittyvän työelämän tarpeisiin. Näin aikuiset pystyvät kehittämään osaamistaan pienissä, helposti saavutettavissa olevissa kokonaisuuksissa ilman merkittävää taloudellista riskiä.

Tulevaisuudessa Vaasan ammattikorkeakoulu voi toimia esimerkkinä siitä, miten maksuton koulutus ja joustavat opintomallit auttavat säilyttämään ja kehittämään työelämän osaamista. Samalla on kuitenkin tärkeää seurata, miten aikuiskoulutuksen tukijärjestelmien muutokset vaikuttavat koulutuksen saavutettavuuteen ja reagoida näihin muutoksiin aktiivisesti kehittämällä uusia innovatiivisia ratkaisuja, jotka vastaavat niin opiskelijoiden kuin työelämän tarpeisiin.

Aiheeseen liittyvää