Kesätyö on yleensä alkanut lyhyellä perehdytyksellä, jossa olemme kerranneet ohjelmien käyttöä ja lääkehoitolupien ajantasaisuus on tarkistettu. Olemme molemmat sekä tenttineet että antaneet näytöt lääkehoito-osaamisen taidoistamme. Tämän alkuvarmistelun jälkeen olemmekin sitten siirtyneet suoraan itse asiaan eli Riitta perioperatiivisena hoitajana joko anestesia- tai leikkaushoitajan tehtäviin. Ritva taas on synnytyssaliin synnytysavustajan eli kätilön tehtäviin. Yleensä tämä on tapahtunut heti ensimmäisenä työpäivänä alkujutustelujen jälkeen. Luottamus meidän kokemukseemme ja osaamiseen on työnantajalla ollut suuri. Ja miksipä ei luottaisi. Riitta on työskennellyt anestesia-leikkausosastolla yhtäjaksoisesti lähes 25 vuotta ja Ritva synnytysosastolla reilut 20 vuotta.
Työhön on kesän myötä kuulunut opiskelijan harjoitteluohjausta, koska luonnollisesti kesäkollegat ohjaavat opiskelijat opettajan ohjattaviksi. Riitta on ohjannut perusjakson ja suuntaavan vaiheen sairaanhoitajaopiskelijoita anestesian ja instrumenttien saloihin. Ritva taas on saanut käyttää opettajan ammattitaitoaan tulevien kätilöiden ohjaajana niin synnytyksen avustamisessa, vauvan hoidossa kuin imetysohjauksessakin. Mielenkiintoista tästä on tehnyt se, että opiskelijat ovat eri puolilta Suomea edustaen monia ammattikorkeakouluja.
Lisäksi Riitta, kun asustaa lähellä länsinaapuria on hän keikkaillut kesäisin ja vähän muulloinkin lomilla Ruotsin puolella. Hän on työskennellyt yksityisen palveluksessa ja julkisen palvelujen tuottajan työntekijänä niin sairaanhoitajana kuin ensihoidossakin. Tässä on tullut kulttuurituntemusta hoitotyön tekemisen eroista ja yhtäläisyyksistä.
Tämä kesätyö on päivittänyt tietomme hyvin, missä hoitotyön arjessa mennään. Meidän teoriatietämystämme taas on hyödynnetty osastoilla teoriatiedon jakajina. Olemme käyneet mielenkiintoisia keskusteluja niin kollegojen kuin lääkärienkin kanssa opiskelijoiden osaamisen vaatimuksista tämän päivän työelämässä. Edelleen on tärkeää, että hoitaja osaa tiedon hankinnan lisäksi myös hyödyntää osaamistansa esimerkiksi käden taitoja hoitotyön tehtävissä. Nämä ajatukset ja vinkit olemme pyrkineet hyödyntämään omassa opettajan työssämme.
Olemme tottuneet opettajina säännölliseen päivätyöhön ja vapaisiin viikonloppuihin. Nyt kolmivuoroa tekevinä hoitajina, jotka myös päivystävät muutaman vuoron verran viikonloppuina, olemme kokeneet hieman haasteita. Tuo yötyö on ollut kyllä vähän vaikea pala. Jos työssä on ollut yöllä rauhallista, on tuntunut, että nukkuu istualleen ja pahimmillaan seisaalleen. Silloin kun on toiminta päällä ei väsymystä tunne. Silloin mennään kiireen vilkkaa ja taidamme molemmat nauttia tällaisista keskittymistä vaativista tilanteista.
Olemme toisinaan osallistuneet yhdessä syntymän ihmeeseen molemmin puolin pöytää, nimittäin leikkauspöytää. Riitta on ollut instrumenteissa avustaen obstetrikkoa vauvan ulosautossa leikkaushaavan kautta ja saanut kunnian katkaista napanuoran. Ritva taas on odottanut lämmin steriili liina sylissään tämän pienen ihmisen saapumista ja päässyt näyttämään vauvan vanhemmilleen ja toisinaan asettamaan vauvan äidin rintakehälle ihokontaktiin. Näin työmme ovat linkittyneet yhteen.
Olemme kesän merkki vanhassa työyhteisössämme, me olemme ne ”kesätytöt”, joita halataan lämpimästi ja toivotetaan tervetulleiksi. Pääseehän siinä muutama lomalle, kun tulemme tuuraajiksi. Tähän harrastukseen olemme käyttäneet kesää kohden noin viisi viikkoa. Mutta vaikka olemme olleet ja kuulemma olemme edelleen tervetulleita, on nyt jo aika jättää tuolle elämänvaiheelle haikeat hyvästit ja tyytyä lomailemaan koko kesä. Saapa nähdä, miten katu-uskottavuudellemme käy. Opiskelijat kun ovat suhtautuneet arvostaen heidän tulevan työmaailmansa päivitettyyn tuntemukseen. Käytännön työn esimerkit ovat päivittyneet kuin luonnostaan tarinoilla elävästä elämästä hoitotyössä.