Hankkeen tavoitteet ja tuotokset
Mindful Managers oli kolmen vuoden mittainen (2017–2020) Erasmus+-hanke (Oppijan opas 2019). Hankkeessa olivat Vaasan ammattikorkeakoulun lisäksi mukana Inova Consultancy (Iso-Britannia), Obelisk (Belgia) ja CARDET (Kypros). Koulutusohjelman tavoitteena oli, että sen avulla opittujen uusien lähestymistapojen omaksuminen ja tuen tarpeiden tunnistaminen auttavat johtajia heidän esimiestyössään. Johtaja voi myös oppia tiedostamaan paremmin oman stressitasonsa ja pystyä etsimään tarpeitaan vastaavat strategiat henkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvointinsa varmistamiseksi.
Koulutusohjelman runkona oli viisi aihealuetta: pidä yhteyttä, ole aktiivinen, ota huomioon, opiskele ja anna. Teemat perustuvat Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen hankkeen ’Mental Capital and Wellbeing’ (2008) teemoihin.
Koulutusohjelmaa pilotoitiin Vaasassa loka-marraskuussa 2019 ja tammi-helmikuussa 2020. Molemmissa ryhmissä oli noin 20 henkeä ja koulutuspäiviä (4 h) oli 5/ryhmä. Koulutus sisälsi lyhyet luento-osuudet ja kyseisen päivän teeman mukaiset harjoitukset. Palaute oli enimmäkseen positiivista ja kokemusten jakaminen osallistujien kesken koettiin tärkeäksi. Hankkeen yhtenä tavoitteena oli tuottaa peli, joka tukee johtajan työtä, mutta sen valmistuminen viivästyi eikä se ehtinyt tulla osaksi pilottikoulutusta. Viivästyminen hankaloitti pelin käyttöönottoa myöhemminkin. Koulutuksen jälkeen osa ryhmästä kokoontui Reflection Rounds -tapaamisiin kevään 2020 aikana. Niissä osallistujat saivat lisää osaamista oman itsensä ja työyhteisönsä hyvinvoinnin lisäämiseen.
Hankkeen tuottama hyöty
Hankkeiden tavoitteena on tuottaa hyötyä tulevaisuudessa. Hankkeen alussa tehtiin perusteellinen taustatutkimus (VAMK 2018), jotta koulutukselle saatiin luotettava pohja. Jokainen hankekumppani vastasi yhdestä koulutuksen teema-alueesta. VAMK oli ainut koulutusorganisaatio ja tuotti materiaalin Opiskele-teemaan. Hanketoimijat saivat käyttää luovuuttaan, toimia yhteistyössä muiden maiden edustajien kanssa ja kokeilla uusia ideoita. Pilottikoulutus oli osallistujille ilmainen ja siinä oli mahdollista rakentaa koulutusta osallistujien tarpeita vastaavaksi. Maksuttomuuden ansiosta ryhmät saatiin kohtuullisen vaivattomasti kokoon. Jotta hankkeen tuotoksista saataisiin paras mahdollinen hyöty, olisi tärkeää löytää lisää kiinnostuneita innostumaan koulutuksessa tuotettujen materiaalien käyttöön. Niiden löytyminen ja käyttöönotto voivat olla haasteellisia ilman ohjausta ja tulisikin miettiä, miten kouluttajat saataisiin tutustumaan materiaaliin.
Tuotetut materiaalit
Jokaiseen teemaan tuotettiin materiaalia, joka on vapaasti käytettävissä hankkeen tuottamilla nettisivulla. Materiaalit löytyvät internet-sivuilta helposti. Pääsivulta (https://mindfulmanager.eu/en/) pääsee menun kautta tarkastelemaan koulutusohjelman taustaa ja rakennetta. Sieltä löytyvät myös oppaat kouluttajalle ja oppijalle sekä pohdiskelukierroksille. Kun on valinnut suomen kielen, kohdassa materiaalit löytyvät koulutukseen liittyvät materiaalit suomeksi kohdasta Koulutusohjelmat, Moduulit 1–5. Ne ovat käytettävissä myös englannin, hollannin ja kreikan kielellä.
Tehtävissä on hyödynnetty Kolbin kehää ja niissä on mainittu tehtävän vaihe, joko konkreettinen kokemus, reflektointi, abstrakti käsitteellistäminen tai aktiivinen kokeilu sekä tehtävän tavoitteet, tarvittava materiaali, tehtävän sisältö, toteutus ja arviointi. Tehtävien avulla on mahdollista kehittää ryhmän toimintaa, laajentaa yksilön ajattelua ja tuottaa oivalluksia oman työn kehittämiseen.
Miten hankeen materiaalien elämä jatkuu hankkeen jälkeen
Näitä materiaaleja voi vapaasti kokeilla ja hyödyntää oman työyhteisön kehittämisessä sekä opettamisessa. Peliä saa pelata vapaasti ja se on ilmaisena ladattavissa Play-kaupasta. Tämän projektin materiaaleja tullaan käyttämään täydennyskoulutuksen runkona. Materiaaleja voi käyttää ka koulutusohjelman rungon mukaisina kokonaisuuksina tai hyödyntämällä yksittäisiä tehtäviä tarpeen mukaan.
EU:n projekteissa on tärkeää, että hankkeissa tuotettu materiaali otetaan käyttöön ja sitä hyödynnetään erilaisissa yhteyksissä. Toki sopivaa on, kertoa lähde tässä yhteydessä ja muutenkin kunnioittaa hyviä käytäntöjä tuotetun materiaalin käytössä.
Hankkeen merkitys meille hanketyöntekijöille
Hanketyöntekijöinä saimme arvokasta tietoa EU:n Erasmus-hankkeista ja siinä toimimisesta. Opimme eri maiden työhyvinvointiin ja sen tukemiseen liittyviä asioita. Kielitaitokin karttui huomaamatta. Hankkeessa työn imu oli välillä melkoinen ja aikataulut ahdistivat, mutta hyvän kollegan kanssa sekin vain hymyilytti. Kansainvälisessä yhteistyössä oli voimaa ja Inova koordinoi mainiosti. Tästä hankkeesta seurasikin yhteistyön jatkuminen Inova Cunsultingin kanssa Mindful Ageing -hankkeen puitteissa. Siitä kerrotaan mahdollisesti seuraavassa artikkelissa.