Tämän vuoden Projektipäivillä Senior Executive Coach Nonna Babitzin piti mielenkiintoisen keynoten aiheesta Johtajuuden voima. Mitä johtajuus sitten on? Johtamisen elementit voidaan Babitzinin esityksen mukaan jakaa kuuteen osa-alueeseen: vastuunottoon, tunteisiin, fokukseen, tiimityöhön, energiaan ja oppimiseen.
Vastuunotto
Johtajuuden kieli on tekojen kieltä. Hyvä johtaja ottaa vastuun, tuo selkeyttä ja turvaa tiimiinsä, ja hyväksyy epävarmuuden osana prosessia. Tämä turva ja varmuus syntyy itse asiassa siitä, että ymmärretään epävarmuuden olevan väistämätöntä.
Vastuunotto tarkoittaa myös sitä, että johtaja on valmis rohkeasti kohtaamaan haasteet. Välttely on rohkeuden vastakohta, ja välttelytekniikat kuten jahkailu, sijaistoiminta, unohtaminen, tarina (“ei ole mitään ongelmaa”) ja pakeneminen ovat ongelmien lakaisemista maton alle ja estää tiimiä saavuttamasta täyttä potentiaaliaan.
Johtajan tulee olla esimerkkinä ja näyttää, miten haasteet kohdataan ja ratkaistaan. Stephen Coveyn sanoin: “Niin kauan kun ajattelet, että ongelma on jossain muualla, tämä nimenomainen ajatus on se ongelma.”
Tunne
Tunteet ovat keskeinen osa johtajuutta. Ilman tunteita ei ole johtamista. Tunteilla on valtava vaikutus tiimin suorituskykyyn ja päätöksentekoon. Tunteiden rooli ei rajoitu vain johtajaan, vaan jokaisen tiimin jäsenen tunteet vaikuttavat kollektiiviseen ilmapiiriin ja tuloksiin. Ilo ja hyväntuulisuus synnyttävät ideoita ja auttavat tekemään päätöksiä, kun taas huono mieliala voi vääristää tulkintoja ja johtaa virheisiin. Onkin hyvä miettiä, millä tuulella olet ja millaisen energian tuot mukanasi tilanteeseen.
Johtajan tulee olla tietoinen omista tunteistaan ja osata hallita niitä, jotta hän voi luoda positiivisen ja inspiroivan työympäristön. Uskallus pysähtyä tunteiden äärelle ja käsitellä niitä avoimesti, on merkki vahvasta johtajuudesta. Toki tämäkin pätee meihin ihan jokaiseen, roolista riippumatta.
Esimerkkinä voisi olla tilanne, jossa tiimin jäsen on turhautunut projektin viivästymisestä. Johtaja, joka tunnistaa turhautumisen ja käsittelee sen avoimesti, voi auttaa tiimiä löytämään ratkaisuja ja palauttamaan positiivisen ilmapiirin. Yksinkertaisuudessaan tämä voi tarkoittaa kuuntelemista, empatian osoittamista tai konkreettisten toimenpiteiden ehdottamista tilanteen parantamiseksi. Kun taas päinvastoin, jos turhautuminen jätetään huomioimatta, tai lakaistaan maton alle, se leviää muihinkin, lisää epävarmuutta ja pahoinvointia.
Fokus
Fokuksen säilyttäminen on haaste jatkuvan informaatiotulvan keskellä. Tietoa on paljon saatavilla, meitä keskeytetään jatkuvasti, ja on kovin helppoa ajautua sivuraiteille ja unohtaa mikä olikaan tärkeää.
Yksi idea fokuksen säilyttämiseen tavoitteiden asettamisen sijaan voisi olla miettiä, mitä me haluamme juhlia projektin lopussa? Juhlimmeko tyytyväistä asiakasta ja hymyä asiakkaan kasvoilla, budjetissa pysymistä tai ehkä uuden teknologian haltuunottoa? Olipa kyse sitten tavoitteista, tai juhlanaiheista, tiimin tulisi sanoittaa ne itse, jolloin he myös sitoutuvat niihin huomattavasti paremmin.
Fokuksen säilyttäminen vaatii myös kykyä priorisoida ja delegoida tehtäviä. Johtajan tulee auttaa tiimiään keskittymään olennaiseen ja välttämään häiriötekijöitä. Yleensä tämä edellyttää selkeää viestintää. Kun tiimi tietää, mitä heiltä odotetaan ja miksi, he voivat keskittyä ja saavuttaa parempia tuloksia.
Tiimityö
Luottamus on tiimityön ydintekijä. Ilman luottamusta kaikki on vaikeampaa ja raskaampaa. Luottamuksen kasvaessa asiat sujuvat paremmin ja nopeammin. Johtajan onkin hyvä miettiä säännöllisesti, miten rakentaa ja ylläpitää luottamusta tiimissä.
Luottamuksen rakentaminen vaatii avoimuutta, rehellisyyttä ja johdonmukaisuutta. Johtajan tulee olla läsnä ja kuunnella tiiminsä jäseniä, osoittaa arvostusta ja antaa palautetta. Jos mietit kollegoistasi tai tiimistäsi sitä luottopakkia, millaista hänen kanssaan on toimia? Tekeminen on helppoa ja kivaa, yhteistyö toimii. Teillä on kivaa yhdessä, saatte nopeasti asioita aikaan, vaikka juttelettekin paljon, asiat vain toimivat.
Kun taas päinvastoin, jos luottamusta ei ole, kaikki yhdessä tekeminen on raskasta, tahmeaa ja ärsyttävää. Tunnet turhautumista, etkä halua lähtökohtaisesti edes ottaa yhteyttä, korkeintaan sähköpostitse. Ja tässäkin kohdin peiliin katsominen on tärkeää – millainen itse olet? Toivoisitko, että muut ajattelisivat sinua, kun mietitään sitä firman luottopakkia?
Mietitään vaikkapa tilannetta, jossa tiimissä on jännitteitä ja luottamuspulaa. Hyvä johtaja puuttuu tilanteeseen avoimesti ja rehellisesti, järjestää tiimipalavereita ja yksilökeskusteluja, joissa käsitellään ongelmia ja etsitään ratkaisuja yhdessä. Hän osoittaa arvostusta ja antaa positiivista palautetta, mikä auttaa rakentamaan luottamusta ja parantamaan tiimihenkeä. Kaikkien ei tarvitse olla sydänystäviä keskenään, mutta toimeen pitää tulla, ja kyetä tekemään töitä yhdessä.
Energia
Hyvä energia on avain onnistumiseen. Meidän jokaisen pitäisi säännöllisesti pohtia, olenko ankeuttaja vai ilon tuoja. Energiaa tuovat ja vievät asiat vaikuttavat suoraan tiimin motivaatioon ja tehokkuuteen.
Johtajan tulee olla tietoinen siitä, miten hänen oma energiansa vaikuttaa tiimiin ja pyrkiä luomaan positiivinen ja kannustava ilmapiiri. Hyvä energia tarttuu ja innostaa muita, asiat saadaan tapahtumaan. Negatiivinen energia taas voi lannistaa ja hidastaa edistymistä.
Hyvässä työyhteisössä voi toki myös kertoa, jos tänään on jostain syystä huono päivä. Se ei kuitenkaan oikeuta kiukuttelemaan muille ja tekemään kaikkien päivästä huonoa.
Oppiminen
Oppiminen on avain jatkuvaan kehittymiseen. Sen sijaan, että keskittyisimme vain siihen, mikä meni pieleen, meidän tulisi pohtia, mitkä tekijät mahdollistivat onnistumisen ja miten voimme parantaa toimintaa. Oppiminen on siis jatkuva prosessi, joka vaatii avoimuutta ja halua kehittyä.
Johtajan tehtävä on luoda ympäristö, jossa oppiminen, kokeilu ja virheidenkin tekeminen on sallittua ja suotavaa. Tämä edellyttää kykyä antaa ja vastaanottaa palautetta rakentavasti. Kun tiimi oppii virheistään ja löytää uusia tapoja parantaa toimintaansa, parempien tulosten saavuttaminen ja yhdessä kasvaminen voi onnistua.
Johtaja tiimin tukena
Johtajan tehtävä on siis tukea tiimin kasvua ja auttaa löytämään oikeat kysymykset. Johtaja on yleensä aina joko varoittava tai hyvä esimerkki. Meillä kaikilla on varmasti esimerkkejä molemmista: Inspiroivasta, hyvästä johtajasta, tai ankeuttajasta, ideat murskaavasta johtajasta.
Johtajana kasvaminen on ihmisenä kasvamista, ja se näkyy siinä, miten johtaja kohtelee muita ja miten hän suhtautuu haasteisiin. Ole sinä johtajana se valo, jolla muut voivat suunnistaa ja tarvittaessa sytyttää oman liekkinsä uudelleen!