Meijeritoiminnan ulkoiset riskit ja niiden vaikutukset
Meijeriteollisuus on kokenut suuria muutoksia viimeisen vuosisadan aikana, kun meijereiden määrä on vähentynyt sekä Suomessa että kansainvälisesti. Toimialaan vaikuttavat ulkoiset riskit, kuten raaka-aineiden hintojen ja korkojen nousu, ovat luoneet yrityksille haasteita selviytyä kilpailussa. (Suomen pankki 2022). Myös markkinoiden muutokset, kilpailun kiristyminen alalla, ilmastonmuutos ja poliittiset riskit lisäävät epävarmuutta toimintaan. Poliittisina riskeinä voidaan nähdä mm. laajat lakot.
Opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona suomalaiselle meijeriyritykselle, jonka toiminta keskittyy erityisesti maitopohjaisten tuotteiden valmistukseen ja markkinoille tuomiseen. Yrityksen liikevaihto koostuu pääosin näiden tuotteiden myynnistä. Toimeksiantoyrityksessä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että keskeisimpiä ulkoisia uhkia olivat geopoliittiset riskit ja tuottajien väheneminen. Geopoliittiset riskit näkyvät Suomen maantieteellisenä sijaintina kaukana markkinoista. Euroopan sotatilanne on vaikuttanut raaka-aineiden saatavuuteen ja inflaatio on kiihdyttänyt hinnannousuja, jotka heijastuvat meijerien toimintaympäristöön. (Suomen pankki 2023). Tuottajien määrät ovat laskeneet, mikä voi aiheuttaa pidemmällä aikavälillä raaka-ainepulaa ja kilpailua jäljelle jääneistä tuottajista.
Kulutustottumusten muutokset ja taloudelliset haasteet meijeriteollisuudessa
Maidon kulutus on laskenut vuosikymmenten aikana, mihin on vaikuttanut ravintosuositusten muutokset, korvaavien tuotteiden tarjonta ja maidon imagon heikkeneminen. Maitotuotteita suositellaan nauttimaan rasvattomina. Tulevaisuudessa kulutuksen ennakoidaan laskevan edelleen, mikä vaatii meijereitä kehittämään uusia tuotteita ja innovaatioita myynnin ja kannattavuuden ylläpitämiseksi. Kasvissyönnin ja kasvipohjaisten tuotteiden suosion kasvu asettaa haasteita eläinperäiselle maidolle, mutta tarjoaa samalla mahdollisuuksia uusille markkinasegmenteille, kuten kaurapohjaisille tuotteille.
Meijereiden tuottajahinnat ovat viime vuosina kokeneet vaihdelleet voimakkaasti. Vuonna 2022 maidon tuottajahinta kohosi ennätyksellisen korkealle, nousun ollessa jopa 25 % edellisvuoteen verrattuna. (Luonnonvarakeskus 2023). Raaka-aineiden ja muiden kustannusten nopea nousu heikensi merkittävästi meijereiden kannattavuutta, sillä kustannusten siirtäminen suoraan kuluttajahintoihin on vaikeaa, koska se voi laskea myynnin määrää.
Yhteenveto
Ulkoiset riskit voivat vaikuttaa merkittävästi yrityksen toimintaan, ellei niitä hallita tehokkaasti. Yrityksille, jotka osaavat ennakoida ja minimoida riskien vaikutuksia, voi syntyä kilpailuetua markkinoilla. Meijeriteollisuudessa ulkoisten riskien hallinta on erityisen tärkeää jatkuvan kustannuspaineen ja kulutustottumusten muutosten vuoksi. Uhkien aiheuttama epävarmuus ja puutteellinen riskienhallinta voivat tehdä riskien seurauksista merkittävämpiä. Kehittymällä ja mukautumalla ulkoisiin haasteisiin meijerit voivat parantaa mahdollisuuksiaan säilyä kilpailukykyisinä myös tulevaisuudessa. Nykypäivänä suositaan vastuullisuutta ympäristöasioissa ja lasketaan hiilijalanjälkiä. Myös näitä asioita huomioimalla saadaan yritykselle positiivinen positiivinen imago, mikä usein parantaa kilpailukykyä.
Aiheesta lisää
Immonen, M. 2024. Ulkoisten riskitekijöiden vaikutuksen yrityksen kilpailukykyyn. AMK-opinnäytetyö. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024110727569