Aloitus: Tervetuloa takaisin Hyvinvointi vaakalaudalla podcastin uuden kauden pariin! Aiheina jaksoissa korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Meidän aiheemme ensimmäisessä jaksossa on välivuosi, yay or nay? Mennään siis aikaan ennen opintojen aloitusta ja pohdintaa siitä, että jatkaako valmistuttua toiselta asteelta opintoihin, vai pitääkö välivuosi.
Aino: Ollaan kolmannen vuoden sosionomi opiskelijoita, meistä osa on pitänyt välivuoden ennen opintoja ja osa ei.
Aino: Valmistuin lukiosta vuonna 2019 ja tiesin, että halusin uudestaan opiskelemaan, mutta en tiennyt mitä, joten päätin pitää välivuoden ja mennä töihin. Tein lukiossa koulun ohella myös töitä, niin oli helppo jatkaa töiden tekemistä. Päädyin syksyllä 2019 vaatekauppaan töihin pientuntilaiseksi, josta ylenin asteittain esimies asemaan asti. Koen, että kokemuksien kautta olen saanut erittäin paljon työkaluja tulevaisuutta varten sekä uusia näkökulmia ja tapoja tarkastella erilaisia tilanteita ja asioita. Koen, että jos en olisi mennyt töihin vaan suoraan opiskelemaan, en olisi saanut koulutuksesta niin paljoa irti. Opiskelun makuun oli vaikea totutella, koska välivuosia minulla tuli yhteensä kolme ja puol vuotta.
Anna: Mä kirjoitin ylioppilaaks keväällä 2019, enkä ees yrittänyt hakea kouluun, kun en tienny mitä haluaisin opiskella. Päädyin päiväkotiin töihin ja viihdyin hyvin. Jostain syystä hain ja pääsin opiskelemaan ravintola-alaa amkhon. Ei ollu yhtään mun juttu ja pidin toisen välivuoden, minkä aikana kävin matkaopaskoulun Espanjassa. Tein myös töitä päiväkodeissa ton ajan ja tajusin että sosiaaliala kiinnostaa. Pikakelauksella hain sosionomiksi ja tässä sitä ollaan.
Julia: Mä oon valmistunu lukiosta keväällä 2020, josta menin töihin kauppaan. Samana kesänä menin armeijaan. Olin siellä 9kk, jonka jälkeen jatkoin vielä hetken töitä ennen, kun aloitin sairaanhoitajaopinnot Vamkissa syksyllä 2021. Ensimmäisen vuoden jälkeen vaihdoin kuitenkin sosionomiopintoihin, sillä ne tuntuivat enemmän omalta alalta.
Veera: valmistuin lukiosta keväällä 2021. Kesän olin töissä ja sit alotin sairaanhoitajaopinnot syksyllä 21. Se ei kuitenkaan ollu mun ala ja sit vaihdoin sosionomiks.
Sanni J: Valmistuin 2022 lukiosta ja olin töissä kaupassa kesän ja syksyllä pääsinkin opiskelemaan tänne Vaasaan.
Sanni K: Valmistuin amiksesta nuorisa ja vapaa-ajan ohjaajaks 2020, pidin kaks välivuotta. Ekan vuoden tein töitä peruskoulussa koulunkäynninohjaajana. Sen jälkeen olin vuoden aupairina Brysselissä.
Aino: Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 valmistuneista ylioppilaista yli 60 % on pitänyt välivuoden. Ja vuonna 2022 ylioppilaista vain 36 % on jatkanut opintojaan.
Aino: Minkälaisia hyötyjä te koette, että välivuosi on teille antanut?
Anna: Mä koen, että en ois päätynyt oikeesti itseäni kiinnostavalle alalle jos en ois pitänyt välivuotta ja päätynyt päiväkotiin töihin. Toisaalta oisin jo kauan sitten valmistunut jos oisin heti päätynyt kouluun, mutta en ois ehkä saanut opinnoista näin paljon irti jos oisin tullut suoraan lukiosta, koska olin ite sillon vielä niin hukassa itseni kanssa.
Aino: Mä koen, että olen saanut välivuosilta työkaluja lähestyä erilaisia tilanteita. Sain uusia näkökulmia ja tapoja tarkastella asioita sekä koen, että kokonaiskuvan hahmottaminen on muodostunut. Jos en olisi ollut välivuodella, koen että en olisi saanut niin paljoa irti tämän hetkisistä opiskeluista.
Sanni J.: En itse pitänyt välivuotta mutta koen että välivuodesta olisi voinut olla hyötyä joissain asioissa. Esim rahallisesti. olisi ollut mahdollista myös saada erilaisia näkökulmia ja hankkia uusia kokemuksia, jos en ois siirtynyt suoraan korkeakouluun.
Elämään ei jäänyt tilaa testata erilaisia juttuja, esim. Matkustella pidempään tai testata erilaisia, ei oman alan töitä, koska siirryin koulusta kouluun ja todennäköisesti tästä suoraan työelämään.
Aino: Mitä haittoja voi olla?
Anna: Mä ajattelisin, että haittana vois olla se, että kynnys kouluun lähtöön ja opiskeluun nousee, kun unohtuu perus- ja toisen asteen koulusta, että millaista koulunkäynti on. Jos välivuoden aikana ei ylläpidä opittuja perustaitoja esimerkiks matikasta tai kielistä, korkeakoulun pääsykokeet ja itse opiskelu voi ollakkin yhtäkkiä aika vaikeita.
Asepalveluksen suorittavilla varmaan myös ehtii unohtua koulunkäynti ja työnteko eri tavalla.
Julia: Asepalvelushan on miehille pakollinen, joten heille välivuosi tulee väistämättä. Armeijan käyneenä voin samaistua siihen, ettei armeijassa tule paljoa ajateltua jatko-opintoja, sillä arki siellä on niin hektistä ja keskeyttää ajatukset koulu- ja työelämästä täysin.
Aino: Musta tuntuu, että aika kuluu tosi nopeesti ja siitä tulee semmonen paineen tunne, että pitäis olla jo opiskelemassa ja luomassa uraa itelle. Tuntuu myös, että on ikäluokasta jäljessä ja lähipiiriltä tulee paljon kysymyksiä, että “koskas meet kouluun? Mitä haluisit tehä tulevaisuudessa?” ja siitä tulee semmosta lähipiirin tuottamaa painetta.
Sanni J.: Mä voisin ajatella että välivuoden pitäminen ois voinut mun kohalla tuoda kynnyksen kouluun palaamiseen. Kun hain kouluun lukion jälkeen en oikeastaan edes tiennyt mitä haluan tehdä mutta tää ala olikin just hyvä mulle. Jos oisin jäänyt välivuodelle olisin todenäköisesti alkanut enemmän pelkäämään sitä, että mitä jos se ala minne haen ei olekaan mun juttu. Oli myös helppo jatkaa koululaisen elämää kun se on ollut mun arkea eikä siihen tullut mitään taukoa.
Aino: Mitä ideoita välivuodelle?
Anna: Mä ajattelisin että työnteko on tietysti kokemuksen ja taloudellisen hyödyn takia järkevä ajatus, mutta esimerkiksi mun kokemus matkaopaskoulusta oli hauska ja silmiä avaava, ns. Kerranelämässä kokemus ja oon iloinen että sain kokee sellasen. Koitin itse tehdä myös avoimen kursseja välivuoden aikana, mutta en saanut niistä irti kovin paljoa, koska ne liittyi tohon ravintola-alaan. Jos ois ollut sosiaalialan opintoja, oisin varmasti saanut irti enemmän. Mutta tässä tulee just se, että miten paljon hakemista mulla vaati että löysin oikean alan. Jos pitäsin nyt välivuoden, käyttäsin sen työntekoon ja matkusteluun, ennenkun pitää aloittaa oikeesti aikuinen elämä.
Aino: Yhteenvetona. Vaihtoehtoja on loputtomasti, valitse itsellesi sopiva reitti. Ei paineita siitä mitä muut tekevät. Kouluun kerkeää myöhemminkin, ei ole pakko suorittaa heti kaikkea. Luota itseesi. Päätös on varmasti hyvä ja jos sattuu niin ettei olekaan niin asialle voi tehdä jotain. Koulusta voi pitää taukoa ja jos keväällä ei haekaan kouluun, sen voi tehdä syksyn haussa, jos välivuosi ei tunnukaan omalta jutulta.
Kiitos ja moi: Kiitos kuuntelusta ja tsemppiä päätöksiin!
Linkkejä
- Mikä prosentti pitää välivuoden ja miksi?
https://www.op-media.fi/elamantilanne/opiskelu/valivuosi-voi-tehda-hyvaa/
https://yle.fi/a/3-12546952
https://www.ef.fi/blog/language/miksi-valivuosi-on-hyva-valinta/ - Miksi välivuosi?
https://arkisto.acatiimi.fi/6_2018/14.php - Opiskelupaikka ei kaikkien valmistuvien tavoite, ainakaan heti
https://www.sttinfo.fi/tiedote/69883947/tat-suuri-osa-ylioppilaista-jaa-ilman-korkeakoulupaikkaa-20-prosenttia-nuorista-kayttaisi-jatko-ohjausta?publisherId=66144441 - Kuka pitää välivuoden?
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ajatus-valivuodesta-houkuttaa-entista-useampaa-nuorta-koronapandemia-saattoi-kasvattaa-tauon-tarvetta/8760976#gs.gw3mtz - Mitä tehdä välivuodella?
https://www.ef.fi/blog/language/10-syyta-ottaa-valivuosi-nyt/
https://duunitori.fi/tyoelama/valivuosi-vaihtoehdot
https://www.lily.fi/blogit/roundaboutcareer/10-vinkkia-valivuoden-viettoon/
https://nayttotutkinnot.fi/mita-tehda-valivuotena/ - Kokemuksia välivuosilta
https://www.valivuosi.net/valivuosikokemuksia