Suomen Nuorkauppakamareiden kansallinen vuosikokousviikonloppu järjestettiin Vaasassa 14.-16.4.2023. Start Up! -vuosikokousviikonloppu näkyi hyvin myös Vaasan katukuvassa, tapahtumapaikkojen sijaitessa eri puolilla keskustaa. Viikonloppu sisälsi keynote-luentoja, koulutuksia, verkostoitumistilaisuuksia ja kaupungintalon juhlasalissa järjestetyn Suomen Nuorkauppakamareiden virallisen vuosikokouksen. Mukana järjestelyissä oli myös Vaasan ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijoita.
VAMKin opiskelijat olivat tapahtumaviikonlopussa mukana vastaanottamassa vieraita ja huolehtimassa järjestelyiden sujuvuudesta. ”Opiskelijat olivat aktiivisia ja ystävällisiä, ja saimme kokousvierailta valtavasti hyvää palautetta opiskelijoiden työstä”, kertoo tapahtumaviikonloppuna opiskelijoiden kanssa toiminut Sami Korpela Vaasan Nuorkauppakamarista. Korpela toimii työkseen Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOKin asiantuntijana, ja vapaa-ajallaan Vaasan Nuorkauppakamarin hallituksen jäsenenä. Nuorkauppakamari on kansainvälinen, poliittisesti sitoutumaton nuorten aikuisten harrastusjärjestö, jonka tavoitteena on jäsenistön työelämätaitojen ja verkostoitumisen edistäminen sekä positiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Korpela on VAMKissa opiskellut, opinnäytetyötä vaille valmis KV-kaupan tradenomi.
Lauantaipäivän ohjelmaan kuului ajankohtaisia ja työelämälähtöisiä keynote-luentoja ja koulutuksia. Viikonlopun koulutusteemat keskittyivät muun muassa henkilökohtaisen resilienssin kehittämiseen, työelämäosaamiseen ja tulevaisuustaitoihin. Tapahtumaviikonlopun keynote -puhujina toimivat onnellisuusprofessori Markku Ojanen, kasvuhakkeri Mari Luukkainen ja futuristi Elina Hiltunen. Keynote-luennot tarjosivat monipuolista ja työelämälähtöistä sisältöä, ja myös opiskelijoilla oli mahdollisuus puheenvuorojen seuraamiseen. Yhteistyö VAMK:n kanssa oli onnistunutta ja positiivista. Yhteistyö mahdollisti paitsi sen, että tapahtuman järjestelyihin saatiin aktiivisia tekijöitä, mutta myös sen, että innokkaat huomisen ammattilaiset pääsivät seuraamaan mielenkiintoisia keynote-luentoja. ”Tällaiset tapahtumat yhdistävät hyvin käytännön työn ja asiantuntijaluentojen kautta oppimista”, Korpela toteaa.
Tapahtumaviikonloppuun osallistui kaksikymmentä Sales Management -opintojakson opiskelijaa. Työkokemus toteutettiin opintojakson vaihtoehtoisena osana, joten osan kurssista pystyi suorittamaan joko tiimityön tai Start Up! -tapahtuman työssäoppimisen kautta. Työssäoppimismahdollisuus sopi erinomaisesti kurssin aihealueisiin ja osaamistavoitteisiin, ja opiskelijat pääsivät harjoittelemaan asiakaskohtaamisia suomen ja englannin kielellä.
Työskentely kahdenkymmenen opiskelijan kanssa oli tapahtumanjärjestäjien palautteen mukaan sujuvaa ja helppoa. Opiskelijat olivat itseohjautuvia ja oma-aloitteisia, vaikka tilanteet olivat kaikille uusia. ”He ottivat uudet asiat nopeasti haltuun, olivat innokkaita oppimaan ja perehdyttivät toisiaan tehtäviin. Vaikka asiakaspalvelutilanteet olivat ajoittain hyvin kiireisiä, opiskelijat hoitivat tilanteet erinomaisesti”, Korpela kiittelee. Tapahtuman jälkeen kokousorganisaation jäseniltä kerättiin palautetta opiskelijoiden kanssa toimimisesta. Palaute opiskelijoiden työstä oli yksinomaan positiivista. Kaikki järjestelyissä toimineet nuorkauppakamarilaiset kertoivat opiskelijoiden toimineen ystävällisesti, palvelualttiisti ja proaktiivisesti.
Korpela rohkaisee yrityselämän toimijoita ja järjestöjä tarjoamaan opiskelijoille työssäoppimismahdollisuuksia matalalla kynnyksellä. ”Kaikenlaiset työssäoppimistilanteet antavat opiskelijoille maistiaisia oikeasta työelämästä.” Aidot vuorovaikutustilanteet ja kosketuspinta oikeaan työelämään on opiskelijoille hyvin merkityksellistä, ja pienetkin työelämäkokemukset tuovat ponnahduslautaa tulevaisuuteen. ”Hyvät kokemukset ja onnistumiset rohkaisevat siihen, että seuraavissa jutuissa ja valmistuneina ammattilaisina opiskelijat uskaltavat heittäytyä koko ajan isompiin ja haastavampiin tehtäviin”, Korpela pohtii. Oppilaitosyhteistyö voi auttaa yrityksiä esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä, osaamisen kehittämisessä ja positiivisen työnantajamielikuvan luomisessa. Oppilaitosyhteistyö edistää myös yritysten verkostoitumista tulevaisuuden osaajien kanssa ja mahdollistaa tulevien työntekijöiden löytymisen. ”Opiskelijoiden osaamista kannattaa hyödyntää erilaisissa työelämätilanteissa rohkeasti. Nämä ovat antoisia kokemuksia niin yritykselle kuin opiskelijoillekin”.