Mitä kuuluu alumni?

Lokakuussa vietetään valtakunnallista alumniviikkoa. Suomessa on 24 ammattikorkeakoulua, joissa opiskelee yli 100 000 ihmistä. Työvoiman saatavuuden heikentyessä ja osaajapulan muuttuessa uhkakuvista todeksi on kiinnostavaa tutkia, että mitä sinulle kuuluu alumni.

TEKSTI | Kati Komulainen
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021101350878

Selvitän tässä blogikirjoituksessa LinkedInin tietojen avulla mitä meidän alumnimme nyt tekevät, missä he asuvat ja mihin he ovat työllistyneet. Vaasan ammattikorkeakoulu sijaitsee Pohjanmaalla, jossa työllisyys on erittäin korkealla. Samalla uudet teollisuusinvestoinnit ennakoivat lisääntyvää työvoimatarvetta. Jokaisen alumnin kiinnittyminen Suomeen, Pohjanmaalle ja Vaasaan on meille elintärkeätä.

LinkedInissä meillä on alumneja 5319. Heistä 2130 asuu Vaasan seudulla, toiseksi eniten Helsingin seudulla ja kolmanneksi eniten Seinäjoen ja Tampereen alueilla. Ulkomaille heistä on lähtenyt moni. Eniten heitä työskentelee Saksassa ja Ranskassa (3 %), Kiinassa, Ruotsissa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa myös hyvin moni. Yhteensä 7 % LinkedInissä olevista alumneistamme asuu nyt ulkomailla. Se on yhteensä 372 ammatillista asiantuntijaa.

Missä he työskentelevät tänään? Selvästi eniten heitä työskentelee Wärtsilällä ja ABB:llä. Tästä olemme iloisia – olemme onnistuneet kouluttamaan osaajia avainkumppaneillemme. Hitachi ABB Power Grids, Danfoss Drives, Veo Oy sekä Vaasan kaupunki ovat hekin isoja työllistäjiä. Luonnollisesti myös he ovat avainkumppaneitamme. Nordea, OP, Citec, Wapice ja Fennia tarjoavat monelle alumnillemme työpaikan.  

Mitä he sitten tekevät? Insinöörityö, tietotekniikka ja talous monissa muodoissaan työllistävät heistä valtaosan. Luonnollisesti, koska tekniikan yksikkömme on tutkintomäärältään isoin kouluttajamme. Toisaalta heistä valtaosa on opiskellut meillä kansainvälistä kauppaa, joka ehkä kertoo heidän nykyisestä työskentelystään ulkomailla ja erityisesti Saksassa. Kiinnostava yksityiskohta on se, että 2.5 % alumneistamme on ilmoittanut Arts & Design alueen tehtäväalueekseen. Ehkä muotoilukeskus MUOVA on näkynyt heidän opinnoissaan ja siten urapolussa?

Avainkumppanuus vaikuttaa olevan tehokas keino rekrytoinnin näkökulmasta. Ammattikorkeakoulujen ja yritysten välinen yhteistyö vahvistaa molempia osapuolia ja näin työelämälähtöinen koulutus voi parhaimmillaan valmistaa osaajia, joilla on yrityksille merkityksellistä osaamista. Tämä kokeilu katsoa mitä alumneillemme kuuluu, voi olla vinoutunut johtuen siitä syystä, että valtaosa LinkedInin käyttäjistä työskentelee tekniikan, tietotekniikan ja talouden alueilla. Kuitenkin yhä enenevästi sosiaali- ja terveysalalla työskentelevät ovat alkaneet käyttämään LinkedIniä verkostoitumiseen ja oppimiseen. Tästä kertonee Vaasan kaupungin merkittävä rooli alumniemme työllistäjänä. Mitä teidän alumneillenne kuuluu?

Aiheeseen liittyvää