Luontokuvaaminen

TEKSTI | Ahti Nyman KUVAT | Johan Geisor
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024101077009
Mustavalkoinen kuva kahdesta joutsenesta järvellä

Luontokuvaaminen ja hyvinvointi

Sosionomien syventävien opintojen Terapeuttiset menetelmät -opintojaksolla vieraili keväällä 2024 Studio Fotocenterin Johan Geisör. Hän esitteli luontovalokuvaesityksensä Näkymättömien lintujen metsä sekä Näkyvien lintujen metsä. Johan kertoi kuvistaan tarinoita sekä ajatuksiaan luontokuvaamisesta. Opintojaksolla opiskelijoiden yhtenä tehtävänä oli pohtia, miten luontovalokuvat ja hyvinvointi mahdollisesti liittyvät yhteen. Opiskelijoiden ajatukset oli jaoteltu seuraaviin : luonnon hyvinvointi vaikutukseen itsessään, luonnon vaikutus kehoon, luonnossa liikkumiseen, luontokuviin, luontokuvaamiseen ryhmässä, luontokuvaus työvälineenä, luonto arvona, Luontovalokuvaamisen ja elämänkulkuun sekä luontokuvaaminen taiteena.

Luonto hyvinvoinnin lähteenä

Luonnolla on jo itsessään hyviä vaikutuksia. Luonto koettiin paikkana, jossa palaudutaan ja rauhoitutaan. Se on turvallinen paikka, johon saattoi pysähtyä. Suomessa luonnon nähtiin olevan meitä fyysisesti lähempänä, kuin muissa kulttuureissa. Ikkunasta näkyy yleensä rakennetun ympäristön ohella myös pensaita, puita ja puistoja.

Luonnon vaikutus kehoon

Luonto nähtiin vaikuttavan myönteisesti kokemukseen kivusta, lihasjännitykseen, verenpaineeseen, immuunipuolustukseen sekä hengitykseen. Luonto on alustaltaan epätasainen ja vaatii keholta eri ominaisuuksia kuin rakennetussa ympäristössä liikkuminen.

Luonnossa liikkuminen

Luonnossa liikkuminen edistää fyysisistä terveyttä. Luonnossa liikuttiin pääosin kävellen tai lenkkeilen kahdestaan tai yleensä yksin. Osalla mukana on koira, jolloin liikkumiseen yhdistyi myös lemmikin seura. Yleisesti ulkoilmaliikuntaan nähtiin liittyvän myös luonto yhtenä osana.

Luontokuvien katsominen

Luontovalokuvien katsominen koettiin rauhoittavan a. Niiden avulla saattoi matkata luonnon ääreen ja ohjata huomio pois arjen kuormittavista asioista sekä kuvitella itsensä kuvan ympäristöön mielikuvissaan kyseiseen paikaan eläytyen. Mitä siellä näkyisi, mitä kuulee ja haistaa? Yhdistyykö paikkaan makuja ja voisiko siellä tuntea aisteillaan esimerkiksi tuulen tai auringon? Mitä tunteita ja ehkä muistoja kuvan paikkaan liittyy? Luontovalokuvat, videot ja virtuaalinen luontokokemus mahdollistavat luonnon kokemisen heille, joilla ei ole mahdollista mennä luontoon.

Luontokuvaaminen

Luontokuvaus on väline pysähtyä aistien kautta tähän hetkeen. Valokuvatessa mielessä ei ole mennyt tai tuleva, vaan se miten tallennan kuvaan sen, minkä näen nyt. Luontokuvaus voi olla myös sosiaalista. Yksin ollessani, kenen toivoisin jakavan tämän maiseman ja tunteen. Minkä tunteen toivoisin voivani jakaa kuvan avulla ja kenen kanssa toivoisin että jakaisin kokemuksen. Kuvaaminen voi olla myös sosiaalista. Lähdetään luontoon ja kuvataan luontoa yhdessä muiden seurassa.

Luontokuvaaminen ammatillisena menetelmänä

Luontokuvia ja luontokuvaamista voi käyttää osana kasvatusta ja hyvinvointia edistävää työtä. Valmiiden kuvien kautta voi sanoittaa ja purkaa omia tunteita. Luontokuvaamisella voi ohjatusti toteuttaa edellä mainittuja kuvien ja kuvaamisen hyötyjä. Luontokuvien kautta voi herättää ja tuottaa tunteita, mihin on vaikeaa löytää sanoja.

Luonto arvona

Luontokuvien kautta voi löytää luontokohteita oman lähiseudun ohella myös eri maista. Luontokuvien kautta olemme saaneet oman lajistomme ohella tutustua myös eri maiden eläimiin sekä kasveihin. Luonto voi näyttäytyä kuvissa myös eri aikakausien kautta. Luonto ja ympäristö ajassa taaksepäin ja esimerkiksi omassa lapsuudessamme voi vertautua luontoon sellaisena kuin se nyt on. Voimme havahtua näkemään muutokset luonnossa ja nähdä luonnon arvon luontokuvien välityksellä.

Luontokuvaaminen ja elämänkulku

Johan Geisör kertoi lapsuudenmuistosta nallestaan joka näkyy nyt mielenkiintona kuvata muun muassa karhuja . Hänen luontokuvansa ovat pääasiassa mustavalkoisia joka liittyy hänen lapsuudenmuistossa, Mustavalkokuvat muistuttavat ajasta ja kuvaamisesta aikakautena ennen värikuvia, ovat sävyltään rauhallisia ja antavat katsojalleen itselleen mahdollisuuden käyttää enemmän omaa mielikuvitusta.

Luontokuvaaminen taiteena

Luontokuvaaminen taiteena tarkoittaa luonnon realistisen kuvaamisen ohella myös luovaa luontokuvaamista. Luovassa luontokuvaamisessa ympäristöä ei ole tarkoitus mallintaa realistisena, vaan käyttää kuvaamisessa sekä kuvankäsittelyssä menetelmiä, joiden avulla tuotetaan luontolähtöisiä abstrakteja kuvia.

Jako teemoihin on jaoteltu toimestani opiskelijoiden vastauksista. Vielä monikerroksisemmaksi asian tekee se, että harvoin mikään näistä toteutuu itsenäisesti vaan yhdessä muiden tekijöiden kautta. Vaikka elämme aikakautta jossa kohtaamme määrällisesti lisääntyvästi kuvia ( ja tekniikka kuvaamiseen muuttuu) sen vastapainoksi voi miettiä missä ovat ne kuvat joilla on laadullisesti merkitystä hyvinvointiimme. Millaisten kuvien ääressä voimme pysähtyä ja kokea hyvinvointia edistäviä tunteita. Luontokuvissa ja luontokuvaamisessa edellä mainittujen on mahdollista toteutua.

Aiheeseen liittyvää