Vuosittain järjestettävä EAIE (European Association for International Education) konferenssi on yksi hyvistä mahdollisuuksista kouluttaa itseään kansainväliseen oppimiseen ja kansainvälisyyteen liittyen. Konferenssi on järjestetty jo 35 kertaa, ja se on kasvanut alkuvuosien maltillisesta osallistujamäärästä viimeisimpänä syksyllä 2024 järjestetyn konferenssin yli 7300 ennätyskävijämäärään. Osallistujia on yli 100 eri maasta, joten konferenssilla on erittäin suuri vaikuttavuus niin kouluttautumisen, kuin verkostoitumisen ja kansainvälisen yhteistyön mahdollistajana. (European Association for International Education, 2024.)
Vaikuttava ja ajankohtainen
Konferenssi järjestetään joka vuosi eri kaupungissa. Viime vuosien kohteita ovat olleet mm. vuonna 2022 Barcelona Espanjassa, vuonna 2023 Amsterdam Hollannissa ja viimeisimpänä vuonna 2024 Toulouse Ranskassa. Ensi vuonna konferenssi järjestetään Göteborgissa Ruotsissa. Konferenssiin voi osallistua koulutusmessuilla näytteilleasettajana, puhujana ja osallistujana. (European Association for International Education, 2024.)
Messualue ja näytteilleasettajien määrä ovat konferenssin osallistujamäärän tapaan kasvaneet vuosi vuodelta. Mukana on yhteensä yli 250 eri toimijaa, jotka ovat pääosin korkeakouluja ja erilaisia opiskelijarekrytointiin keskittyneitä yrityksiä.
Koulutussessiot, kuten niitä tapahtumassa kutsutaan, ovat eri korkeakoulujen henkilökunnan suunnittelemia ja järjestämiä esittely- ja keskustelutilaisuuksia. Aiheet ovat usein heidän itse ehdottamiaan, ja käsittelevät korkeakoulutuksen kansainvälistymistä. Sessioita on monenlaisia: perinteinen paneelikeskustelu; fish-bowl eli kalamaljasessio, mikä kuvastaa osallistujien asettumista tilaan, jossa puhuja tai puhujat ovat keskellä, ja keskusteluun aktiivisesti osallistuva yleisö heidän ympärillään; pyöreän pöydän keskustelut pienemmissä ryhmissä; Ignite session eli useampi hyvin lyhyt puheenvuoro, joiden on tarkoitus ”sytyttää” keskustelua; erilaiset työpajat; leirinuotio -tyyppiset pienemmät keskustelutilaisuudet, ja poster -seinät, joissa visuaalisen julisteen avulla esittelijä ja kuuntelija voivat käydä hyvin aktiivista keskustelua tietystä aihepiiristä. (European Association for International Education, 2024.)
Ohjelmaa on tavallisesti neljälle päivälle, ja jokaisena päivänä on useita eri tilaisuuksia ja sessioita, joista valita mieleisensä. Tämän lisäksi osallistujilla on mahdollisuus sopia tapaamisia verkostojensa edustajien kanssa, sekä tietenkin tutustua uusiin toimijoihin. Kasvokkain kohtaaminen on hyvä keino syventää jo olemassa olevaa yhteistyötä, sekä luoda uutta.
Käytännönläheiset aiheet
Sessioiden esitykset ja keskustelujen aiheet ovat usein hyvin käytännönläheisiä. Eri kantavat teemat vaihtuvat vuosittain, mutta aiheet jakaantuvat tavallisesti koskemaan esimerkiksi kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita, vaihto-opiskelijoita, kotikansainvälisyyttä ja kansainvälisen opiskelijan uuteen maahan asettumista ja työllistymistä. Keskusteluissa ja esityksissä perehdytään niin markkinointiin, opiskelijarekrytointiin, kestävään kehitykseen, digitalisaatioon kuin käytännön vinkkeihin monella eri kansainvälisyyden osa-alueella. Koska esiintyjät ovat yleensä korkeakoulujen henkilökuntaa, ovat aihepiirit sellaisia, että niistä on helppo löytää itselle sopivin ja kiinnostavin. Esittelyssä voi olla esimerkiksi tutkimustulos, käytännön toimintatapa tai muu oivallus, joka halutaan jakaa muiden kanssa. Keskustelujen myötä esitykset saavat usein kehitysehdotuksia, mikä auttaa sekä esiintyjiä että osallistujia pohtimaan omaa toimintaansa ja kehitettäviä seikkoja.
Konferenssin parasta antia on sen tuoma inspiraation määrä. On hienoa huomata, että muuallakin mietitään samoja asioita, kehitetään toimintaa samansuuntaisesti ja halutaan auttaa omaa kotikoulua kansainvälistymään. Useat kohtaamiset samojen työtehtävien parissa olevien ihmisten kanssa luovat yhteisöllisyyden tunnetta, ja antavat innostusta oman toiminnan kehittämiseen. On myös tärkeää tavata henkilöitä kasvokkain. Joskus he tuntuvat ensi kertaa tavattaessa jo vanhoilta tutuilta, vaikka heidän kanssaan on saattanut aiemmin olla vain sähköpostin kautta tekemisissä. Sanomatta selvää on, että tapaamisen jälkeen yhteydenpito ja yhteistyö on entistä helpompaa.