Biokaasua on jo aikojen alusta muodostunut luonnon hapettomissa olosuhteissa: vesistöjen pohjasedimenteissä, soilla sekä myös lehmän pötsissä tapahtuu luonnostaan anaerobista hajoamista. Kyse ei ole siis mistään uudesta asiasta, vaan tavoista käyttää tuota syntyvää biokaasua hyödyksi uusin menetelmin.
Biokaasusta puhutaan uusiutuvan energian lähteenä ja siihen liittyy paljon käsitteitä ja lyhenteitä, jotka ovat asiaan vihkiytymättömälle välillä hankalia ymmärtää. Itse kuulun niihin, joille nuo käsitteet ja prosessit ovat jonkin verran outoja. Tutustuin koulutehtävän parissa asiaan tarkemmin ja kaikista parhaiten prosesseja kuvaa minulle tuo vanha kunnon maalaistytön ystävä, lehmä. Uskoisin, että noita biokaasun tuotantolaitoksia ja prosessejakin on osittain kehitetty lehmän ruuansulatuskierron inspiroimana.
Muistan lapsuudestani, kun mummolassa oli kaasuhella ja se oli todella tehokas ja helppo käyttää. Uusi asia se ei siis ole, mutta toivotaan, että uusia innovaatioita syntyy ja biokaasuakin voidaan tulevaisuudessa vastuullisesti käyttää. Biokaasu on todellakin monipuolinen käyttökohteiltaan ja varmasti tulevaisuudessa markkinat vielä kasvavat varsinkin autoilun parissa, kunhan jakeluverkkoja saadaan lisättyä. Valtion tukitoimilla on mahdollisuus asioita vauhdittaakin, mutta tällä hetkellä maailman tilanteen vuoksi asia on ehkä hieman taukotilassa ja tukia ohjataan toisille uusiutuvan energian alueille. Ukrainana ja Venäjän sota on saanut kaasun toimituksiin muutoksia ja on täytynyt alkaa miettimään, kuinka oman maan kaasuntuotantoa voitaisiin lisätä ja mistä saadaan tarpeeksi materiaalia sen tuottamiseen.
Aiheesta lukiessani huomasin, kuinka monimuotoisista jätteistä pystytään biokaasua tekemään ja tämä on aivan mahtavaa, että jätteetkin pystytään hyödyntämään, kunhan kaikki ihmiset saisi mukaan jätetalkoisiin, ja nimenomaan eettisesti ajatellen. Ilmaston lämpenemisen kannalta on tärkeää, että jätteitä mädätykseen ei tuotaisi kaukaisista maista, kuten palmuöljyä Singaporesta, Malesiasta ja Indonesiasta, vaan syötteeksi laitetaan mahdollisuuksien mukaan kotimaan jätteitä, kuten maanviljelyksen sivutuotteita tai nurmea, ruokoa jne. Tuohon muista maista esim. palmuöljyn tuontiin ja sen tuotantoketjuun liittyy paljon eettisiä ongelmia, luontoon, eläimiin ja taloudellisiin näkökulmiin liittyen. Palmuplantaasit vievät tilaa sademetsiltä ja eläimistö ja luonnon diversiteetti kärsii, lisäksi työvoimaasioissakin on ongelmia. Tämä ei ole vain yksi totuus, mutta näitäkin näkökulmia kannattaa miettiä.
Kun lakeja, asetuksia ja suosituksia annetaan, niin pitäisi aina pohtia eri näkökulmista, ettei tule ylilyöntejä, kun halutaan olla markkinoiden paras biokaasun tuottaja hinnalla millä hyvänsä. Kaikissa asioissa on kaksi puolta ja tulee miettiä tarkkaan mitä ne ovat ja tehdä parhaat mahdolliset valinnat niiden perusteella. Biokaasu on hyvä monipuolinen polttoaine ja sitä syntyy monella taholla, halusimme tai emme ja jos se pystytään hyödyntämään, niin se on kaikkien etu.
Jätekierron tehostaminen paranisi, kunhan vain saataisiin kaikki ihmiset mukaan jätetalkoisiin ja inspiroitumaan kierrätyksestä. Vuoden 2023 kesän – syksyn aikana Vaasan kaupungin jätehuolto onneksi on tehostunut biojätteiden osalta, kun kaikkiin taloihin ja taloyhtiöihin koosta riippumatta tulee valita joko oma tai yhteinen biojäteastia tai ympärivuotinen kompostori. Otamme tämän uudistuksen ilolla vastaan. Toivon koko sydämestäni, että kaikki ovat näistä näkökulmistani saaneet itselleen jotain ajateltavaa ja miettisitte, miten voisitte omalta osaltanne parantaa asioita, tutustuisitte itsellenne vieraisiin prosesseihin, sanoisitte ääneen ideanne, sillä niistä saattaa alkaa jotain hyvää. Toisen roska on toisen aarre, inspiroidutaan yhdessä ja kehitetään asioita parempaan suuntaan.
Tämä on yksi viidestä energia- ja ympäristötekniikan monimuoto-opiskelijoiden Uusiutuvat energiat -kurssin harjoitustyön yhteydessä tuotetuista jutuista.
Muut jutut: