IT-opiskelijan ensimmäiset viikot VAMK:ssa – ensimmäiset askeleet ja ensivaikutelmat

Uuteen kaupunkiin muutto, uusien ihmisten tapaaminen, itsenäistyminen, uusi koulu, uudet rutiinit, uudet yökerhot... Mistä IT-opiskelijan ensimmäiset viikot on tehty? Innostumisesta, jännityksestä, tutustumisesta, bilettämisestä ja vaikkapa matematiikasta.

TEKSTI | Anna-Kaisa Saari
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024101580338
Opiskelija käyttää tietokonetta, jossa on kaksi näyttöä.

Johdatus ohjelmointiin kurssin yhden kerran vaihtoehtoisena tehtävänä oli kertoa IT-opiskelijan ensimmäisistä viikoista ja kokemuksista VAMK:ssa. Tämä teksti aloittaa kolmiosaisen sarjan 2024 aloittaneiden tietotekniikkainsinööriopiskelijoiden kokemuksista. Tässä ensimmäisessä osassa käydään läpi ensivaikutelmia VAMK:sta ja opinnoista sekä saapumisesta Vaasaan. Toinen osa käsittelee opiskelua VAMK:ssa onnistumisineen ja haasteineen ja kolmas osa suuntautumisvaihtoehtoja ja tulevaisuuden suunnitelmia, sekä opiskelumotivaatiota.

Uusi kaupunki, uudet mahdollisuudet Vaasaan saapuminen

Monille IT-insinööriopiskelijoille muutto Vaasaan merkitsee luonnollisesti suurta elämänmuutosta. Useat opiskelijat muuttavat kaupunkiin satojen kilometrien päästä, jättäen taakseen tutut ympäristöt, perheen ja ystävät. Tämä uusi alku herättää monenlaisia tunteita, jännitystä, pelkoa, mutta myös kiinnostusta ja uteliaisuutta. Eräs opiskelija kertoi:

”Ennen koulun alkamista olin hyvin peloissani koulun alusta. Muutin Vaasaan yli 300 km päästä, enkä tuntenut täältä juuri ketään.”

Vaikka muutto uuteen kaupunkiin on jännittävää, se tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja paikkoihin. Monet opiskelijat kertoivatkin, miten he viettivät ensimmäiset viikot tutustuen uuteen kaupunkiin, kauppoihin ja nähtävyyksiin.

”Tutustuin lähikauppaan, kävin kiertelemässä kaupunkia ja tein muita perusasioita, joita jokainen tekee muuttaessaan uudelle paikkakunnalle uteliaana ihmisenä.”

Toinen opiskelija otti ilon irti uudesta kaupungista:

“Vaasa on vielä tuntematon, mutta olen kyllä aina kierrellyt erilaisia reittejä, että oppisin paremmin kaupunkia. Tärkeimmät paikat on kyllä löydetty eli koulu, kuntosali, ruokakauppa ja tietysti oma asunto. Vaasassa on todella hienoja auringonlaskuja, rantamaisemia ja lenkkipolkuja.”

Toinen opiskelija taas koki muuton hieman haastavammaksi:

”Ensimmäinen päivä tuntemattomassa kaupungissa ja koulussa tuntemattomien kanssa. Koko kesänä en ajatellut, että pääsisin kouluun, mutta sitten se yhtäkkiä vain hiipi. Minulla ei ollut kahtena ensimmäisenä viikkona edes asuntoa Vaasasta, niin se laittoi pienen paineen päälle samalla, kun piti opetella koulun tavoille.”

Jännitystä ilmassa – ensimmäinen koulupäivä ja uudet tuttavuudet

Ensimmäinen koulupäivä on monille opiskelijoille niin ikään täynnä jännitystä ja odotuksia. Uusi elämänvaihe tuo mukanaan mahdollisuuksia, haasteita ja uusia ystäviä. Opiskelijat saavat ohjausta vanhemmilta opiskelijoilta ja tutoreilta, mikä auttaa heitä oikeiden paikkojen löytämisessä ja kampukseen tutustumisessa. Eräs opiskelija kuvaili ensimmäistä päiväänsä näin:

”Kun itse ensimmäinen koulupäivä alkoi, olin täynnä jännitystä. Uusi elämänvaihe täynnä mahdollisuuksia, haasteita, uusia ystäviä ja askel eteenpäin uraani ajatellen.”

Ensimmäiset päivät sisältävät myös tutustumisleikkejä ja ryhmäkeskusteluja, jotka auttavat opiskelijoita tutustumaan toisiinsa ja luomaan uusia ystävyyssuhteita.

”Tutustuminen muiden opiskelijoiden kanssa on todella tärkeää, koska yhdessä työskentely ja yhteistyö ovat tärkeä osa insinöörin opintoja ja työelämää.”

Toinen opiskelija kuvasi ensimmäistä päiväänsä näin:

”Ensimmäinen aamu koitti, ja pyöräilin koulun pihaan hermostuneena. Opinnot alkoivat juhlasalissa pienessä seminaarissa, jonka jälkeen me tietotekniikan (TT) opiskelijat seurasimme luokanohjaajaamme toiseen luokkaan. Luokassa kävimme läpi yleisiä asioita opinnoista ja mitä ne tulisivat pitämään sisällään.”

Opiskelijaelämän vauhdikas alku – tapahtumat ja yhteisöllisyys VAMK:lla

Opiskelijaelämä VAMK:ssa alkaa vauhdikkaasti myös erilaisten tapahtumien ja juhlien merkeissä. Jo ensimmäisenäkin iltana on juhlat, joissa opiskelijat pääsevät tutustumaan toisiinsa paremmin. Monille opiskelijoille opiskelijatapahtumat, kuten sitsit ja approt, ovat uusia ja jännittäviä kokemuksia. Eräs opiskelija kertoi:

”Ensimmäinen ilta huipentuikin juhliin, jossa pääsi tutustumaan luokkalaisiin paremmin. En ollut juuri perehtynyt opiskelijaelämään tai ylipäätään erilaisiin opiskelijatapahtumiin, joten oli ilo huomata, kuinka monipuolisia tapahtumia oli tarjolla.”

Toinen opiskelija kuvasi kokemuksiaan opiskelijatapahtumista näin:

”Ensimmäiset opiskelijatapahtumat olivat heti ensimmäisenä päivänä, jossa myös tutustui paljon uusiin ihmisiin sekä luokkalaisiin. Toinen päivä koulussa oli aika rankka, sillä painoi pieni krapula, mutta sentään en ollut yksinkään siinä tilanteessa. Sain vertaistukea siinäkin, kun muutkin luokkalaiset olivat samassa kunnossa.”

Opiskelijatapahtumiin liittyy oleellisena osana myös haalarimerkkien kerääminen. VAMK:n musta haalari on osaltaan statussymboli, ja haalarimerkkien määrä kertoo joko opiskelijaelämän aktiivisuudesta tai ompelemistaitojen puutteesta tai ehkä laiskuudesta. Haalarimerkit kertyvät nopeasti ja tapahtumat ovat hauskoja ja lisäävät yhteisöllisyyttä.

”Parin ensimmäisen viikon aikana olen kuitenkin alkanut tykkäämään isommista tapahtumista ja merkkejäkin kertyy yllättävän nopeasti.”

VAMK sijaitsee Vaasassa Palosaarella, kolmen korkeakoulun, Vaasan Yliopiston, Novian ja Vaasan Ammattikorkeakoulun kampusalueella. Parkkipaikkojen löytäminen alueelta saattaa omalla autolla matkaavalle ollakin haasteellista, kuten yksi opiskelija oli jo omakohtaisesti kokenut:

“Itse asun hieman sivussa ja kuljen kouluun autolla. Mikä tarkoittaa, että koulupäivän ajaksi auto täytyy saada parkkiin, mutta ongelma on se, että parkkipaikkoja ei ole, varsinkaan jos tulet kouluun hieman myöhemmin. Koska parkkipaikkoja joutuu yleensä etsimään kaukaa, ei parkkisakoiltakaan ole vältytty, kun auto täytyy parkkeerata puoliksi nurmikolle tai muuhun keksittyyn paikkaan. Olenhan tässä kolmen viikon aikana saanut jo kahdet sakot, eikä se opiskelijan taloudella ole kovin hyvä asia.”

Yhteisöllisyyttä ja ystävyyttä – ensimmäisten viikkojen tunnelmia

Lähes kaksi kuukautta on siis jo kulunut opintojen aloituksesta. Opettajana on ilo huomata, miten hyvin opiskelijat ovat ryhmäytyneet, löytäneet pienporukkansa ja tunneilla kuuluu iloista puheensorinaa, naurunremakoita ja hurttia huumoria vaikkapa edellisillan bileistä ja kommelluksista. Mutta samalla vertaistuki, toisen auttaminen, yhdessä tekeminen ja loppuelämään kestävien ystävyyssuhteiden alkutaipaleet tekevät kaikesta huomattavasti paljon merkityksellisempää kuin pelkkää bilettämistä. Tämänkin vuoden aloittaneilla opiskelijoilla on olleet siis ikimuistoiset ensimmäiset viikot. Pienistä haasteistakin huolimatta, yhden opiskelijan sanoin “Hyvällä asenteella, motivaatiolla ja halulla oppia pääsee pitkälle.”

Aiheeseen liittyvää