Videomarkkinointi on yksi digitaalisen markkinoinnin merkittävimmistä markkinointikeinoista ja sen käytön kasvu on ollut hyvin nopeaa lyhyessä ajassa. Videot ovat kehittyneet televisiosta mobiililaitteisiin, ja sosiaalisen median myötä sen markkinointitavat ovat myös nykypäivänä lukemattomat. TikTokia, Instagramia ja YouTubea pidetään videomarkkinoinnin suosituimpina alustoina, sillä ne tarjoavat kuluttajille helposti katsottavia ja informatiivisia videoita. Sosiaalisen median alustoilla on myös helppo jakaa videoita muille, mikä kasvattaa katsojamääriä. (Karjaluoto, 2010). Näillä kanavilla on keskenään erilaisia ominaisuuksia videomarkkinointiin liittyen. TikTok tarjoaa lyhyitä ja viihdyttäviä videoita, joita kuluttaja pystyy katsomaan helposti, näkemättä suurempaa vaivaa. YouTube puolestaan tarjoaa mahdollisuuden katsoa pidempiä videoita, jotka puolestaan voivat antaa kuluttajalle enemmän aiheeseen liittyvää sisältöä. (Lahtinen, 2022).
Millä tavoin videot vaikuttavat kuluttajiin?
Videoilla on suuri merkitys kuluttajiin ja erityisesti heidän ostopäätökseensä sosiaalisessa mediassa. Visuaaliset ärsykkeet, kuten värit, editointi ja liike vaikuttavat videoiden katselun mielekkyyteen, mikä taas saa kuluttajan kiinnostumaan videosta herkemmin. Merkittävimpiä tekijöitä tunnetasolla ovat ärsykkeet, joita video saattaa katsojassa herättää. Esimerkiksi musiikki, tarina, ilmeet ja eleet herättävät kuluttajassa erilaisia tunteita, jolloin video jää myös pitkäksi aikaa katsojan mieleen. (Scott, 2022).
Edellä mainitut ovat tehokkaita keinoja videomarkkinoinnissa, joita myös vaikuttajat käyttävät sosiaalisessa mediassa. Vaikuttajamarkkinointi on kasvanut merkittäväksi tekijäksi erityisesti yritysten markkinointistrategioissa, sillä kuluttajat ostavat herkemmin tuotteita ja palveluita, kun niitä markkinoi joku tuttu tai puoleensa vetävä henkilö. (Ping Helsinki, 2022). Videomarkkinointi on vaikuttajien eniten käytetyin markkinointitapa, sillä he tuottavat monilla eri alustoilla erilaisia videoita markkinoidakseen hyödykkeitään. (Meltwater, 2021).
Kuluttajat etsivät sosiaalisen median avulla yhä enemmän tietoa ostettavista hyödykkeistä ennen ostopäätöksen tekemistä. Etenkin nuoret aikuiset hyödyntävät eri kanavia tiedon etsimiseen, sillä kuluttajat haluavat saada varmaa tietoa ostettavan tuotteen toiminnasta, laadusta ja muista ominaisuuksista, ennen kuin lopullinen ostopäätös tehdään. (Komulainen, 2023). Tuotteiden vertailut ja arvostelut videoiden muodossa auttavat kuluttajia ymmärtämään enemmän tuotteista, mikä helpottaa oikean tuotteen valitsemista. Useimmiten kuluttaja huomaa ensin ostotarpeen, jonka jälkeen alkaa informaation etsiminen ja tuotteiden vertailu, jonka jälkeen vasta tehdään ostopäätös. Videomarkkinoinnilla on taipumus herättää ostotarve alitajuntaisesti kuluttajassa, jota kuluttaja ei itse edes välttämättä huomaa. (Lahtinen, 2022). Informaatiotulva voi olla suuri, jos videot ovat vaikeasti ymmärrettäviä tai liian pitkiä.
Videomarkkinoinnilla sosiaalisessa mediassa on myös suuri vaikutus brändiuskollisuuteen ja sitoutumiseen. Kuluttajat ostavat enemmän tuotteita sellaisilta yrityksiltä, joita he pitävät luotettavina ja hyvinä. Esimerkiksi toistuvat hyvät arvostelut, laadukkaat markkinointivideot sekä vaikuttajien aktiivinen osallistuminen brändin markkinointistrategiaan, auttavat luomaan kuluttajissa mielekkään ja luotettavan mielikuvan kyseisestä yrityksestä. (Solomon, 2018). Näin kuluttajat päätyvät ostamaan heidän hyödykkeitään myös jatkossa. Huonosti toteutetulla videomarkkinoinnilla voi olla puolestaan päinvastainen vaikutus. Jos videon laatu, toteutus tai editointi ovat huonosti tehdyt, voi kuluttajalle jäädä huono kuva kyseisestä yrityksestä. (Forbes, 2022).