SAILA-laillistamisväylä: tuki ulkomailla koulutettujen sairaanhoitajien laillistamiseen Suomessa

SAILA-laillistamisväylä on tärkeä kehityshanke, joka tukee EU- ja ETA-maiden ulkopuolella sairaanhoitajatutkinnon suorittaneiden henkilöiden laillistamista Suomessa. Hankkeen tavoitteena on nopeuttaa ulkomailla koulutettujen sairaanhoitajien integraatiota suomalaiseen terveydenhuoltoon tarjoamalla täydennyskoulutusta ja tukea. Vaasan ammattikorkeakoulu on yksi hankkeen osatoteuttajista, joka osallistuu koulutuksen tarjoamiseen.

TEKSTI | Miro Koskenranta ja Päivi Autio
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20241213102508
Hoitajalla on maski kasvoillaan ja hän laittaa kumihanskoja käteen.

Hankkeen tausta ja tavoitteet

SAILA-hanke pyrkii nopeuttamaan ulkomailla koulutettujen sairaanhoitajien laillistamisprosessia tarjoamalla täydennyskoulutusta ja tukea, jotta he voivat saada tarvittavan pätevyyden suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä toimimiseen. Tähän hankkeeseen osallistuvat ammattikorkeakoulut, kuten Vaasan ammattikorkeakoulu, tarjoavat koulutusta, joka auttaa opiskelijoita täyttämään Valviran asettamat vaatimukset ja saamaan laillistuksen Suomessa.

Sairaanhoitajat ovat terveydenhuollon suurin ammattiryhmä, ja heidän osaamisensa vaikuttaa merkittävästi terveystuloksiin, hoitoon pääsyyn, kustannusten hallintaan, toiminnan sujuvuuteen, työvoiman rekrytointiin sekä alan pitovoimaan (Price & Reichert, 2017). Lainsäädäntö (2015/1659) edellyttää, että terveydenhuollon ammattihenkilöt ylläpitävät ja kehittävät ammatillista osaamistaan sekä perehtyvät toimintaansa koskeviin lakeihin ja määräyksiin. Tämä korostaa sairaanhoitajien jatkuvan koulutuksen merkitystä erityisesti muuttuvassa terveydenhuoltojärjestelmässä.

EU/ETA-valtioiden ulkopuolella suoritettu sairaanhoitajan tutkinto voi poiketa sisällöltään Suomen sairaanhoitajan tutkinnosta. Valvira edellyttää sairaanhoitajalta riittävää suomen/ruotsin kielitaitoa ja voi määrätä myös muita täydentäviä opintoja, jotka ovat välttämättömiä sairaanhoitajaksi laillistumiselle Suomessa. SAILA-laillistamisväylä tukee tätä osaamisen kehittämistä, mahdollistamalla ulkomailla koulutettujen sairaanhoitajien suorittaa täydentävät opinnot ja täyttää suomalaisen lainsäädännön asettamat pätevyysvaatimukset. Tämän laillistamisväylän (Metropolia, 2024) kautta sairaanhoitajat voivat lisätä ja ylläpitää osaamistaan (Karsikas ym., 2021) ja saavuttaa laillistuksen Suomessa (Valvira, n.d.).

Koulutuksen rooli terveydenhuollon kehityksessä

Maailma on jatkuvassa muutoksessa, mikä vaikuttaa merkittävästi terveydenhuoltoon ja sairaanhoitajien rooliin. Väestön ikääntyminen, teknologian nopea kehitys ja globaali liikkuvuus luovat uusia haasteita ja mahdollisuuksia, jotka edellyttävät sairaanhoitajilta joustavuutta ja jatkuvaa oppimista. Esimerkiksi digitalisaatio on muuttanut hoitoprosesseja ja potilaskommunikaatiota, mikä vaatii sairaanhoitajilta uusia teknisiä taitoja ja kykyä käyttää erilaisia digitaalisia työkaluja tehokkaasti (Jarva, 2024).

Sairaanhoitajien on myös osattava mukautua monikulttuuriseen ympäristöön ja ymmärtää erilaisia kulttuurisia taustoja ja potilaiden tarpeita (Kamau, 2024). Monikulttuurinen ympäristö ja kasvava maahanmuutto lisäävät tarvetta monipuoliselle osaamiselle, jotta voidaan kohdata monimuotoisia potilasryhmiä. Sairaanhoitajien on sovellettava osaamistaan eri kulttuurien konteksteissa, ja tämä vaatii jatkuvaa koulutusta ja ammatillista kehittymistä.

Koulutuksen rooli ei ole pelkästään teknisten taitojen opettamisessa vaan myös kulttuurisen ymmärryksen syventämisessä. Tässä tilanteessa SAILA-hanke on avainasemassa, sillä se tarjoaa ulkomailla koulutetuille sairaanhoitajille mahdollisuuden päivittää osaamistaan ja saada tarvittavat taidot suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän vaatimuksiin vastaamiseksi.

Vaasan ammattikorkeakoulun rooli SAILA-hankkeessa

Vaasan ammattikorkeakoulu on mukana SAILA-hankkeessa tarjoamalla opiskelijoilleen täydennysopintoja, jotka keskittyvät erityisesti suomen kielen opintoihin, suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän erityispiirteisiin, lainsäädäntöön ja käytäntöihin. Tämä opintokokonaisuus on suunniteltu vastaamaan sekä suomalaisten että ulkomailla koulutettujen sairaanhoitajien tarpeita. Opiskelijat saavat henkilökohtaista ohjausta ja tukea, joka auttaa heitä valmistautumaan työelämän vaatimuksiin ja sopeutumaan suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään.

Tällä hetkellä Vaasan ammattikorkeakoulussa on aloittanut seitsemän laillistujaksi pyrkivää, EU/ETA-maiden ulkopuolella tutkintonsa suorittanutta opiskelijaa. Koulutus antaa heille mahdollisuuden saada syvällisempää tietoa suomalaisista käytännöistä ja lainsäädännöstä sekä auttaa heitä kehittämään ammatillista osaamistaan edelleen. Henkilökohtainen ohjaus ja tuki ovat keskeisiä elementtejä opiskelijoiden tukemisessa prosessissa, jossa he täydentävät ulkomailla hankittua osaamistaan suomalaisiin käytäntöihin ja vaatimuksiin.

Opintojen aikana opiskelijat voivat syventää ymmärrystään suomalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä ja valmistautua toimimaan tehokkaasti suomalaisessa työympäristössä. Tällä tavalla Vaasan ammattikorkeakoulu varmistaa, että ulkomailla koulutetuilla sairaanhoitajilla on kaikki tarvittavat valmiudet laillistutumiseen ja ammatilliseen menestykseen Suomessa.

Lähteet
  • Jarva, E. (2024). Digital health competence of healthcare professionals in healthcare settings. Akateeminen väitöskirja. Oulun yliopisto.

  • Kamau, S. (2024). Organisational integration of culturally and linguistically diverse nurses : a hypothetical model. Akateeminen väitöskirja. Oulun yliopisto.

  • Karsikas, E., Tuomikoski, A-M., Jarva, E., Oikarinen, A., Mikkonen, K., Kääriäinen, M., Koivunen, K., Jounila-Ilola, P. & Meriläinen, M. 2021. Sairaanhoitajan osaamisen kehittymistä tulisi tukea läpi työuran. Oamk Journal 67/2021. http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2021102151934

  • Metropolia (2024). SAILA - Sairaanhoitajan laillistaminen Suomessa -hankkeet. https://www.metropolia.fi/fi/tutkimus-kehitys-ja-innovaatiot/hankkeet/sairaanhoitajan-laillistamispolku. Viitattu 4.12.2024.

  • Price, S. & Reichert, C. (2017). The importance of continuing professional development to career satisfaction and patient care: meeting the needs of novice to mid-to late-career nurses throughout their career span. Administrative Sciences 7 (2), 17. https://doi.org/10.3390/admsci7020017

  • Valvira (n.d.). EU- tai ETA-valtiossa koulutettu sairaanhoitaja, proviisori tai kätilö. https://valvira.fi/ammattioikeudet/eu-tai-eta-valtiossa-koulutettu-katilo-sairaanhoitaja-tai-proviisori. Viitattu 4.12.2024.

Aiheeseen liittyvää