Arvokasta oppia
Huhtikuusta syyskuuhun kestänyt harjoittelujakso WebAulassa toi mukanaan paitsi teknisiä haasteita myös uusia näkökulmia verkkopalveluiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Keskiössä oli WordPress-sisällönhallintajärjestelmällä tapahtuva verkkopalvelujen kehitys, mutta harjoittelu tarjosi lisäksi arvokasta osaamista visuaalisesta suunnittelusta, ohjelmoinnista ja hakukoneoptimoinnista – taitoja, jotka luovat vahvan perustan ammatilliseen kasvuun.
WebAulan perustajat Ossi Nyqvist ja Marko Mäkelä ovat Vaasan ammattikorkeakoulun alumneja. He valmistuivat Vaasan ammattikorkeakoulusta tietojenkäsittelyn tradenomeiksi vuonna 2013. He aloittivat yritystoiminnan jo opiskeluaikanaan VAMKin yrityshautomossa ja perustivat oman yrityksen WebAulan. He ovat menestyneet yrittäjinä hienosti ja työllistävät it-alan osaajia ja harjoittelijoita Vaasassa. (WebAula, 2024.)
WordPress-sisällönhallinnan taitojen ytimessä
Harjoittelun keskeisin osa-alue oli WordPress-sisällönhallintajärjestelmällä tapahtuva web-kehitys. WordPressillä on toteutettu yli 43 prosenttia kaikista maailman verkkosivustoista. Sen suosio perustuu erityisesti järjestelmän joustavuuteen, käyttäjäystävällisyyteen ja laajaan lisäosakirjastoon, jotka tekevät siitä tärkeän työkalun verkkopalvelujen rakentamisessa ja ylläpidossa. Se tarjoaa myös sisällöntuottajille mahdollisuuden sisällön päivittämiseen joustavasti. (Q-Success, 2024; WordPress.org, 2024.)
WordPress on avoimen lähdekoodin järjestelmä, joka on rakennettu pääasiassa PHP-ohjelmointikielellä. Lisäksi se tukee HTML-, CSS- ja JavaScript-kieliä. WordPressissä voidaan ohjelmoimalla rakentaa monimutkaisia verkkopalveluita, kehittää teemoja, vimpaimia ja lisäosia, ohjelmoida yksilöllisiä toiminnallisuuksia ja erikoisominaisuuksia tai integrointeja ulkoisiin järjestelmiin. Ohjelmoimalla voidaan esimerkiksi muokata WordPressin ydinkoodia (Core), lisätä mukautettuja toimintakoukkuja (Hooks) tai suodatinkoukkuja (Filters) sekä rakentaa räätälöityjä sisältötyyppejä (Custom Post Types) sekä optimoida sivuston suorituskykyä ja tietoturvaa. (WordPress.org, 2024.)
Hakukoneoptimoinnilla näkyvyyttä verkossa
Yksi harjoittelun keskeinen oppimiskokonaisuus oli hakukoneoptimointi (SEO), joka on olennainen osa nykyaikaisten verkkosivustojen näkyvyyttä. Janne ja Natalia oppivat luomaan sisältöä, joka paitsi houkuttelee kävijöitä, myös parantaa sivuston sijoitusta hakukoneiden hakutuloksissa. He perehtyivät avainsanojen käyttöön, sisällön rakenteeseen ja muihin optimointistrategioihin, jotka ovat tärkeitä verkkosivustojen löydettävyyden ja käyttäjäystävällisyyden kannalta.
Hakukoneoptimointiin WordPress tarjoaa useita työkaluja ja laajennuksia, kuten Yoast SEO ja Rank Math, joiden avulla voidaan optimoida sivuston sisältö, metakuvaukset, otsikot ja URL-osoitteet. Lisäksi WordPressin SEO-ystävällinen rakenne, kuten mahdollisuus luoda puhtaita ja selkeitä permalinkkejä, helpottaa hakukoneiden indeksointia. Sivuston latausnopeus ja mobiiliystävällisyys ovat myös tärkeitä tekijöitä, joita voi optimoida esimerkiksi valitsemalla kevyitä teemoja ja hyödyntämällä välimuistilaajennuksia. Näin WordPress tarjoaa kattavan alustan tehokkaalle hakukoneoptimoinnille. (WordPress.org, 2024.)
Tiimityötä ja ongelmanratkaisua käytännön projekteissa
Harjoittelujakson aikana Janne ja Natalia syvensivät WordPress-osaamistaan laajasti. Responsiivisiin ja dynaamisiin verkkosivustoihin liittyvät projektit antoivat arvokasta kokemusta siitä, miten WordPressillä voidaan parantaa käyttäjäkokemusta ja toiminnallisuutta. Harjoittelun aikana he kohtasivat myös haasteita, jotka opettivat arvokkaita ongelmanratkaisutaitoja. Verkkosivustojen ylläpitoon liittyvät tekniset ongelmat edellyttivät järjestelmällistä lähestymistapaa ja tehokasta vianetsintää. Harjoittelussa opiskelijat saivat taitoja hallita itsenäisesti ja ammattimaisesti web-kehityksen osa-alueet hyödyntäen WordPressin ominaisuuksia.
Yhteistyö muiden WebAulan asiantuntijoiden kanssa auttoi opiskelijoita ymmärtämään projektien eri osa-alueiden merkitystä kokonaisuuden onnistumisen kannalta. Harjoittelun aikana tehtiin yhteistyötä esimerkiksi graafinen suunnittelijan, WordPress-kehittäjien, johtajien, markkinoinnin ja myynnin asiantuntijaden kanssa. Harjoittelu kehitti myös opiskelijoiden kommunikaatio- ja tiimityötaitoja.
Näkymät tulevaisuuteen
Harjoittelukokemus web-yrityksessä oli Jannelle ja Natalialle merkittävä askel urakehityksessä. Natalia ja Janne ovat nyt valmiina ottamaan vastaan uusia haasteita ja astuvat seuraaviin uravaiheisiinsa itsevarmasti.
Harjoittelujakso ei ollut vain oppimisprosessi, vaan myös portti uusiin mahdollisuuksiin verkkopalvelujen kehittämisen parissa. Opiskelijat saivat tiedollista, taidollista ja teknistä osaamista sekä käytännön kokemusta web-kehityksestä, ja kykenevät suunnittelemaan ja toteuttamaan laadukkaita, käytettäviä ja saavutettuja verkkosivustoja ja ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin.