Lisää tuulivoimakoulutusta ja -osaajia

TEKSTI | Toni Lustila
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024090969813
Tuulimylly, metsää ja vuoria

Tuulivoimahankkeen suunnitteluprosessi on VAMK+ -avoimen ammattikorkeakoulun tarjonnassa jo vuodesta 2021 ollut viiden opintopisteen laajuinen kurssi, joka perehdyttää opiskelijoita hankesuunnitteluun. Tuulivoiman lisääntyessä Suomessa myös alaan suoraan tai välillisesti liittyvät työt ovat lisääntyneet, ja työvoima- ja osaajapula on monissa organisaatioissa peräti sietämätön. Tämä on taatusti johtanut tarpeettomiin viivästyksiin, kun osaajia ei kerta kaikkiaan riitä suunnittelemaan, edistämään ja käsittelemään kaikkia hankkeita. Hankkeiden viivästyminen hidastaa sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjen leikkaamista, jarruttaa investointeja ja myönteisiä työllisyysvaikutuksia sekä monia muita tuulivoiman positiivisia vaikutuksia. Tuulivoima tuo myös merkittäviä kiinteistöverotuloja monille kunnille. Tuulivoimalla on luonnollisesti myös kielteisiä vaikutuksia, ja esimerkiksi pienissä kunnissa tarvittaisiin lisää osaamista, jotta hankkeet voitaisiin suunnitella paikalliset olosuhteet, kuten ympäristö, aluetalous sekä sosiaalinen ja kulttuurinen toimintakenttä huomioiden.

Uusiutuvan sähköntuotannon edistämiseen tarvitaan osaajia ja osaamista. Tiedonnälkä on ollut käsinkosketeltava myös korkeakoulumaailmassa, sillä esimerkiksi Tuulivoimahankkeen suunnitteluprosessi -kurssi on koonnut opiskelijoikseen vuosien aikana usean eri alan toimijoita. Kurssin käyneiden joukossa on ollut tuulivoimayhtiöiden tuoreita rekrytointeja, kuntien ja ELY-keskusten kaavoitus- ja lupa-asioista vastaavia, sähkönjakelun parissa työskenteleviä ja tuulivoima-alalle pyrkiviä. Mainittakoon myös muiden korkeakoulujen opiskelijat sekä asiantuntijat vakuuttamisen, juridiikan ja kyberturvan aloilta. Kurssin monialainen opiskelijakunta kuvastaa hyvin tuulivoimasektorin vaikuttavuutta ja siihen liittyvien sidosryhmien monipuolisuutta.

Kurssi perehdyttää opiskelijansa tuulivoimahankkeen suunnittelun vaiheisiin viiden teeman kautta, jotka ovat tuulivoimatekniikka, lupaprosessit, ympäristövaikutusten arviointi, hankesuunnittelu ja sidosryhmät. Kurssi toteutetaan ajasta ja paikasta riippumattomana verkko-opintojaksona, jossa luentotallenteet ovat katsottavissa ja tehtävät suoritettavissa joustavasti työn tai muiden opintojen ohella kullekin sopivaan kellonaikaan ja aikatauluun. Sidosryhmät-teemassa tehtävänä on laatia kaavio tuulivoimahankkeen tärkeimmistä sidosryhmistä. Erään opiskelijan laatima kaavio antoi inspiraation myös opettajalle sidosryhmäkaavion luonnosteluun. Kuviossa 1 on kaavio, johon on kuvattu maalle perustettavan tuulivoimahankkeen pääsidosryhmiä ja niiden rooleja tuulivoimahankkeen elinkaaren viiteen vaiheeseen ryhmiteltynä.

Kuvio 1. Maalle perustettavan tuulivoimahankkeen pääsidosryhmät. Tutustu kaavioon tarkemmin täällä.

Keväällä 2024 kurssi toteutettiin myös Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoituksella osana Vaasan ja Turun ammattikorkeakoulujen tarjoamaa 32 opintopisteen laajuista Tuulivoima-alan asiantuntijakoulutusta. Kurssi on tulossa tarjolle jälleen loppuvuodesta 2024.

Mikäli hankesuunnittelu ja johtaminen uusiutuvien parissa kiinnostaa, kannattaa tutustua myös Energiamurroksen johtaminen -YAMK-tutkintoon, joka toteutetaan Vaasan, Kajaanin ja Tampereen ammattikorkeakoulujen yhteistyönä. 60 opintopisteen tutkinto-opinnot on suunniteltu suoritettavaksi verkossa työn ohessa, ja oppimistehtävät sekä opinnäytetyö kytkeytyvät vahvasti oman työpaikan kehittämiseen. Koulutus antaa opiskelijalle monipuoliset valmiudet toimia menestyksekkäästi sähköalan erilaisissa johto- ja asiantuntijatehtävissä. Opinnot voi suunnata joko uusiutuvan energiantuotannon hankekehitykseen ja johtamiseen tai alan keskeisten teknologioiden syvällisempään tuntemukseen. Uuden tutkinnon toteuttamisen mahdollistaa ESR+ -rahoitteinen Osaamista energiamurroksen johtamiseen -hanke.

Aiheeseen liittyvää