Kurssit ja ensimmäiset oivallukset
Ensimmäisten viikkojen aikana IT-insinööriopiskelijat kohtaavat monenlaisia haasteita ja onnistumisia eri kursseilla. Kurssit ovat monille uusia ja vaativia, matematiikka ja fysiikka voivat ottaa tottumattomalta niin sanotusti ”luulot pois”. Sinnikkyydellä, sitkeydellä ja työllä asiat kuitenkin selkenevät. Eräs opiskelija kuvasi kokemuksiaan seuraavasti:
”Uudet oppiaineet, kuten elektroniikka ja ohjelmointi, vaikuttivat aluksi monimutkaiselta käsitteeltä, mutta hyvien ja osaavien opettajien johdolla pääsin niihin hyvin käsiksi. Nykyisin ohjelmointi on yksiä lempiaineitani, sillä siinä pääsee tekemään täysin sitä itseään.”
Monet opiskelijat kokevat ohjelmoinnin aluksi haastavaksi, mutta onneksi ovat huomanneet sen olevan myös palkitsevaa. Ohjelmoimaan voi oppia vain itse tekemällä, koodaamalla, koodaamalla ja koodaamalla. Eräs opiskelija kertoikin:
”Erityisesti ohjelmointi saattaa olla monelle uusi ja vaativa osa-alue, mikä saattaa alussa tuntua pelottavalta. Ohjelmoinnin perusteiden opettelu, kuten algoritmien suunnittelu ja koodaaminen, vaatii kärsivällisyyttä ja jatkuvaa harjoittelua.”
Toinen opiskelija kuvasi ohjelmoinnin oppimista näin:
”Odotan tällä hetkellä eniten, että pääsemme tutustumaan JavaScriptiin Johdatus ohjelmointiin -kurssilla ja näin pääsee oikeasti taas naputtelemaan koodia. Olen aiemmin perehtynyt alustavasti CSS, HTML ja JavaScriptiin, mutta en koskaan päässyt niin pitkälle, että olisin tuottanut JS:llä verkkosivulle toiminnallisuutta.”
Opettajat oppimisen ohjaajina
Opettajien merkitys opiskelijoiden oppimisessa on suuri. Hyvät opettajat pystyvät tekemään vaikeistakin aiheista ymmärrettäviä ja mielenkiintoisia. Eräs opiskelija kuvasi opettajien roolia näin:
”Kaikki kurssien opettajat onnistuivat luomaan pehmeän laskun omiin aiheisiin, mikä on tehnyt oppimisesta miellyttävää ja helpommin seurattavaa.”
Toinen opiskelija taas koki, että joillakin kursseilla opettajien opetustavat eivät aina olleet opiskelijoiden tarpeiden mukaisia:
”Olen myös hieman harmissani siitä, kuinka joidenkin aineiden opettajat opettavat. He omaavat niin paljon tietoa omista aloistaan, että välillä ehkä unohtavat, että monet meistä opiskelijoista eivät ole yhtä perillä näistä asioista.”
Onneksi kuitenkin luokkahenki on hyvä, opiskelijat uskaltavat kysyä, saavat tukea niin toisiltaan kuin opettajiltaan. Yksi opiskelija kertoikin positiivisista kokemuksistaan opettajien kanssa:
”Olen ollut kurssien opettajista kaikista positiivisesti yllättynyt, he ovat selvästi innostuneita opettamistaan aiheista ja suurimmalla osalla pedagoginen puolikin on hallussa.”
Yhdessä kohti päämäärää, ryhmätyöskentelyn merkitys
Ryhmätyöt ja tiimityöskentely ovat keskeisiä insinööriopinnoissa. Opiskelijat oppivat toisiltaan ja kehittävät omia vahvuuksiaan työskennellessään yhdessä. Eräs opiskelija kertoi:
”Tutustuminen muiden opiskelijoiden kanssa on todella tärkeää, koska yhdessä työskentely ja yhteistyö ovat tärkeä osa insinöörin opintoja ja työelämää. Ryhmätyöt, projektit ja laboratoriotyöt ovat yleisiä opintojen aikana, joten sosiaaliset suhteet ja tiimitaidot tulevat heti esille.”
Toinen opiskelija kuvasi ryhmätyöskentelyn merkitystä näin:
”Olemme esimerkiksi keskustelleet hyvinkin aktiivisesti meidän luokan Whatsapp-ryhmässä. Tuntuu, että olemme jollain tapaa samanhenkisiä ihmisiä. Olen hyvin onnellinen siitä, että juuri minä olen päässyt tälle kyseiselle luokalle. Uskon, että hyvä ryhmähenki ja toisten tukeminen auttaa myös opintojen suorituksessa.”
Toki ensimmäiset viikot ovat haasteellisia. Niin paljon uusia ihmisiä ympärillä, ja uusia opittavia asioita joka tunnilla. Yksi opiskelija kuvasikin tunnelmaa seuraavasti:
”Ensimmäinen päivä meni muutenkin täysin oppiessa; missä on mitäkin ja mikä on ylipäätään kenenkin nimi? Tutustuminen muiden opiskelijoiden kanssa on tosin todella tärkeää, koska yhdessä työskentely ja yhteistyö ovat tärkeä osa insinöörin opintoja ja työelämää.”
Onnistumisen riemua
Vaikka opiskelu on haastavaa, onnistumisen tunne on palkitsevaa. Opiskelijat kokevat iloa ja tyytyväisyyttä, kun he onnistuvat tehtävissään ja oppivat uusia asioita. Eräs opiskelija kertoi:
” Koulutus perustuu pitkälti matemaattisiin aineisiin, joten ensimmäisistä päivistä alkaen numeroita pyöriteltiin paljon. Siitä oppi tykkäämään yllättävän nopeasti.”
Toinen opiskelija kuvasi onnistumisen tunteitaan näin:
”Kirjoittaessani tätä työtä, takanani on melkein kolme viikkoa IT-insinöörin opintoja. Olen hieman hämmästynyt, kuinka olen saanut otettua opinnot haltuun paremmin kuin ajattelin. Deadlinet hoidetaan alta pois, tunneille mennään oppimaan, ja kotona täytetään myös aukkoja opituissa aiheissa.”
Valtava määrä erilaisia keinoja oppimiseen
Uuden oppiminen on aina haasteellista, oikotietä oppimiseen harvoin on. Onneksi opiskelijoilla on valtava määrä erilaisia keinoja oppimiseen: lähiopetukseen osallistuminen ja opettajien ammattitaidon hyödyntäminen, tiedon hakeminen netistä, tekoäly tukiälynä, erilaiset verkkokurssit, itsenäinen opiskelu, tiimityöskentely ja yhdessä oppiminen. On selvää, että karikoita matkan varrelta löytyy paljon, ja turhautumistakin tapahtuu, etenkin alussa. Se mikä on lohduttavaa, näitä hetkiä on kaikilla, joten yksikään opiskelija ei ole tuntemustensa kanssa yksin. Jokaisella on omat kiinnostuksen kohteensa, jos innostus aiheeseen on, silloin tehtävien tekemiseenkin on helppo motivoitua. Jos taas aihe ei kiinnosta, tuntuu tekeminenkin pakkopullalta. Silti on vain sopeuduttava, mieluiten positiivisuuden kautta ja yhden opiskelijan sanoin ”Toisaalta kaikkiin asioihin löytyy yleensä näkökulma, josta asia on kiinnostava. Esimerkiksi fysiikka on kuitenkin hyvin perustavanlaatuinen tieteenala ja se on kaikkialla ympärillämme.”