Opetustoimen elvytyskoulutus -hanke

TEKSTI | Päivi Autio ja Taina Huusko
Artikkelin pysyvä osoite http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024112897409

Maallikkoelvytyksen opettaminen kouluissa on tärkeä osa elämänpelastamistaitojen edistämistä ja nuorten valmiuksien parantamista hätätilanteissa. Suomessa on useita aloitteita ja lähestymistapoja, jotka tukevat maallikkoelvytyksen opetusta peruskouluissa. Elvytys -käypähoitosuosituksessa (Castrén ja muut, 2021) tuodaan esille maallikkojen elvytysosaamisen lisääminen kouluttamalla perusopetuksen oppilaita.

Opetusministeriön ja Suomen Elvytysneuvoston tavoitteena on lisätä maallikkojen elvytysosaamista ja rohkeutta toimia auttamistilanteissa. Sydänliitto ja Suomen elvytysneuvosto suosittavat, että elvytyskoulutus tulisi sisältyä jo perusopetuksen oppisisältöihin kansallisesti. (Sydänliitto, n.d.; Suomen Elvytysneuvosto, n.d.)

Perusopetuksen opetussuunnitelma (POPS) on lainsäädännöllinen asiakirja, joka määrittelee, mitä ja miten Suomessa opetetaan peruskouluissa. Opetussuunnitelma on ohjeistava ja sen tavoitteena on varmistaa, että kaikille oppilaille tarjotaan tasavertaiset mahdollisuudet oppimiseen ja kehitykseen. Perusopetuksen opetussuunnitelma on jaettu useisiin osiin, joista tärkeimpiä ovat: perusopetuksen yleiset tavoitteet ja perusteet sekä laaja-alainen osaaminen. Yleisissä tavoitteissa määritellään perusopetuksen tehtävä ja tavoite eli tukea oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä ja oppimista. Laaja-alainen osaaminen kattaa seitsemän osa-aluetta: ajattelun ja oppimaan oppimisen taidot, kulttuuri- ja vuorovaikutustaidot, monilukutaito, tietotekniset taidot, hyvinvointi, turvallisuus sekä osallisuus ja vastuullisuus. Esimerkiksi hyvinvointi ja turvallisuus voivat liittyä elämänhallintaan, liikunnanopetukseen ja terveyskasvatukseen, ja ne voivat sisältää myös elvytyksen ja ensiaputaitojen opettamista.

Peruskouluissa maallikkoelvytyksen opettaminen voidaan liittää osaksi terveyden ja hyvinvoinnin opetusta, joka kuuluu kansalliseen opetussuunnitelmaan. Perusopetuksen opetussuunnitelmassa mainitaan elvytyksen ja hätäensiaputaitojen opettaminen osana terveystiedon opetusta. Erityisesti terveyskasvatuksessa ja liikunnanopetuksessa voidaan käsitellä elvytyksen perusteita, kuten painelu-puhalluselvytystä (PPP), sydäniskurin käyttöä ja muita ensiaputaitoja.

Vaasan ammattikorkeakoulu toteuttaa Opetusministeriön rahoituksella hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opettajien osaamista ja valmiuksia toimia elvytystilanteessa ja hätäilmoituksen tekemisessä. Lisäksi tavoitteena on lisätä opettajien valmiuksia opettaa näitä taitoja oppilaille hyödyntäen simulaatiopedagogiikan menetelmiä. Hanke toteutetaan 1.1.2024-31.12.2025 välisenä aikana.

Hankkeessa koulutetaan Laihian ja Isonkyrön opetustoimen sekä Vaasan kristillisen koulun opettajia elvyttämään ja tekemään hätäilmoitus sekä opettamaan näitä taitoja oppilaille. Koulutus toteutetaan sekä lähi- että verkkokoulutuksena. Koulutukseen osallistujien kanssa kehitetään yhdessä valmiit koulutuskokonaisuudet ja simulaatioharjoitukset kyseisistä aiheista eri ikäisten oppilaiden ikätasoiseen opetukseen.

Hankkeessa toteutettavasta koulutuksesta vastaavat Vaasan ammattikorkeakoulun ensiapua opettavat lehtorit, joilla on SPR;n ensiapuopettajan pätevyys. Hankkeen koulutuskokonaisuus sisältää seuraavat opinnot; elvytyksen toteuttaminen ja hätäilmoituksen tekeminen 1op ja simulaatiopedagogiikka opetusmenetelmänä elvytyksen opettamisessa 2op. Koulutus toteutetaan sekä lähiopetuksena että verkkokoulutuksena. Elottomuuden toteaminen, hätäilmoituksen tekeminen ja elvytys sekä sydäniskurin käyttö toteutetaan lähiopetuksena ja simulaatiopedagogiikan opinnot toteutuvat verkkokoulutuksena sekä yhdessä tuotettuina simulaatioharjoituksina.

Hankkeen tavoitteiden toteutumista seurataan alussa ja loppuvaiheessa kyselytutkimuksella, jossa koulutettavilta opettajilta pyydetään arviota omista valmiuksistaan toimia elvytys- ja hätätilanteessa sekä ohjata edellä mainituissa tilanteissa toimimista oppilailleen. Lisäksi osallistujilta kerätään jatkuvaa palautetta koulutuksen aikana. Hankkeessa suunnitellun koulutuskokonaisuuden toteuttamisen jälkeen kerätään myös palautetta koulutukseen osallistuneilta perusopetuksen ja lukiokoulutuksen oppilailta.

Lähteet
  • Castrén, M., Hoppu, S., Setälä, P., Hoikka, M., Kurola, J., Myllyrinne, K., Nikula, A., Skrifvars, M., Vaahersalo, J. & Komulainen, J. (2021, 25. marraskuuta). Elvytys. Duodecim Käypä hoito -suositus, Käypähoitohoi17010 (017.010). Noudettu 28.11.2024 osoitteesta https://www.kaypahoito.fi/hoi17010

  • Sydänliitto. Sydänturvallisuus. Noudettu 28.11.2024 osoitteesta https://sydan.fi/sydanliitto/ajankohtaista/sydanturvallisuus/

  • Suomen elvytysneuvosto. (n.d.). Kids Save Lives -hanke tarjoaa elvytyskoulutusta suomalaisiin kouluihin. Noudettu 28.11.2024 osoitteesta https://www.elvytysneuvosto.fi/2022/10/24/kids-save-lives-hanke-tarjoaa-elvytyskoulutusta-suomalaisiin-kouluihin/

Aiheeseen liittyvää